Archieven

Uw zoekacties: Gemeentebestuur Leersum

036 Gemeentebestuur Leersum

beacon
 
 
Inleiding
1. Grondgebied
2. Bestuur en rechtspraak
3. De geschiedenis van het archief
4. Verantwoording van de inventarisatie
036 Gemeentebestuur Leersum
Inleiding
4.
Verantwoording van de inventarisatie
De archieven van de gemeente Leersum, dat wil zeggen het gerechtsarchief, het gemeentearchief en de archieven van gerecht en gemeente Darthuizen, hebben gezamenlijk een omvang van ongeveer 37 meter. De archieven van Darthuizen zijn geïnventariseerd door mevrouw Lisman-Schaap en zullen hier verder niet aan de orde komen. Het archief van de gerechten Zuilenstein, Leersum en Ginkel is in 1927 globaal geïnventariseerd door de heer Panhuysen. Omdat deze inventarisatie niet was gerubriceerd en een aanzienlijk aantal stukken niet was opgenomen, is besloten tot herinventarisatie waarbij ook enkele beschrijvingen zijn herzien.
Panhuysen heeft ook een gedeelte van het gemeentearchief beschreven, te weten de periode 1811-1857. In 1857 werd Darthuizen aan de gemeente toegevoegd, zonder dat dit noemenswaardige consequenties voor het archief had. De series werden gewoon voortgezet en dat is de reden waarom dit gedeelte in de nieuwe inventaris is opgenomen, ook al omdat het op een enkele beschrijving na, alleen deze series betrof.
In het archief is weinig vernietigd, ongeveer anderhalve meter, voornamelijk statistische gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek en een groot aantal circulaires van het ministerie van Landbouw met richtlijnen over de distributie in de jaren 1917-1918. Deze stukken konden worden vernietigd omdat zij niet opgenomen waren in het agendastelsel, het stelsel van ordening waarin het grootste gedeelte van het archief is ondergebracht. Allerlei andere circulaires en drukwerken die in principe voor vernietiging in aanmerking kwamen, gaan noodgedwongen een lang leven tegemoet: de nummering in de agenda's (registers) die naar deze stukken verwijst, zou doorbroken worden wanneer ze uit de pakken zouden worden verwijderd. Ditzelfde agendastelsel is ook de oorzaak van een andere archivistische curiositeit.
Zo heeft men tekeningen en vergunningen tussen de ingekomen stukken opgeborgen, omdat dit ordeningsstelsel geen andere keus biedt dan óf het register van uitgaande stukken óf de serie van ingekomen stukken.


De periode vóór 1857 is niet in het register opgenomen, omdat dit gedeelte aanvankelijk niet in de nieuwe inventaris zou worden geïntegreerd. Het besluit tot een geheel nieuwe inventaris, waarin alle archieven van de gemeente Leersum zouden worden beschreven, is pas genomen toen bleek dat de oude inventaris niet compleet was en dat door het gebrek aan uniformiteit een onoverzichtelijk geheel ontstond.
Verder moet nog worden opgemerkt, dat de begrotingen die werden behandeld als bijlagen bij de rekening, uit de pakken van de rekening gehaald zijn en een zelfstandig nummer kregen.
In 1934 is de gemeente overgegaan op een ander stelsel van ordening, de basisarchiefcode. Daarom is de cesuur in dat jaar gelegd, hoewel enkele stukken die deel uitmaken van een serie van later datum zijn.
In 1988 werd er door B. Pilger één inventaris gemaakt van de archieven van de gerechten Zuilenstein, Leersum en Ginkel en van de gemeente Leersum over de periode 1655-1933. Later is de inventaris gesplitst in een inventaris van het archief voor de gerechten Zuilenstein, Leersum en Ginkel 1655-1811 (T00035, inv.nrs. 1 t/m 53) en van de gemeente Leersum 1811-1933 (T00036, inv.nrs. vanaf inv.nr. 54).
Vanwege de splitsing in 1988, waardoor er inventarisnummers tussenuit waren gehaald en ook omdat er later stukken zijn tussengevoegd, is de nummering van de inventaris eind 2018 aangepast volgens een logische opeenvolgende nummering beginnend met inv.nr. 1.
5. Aanwijzingen voor de gebruiker
6. Zoekgeraakte stukken

Kenmerken

Datering:
1811-1933 (1969)
Plaatsnaam:
Darthuizen, Leersum
Omvang:
55,00
Openbaarheid:
Beperkt openbaar
Soort archief:
Archieven van gemeentelijke organen
Herkomst:
Overheid_U
Auteur:
Britta Pilger. Aanvullingen door Eddy Hinders
Rechtsvoorgangers:
Gerechtsbestuur Zuilenstein, Leersum en Ginkel / Gemeentebestuur Leersum
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 036 Gemeentebestuur Leersum 1811-1933 (1969)
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 036