Archieven

Uw zoekacties: Zondagsschool te Neerlangbroek

274 Zondagsschool te Neerlangbroek

beacon
 
 
Inleiding
1. Aanwijzingen voor de gebruiker
2. Zondagsscholen in de negentiende eeuw
3. De school op zondag in Neerlangbroek
4. Onderwijs in het vierde district
5. De adel en de boerenbevolking in Neerlangbroek
6. De onderwijzers
7. Leerlingenbestand en schoolverzuim
8. De prijsuitreiking
9. Het einde van de zondagsschool
274 Zondagsschool te Neerlangbroek
Inleiding
9.
Het einde van de zondagsschool
Jan Antonie Godin van Westrenen had bij testament bepaald dat de zondagsschool alleen dan opgeheven kon worden als er gedurende zes jaar '' ter beoordeling van het bestuur geen genoegzaam gebruik van dezelve werd gemaakt'' *  In een brief aan de kerkvoogdij van Neerlangbroek schreven de heren A.W. van Beeck Calkoen en H.W. de Beaufort op 19 februari 1916 als gemachtigden van de overige erfgenamen van Jan Antonie Godin van Westrenen dat '' wegens verscheidene omstandigheden, inzonderheid wegens het bij de wet geregelde herhalingsonderwijs'' besloten was de zondagsschool in haar huidige vorm op te heffen. Aan de Hervormde gemeente van Neerlangbroek schonken zij een bedrag van f 10.000 , waarbij gesteld werd dat de rente op dit kapitaal in de toekomst aangewend zou moeten worden voor gratis godsdienstonderwijs in de vorm van zondagsschool (zoals we die thans kennen) of belijdenis catechisatie. *  De sluiting van de school zal ongetwijfeld te maken hebben gehad met de wet op de leerplicht, die op 1 januari 1901 van kracht werd.
Ouders werden hierdoor verplicht hun kinderen vanaf hun zevende jaar naar de lagere school te sturen, waar het kind gedurende zes jaar de klassen moest doorlopen. Kinderen die werkzaamheden voor bedrijven in de landbouw, tuinbouw of veehouderij moesten verrichten mochten maximaal 6 weken verzuimen. Een vergunning hiervoor moest een half jaar van te voren worden aangevraagd en de leerling werd geacht regelmatig de school bezocht hebben. *  Aangenomen kan worden dat in 1916 het aantal leerlingen op de zondagsschool sterk was gedaald, omdat alle kinderen in de voorgaande jaren verplicht waren geweest onderwijs volgen op de openbare school.
10. Het archief

Kenmerken

Datering:
1825-1889
Plaatsnaam:
Langbroek
Omvang:
0,15
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Soort archief:
Archieven van verenigingen, stichtingen en genootschappen
Literatuur:
A. Ettekoven, De Hervormde Gemeente Nederlangbroek, 1819-1916. De school op zondag en de strijd tussen orthodoxie en vrijzinnigheid (doctoraalscriptie Geschiedenis). Amsterdam, 1995. A. Ettekoven, 'De Zondagsschool en de strijd tussen orthodoxie en vrijzinnigheid in Nederlangbroek, 1819-1916' In: Het Kromme- Rijngebied, 31-3 (1997), 41-63.
Herkomst:
Particulier
Auteur:
A. Ettekoven
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 274 Zondagsschool te Neerlangbroek 1825-1889
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 274