Archieven

Uw zoekacties: N.V. Sportterrein Woestduin en Stichting Bad- en zweminrichting Doorn

194 N.V. Sportterrein Woestduin en Stichting Bad- en zweminrichting Doorn

beacon
 
 
Inleiding
1. Historie van de zwembaden in Doorn
2. Historie van de N.V. Sportterrein Woestduin
194 N.V. Sportterrein Woestduin en Stichting Bad- en zweminrichting Doorn
Inleiding
2.
Historie van de N.V. Sportterrein Woestduin
De N.V. Sportterrein Woestduin is bij notariële akte van 30 januari 1934 opgericht. Doel van de N.V. was volgen artikel 2 van de Statuten: "Het oprichten en exploiteren van een sportterrein voor zwembad en ijsbaan alsmede voor beoefening van sport in de ruimste zij, tot bevordering van de lichamelijke opvoeding en verder van alles wat in de ruimste zin daarmee verband houdt". In 1933 werd een comité opgericht voor de Stichting van een sportterrein Woestduin. De voorzitter van dit comité was de bedrijfsleider van de NV Bronwaterleiding "Doorn". Een van de initiatiefnemers en medeoprichters van de NV, was de NV Bronwaterleiding "Doorn". Deze NV was eigenaar van het terrein waarop het bad werd gebouwd en leverde het benodigde water voor het zwembad. Bovendien werd een door het waterleidingbedrijf buiten gebruik gestelde filterinstallatie gebruikt voor het reinigen van het zwemwater. De NV Woestduin werd gezien als een zustermaatschappij van de NV Bronwaterleiding.
Het terrein is aangelegd door werklozen als werkverschaffingsproject. De eerste openstelling voor het publiek vond plaats op 6 juni 1934. Naast het natuurbad en diep bassin omvatte het een gebouwencomplex met een theehuis/restaurant en kleedgebouwen. In de wintermaanden werd het natuurbad als ijsbaan gebruikt en werd in het gebouwencomplex een badhuis geëxploiteerd. Wegens gebrek aan belangstelling is de exploitatie van het badhuis echter na 1 jaar gestopt. In 1948 werd op een van de eilanden, die via houten loopbruggen bereikbaar waren, een speeltuin aangelegd om het bad aantrekkelijker te maken voor het publiek. In 1951 werd ten behoeve van de beheerder van het complex op het terrein een beheerderswoning aangelegd.
Op grond van de statuten werd de NV bestuurd door een directeur onder toezicht van 3 tot 5 commissarissen. Commissarissen en directeur werden benoemd door de aandeelhouders in een algemene vergadering. Tot eerste directeur werd de heer C. de Beer benoemd, voorzitter van het oprichtingscomité en bedrijfsleider van de NV Bronwaterleiding "Doorn". Deze nam per 1 januari 1936 min of meer gedwongen ontslag wegens financieel wanbeheer (verslag buitengewone vergadering van aandeelhouders d.d. 24 maart 1936). De heet T. Eksteen, lid van de raad van commissarissen, werd benoemd tot waarnemend directeur/commissaris. Bij de reorganisatie in 1941 werd de functie van directeur opgeheven en neemt een gedelegeerd commissaris (dhr. Eksteen) met een bedrijfsleider de leiding van het bad over. In 1948 overlijdt de heer Eksteen en volgt de heer J. van Dongen hem op. In 1951 wordt hij opgevolgd door de heer Dr. J.H. Hagenbeek. Deze overleed in 1968 en werd opgevolgd door de heer J. van Dongen. Deze overleed in 1971. De heer H.J. van Dongen werd de nieuwe voorzitter. Deze bleek in functie tot de overname van de NV door de gemeente Doorn in 1978.
Al kort na de opening in 1934 was er sprake van teleurstellende resultaten. In de alg. vergadering van aandeelhouders d.d. 29 aug 1939 al sprake van liquidatie wegens slechte resultaten.(163). In de buitengewone aandeelhoudersvergadering van 11 nov 1940 wordt een voorstel hiertoe gedaan dat niet wordt aangenomen. In de buitengewone vergadering van 28 aug 1941 wordt tot een reorganisatie besloten, waarbij tevens de statuten worden gewijzigd. De financiële positie van de NV werd verbeterd door een financieel offer van de aandeelhouders waardoor de hoge rentelasten, die de oorzaak waren van de slechte financiële resultaten, konden worden verminderd. Ook werd een groot deel van het terrein in eigendom verworven.
Tot eind jaren 60 heeft het bad over het algemeen, ondanks soms slechte zomers, goede resultaten geboekt. Vanaf 1970 beginnen de bezoekersaantallen echter terug te lopen. Dit wordt onder andere veroorzaakt door andere recreatiemogelijkheden in de omgeving. In 1970 wordt een strook grond van de NV Bronwaterleiding mij. aangekocht. Een gedeelte van het terrein wordt in erfpacht uitgegeven aan de Stichting Bad- en zweminrichting Doorn t.b.v. de bouw van een overdekt zwembad. Vanaf de openstelling van het overdekt bad wordt er met de "Stichting" samengewerkt t.a.v. de inzet van personeel. Het badpersoneel, o.a. hoofdbadmeester en zweminstructeurs, waren in dienst getreden van de "Stichting". In het zomerseizoen wanneer het overdekte bad gesloten was, werd het personeel ingezet voor het openluchtbad. Hiervoor betaald de NV aan de "Stichting" een vergoeding. In 1974 waren de resultaten dusdanig dat aan deze verplichting niet kon worden voldaan. De gemeente Doorn ging hiermee akkoord en stond voor 1975 garant voor de exploitatie van het bad om sluiting te voorkomen. Om het voortbestaan van het bad te verzekeren nam de gemeente Doorn in 1977 de in particulier handen zijnde aandelen van de NV over zodat de gemeente Doorn enig aandeelhouder werd. Vanaf 1978 komt de exploitatie daardoor volledig in handen van de gemeente Doorn. Vanaf dat moment bestaat de raad van commissarissen uit vertegenwoordigers uit de raad van de gemeente Doorn. Tot directeur wordt de gemeentesecretaris, de heer A. Everaars, benoemd die de heer Th. Groenewege opvolgt, die bij de overname van de NV door de gemeente ontslag had genomen.
In 1984/1985 vond een ingrijpende renovatie van zowel het binnenbad als het buitenbad plaats. Het restaurant en het natuurbad werden toen geamoveerd. Tot de liquidatie van de NV in 1992 werd de exploitatie van het binnen-en buiten gescheiden gehouden. Ieder met een eigen begroting en rekening. In 1992 verwierf de gemeente Doorn de eigendom van de gebouwen en het terrein van de NV Woestduin om ze vervolgens door te verkopen aan de "Stichting". Vanaf dat moment wordt zowel het binnen-als het buitenbad door de "Stichting" geëxploiteerd. In 1997 werd overgegaan tot privatisering van de exploitatie.
3. Historisch overzicht van de Stichting Bad-en Zweminrichting Doorn
4. Het archief / de inventarisatie
5. Aanwijzingen voor de gebruiker
Inventaris van de Stichting Bad-en zweminrichting Doorn

Kenmerken

Datering:
1934-1997
Plaatsnaam:
Doorn
Omvang:
4,60
Openbaarheid:
Beperkt openbaar
Soort archief:
Archieven van bedrijven
Herkomst:
Particulier
Auteur:
H. Lievestro, E. Hinders
Rechtsvoorgangers:
Gemeentebestuur Doorn
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 194 N.V. Sportterrein Woestduin en Stichting Bad- en zweminrichting Doorn 1934-1997
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 194
Categorie: