Archieven

Uw zoekacties: Stichting Valkenheide, inclusief Beukenrode en De Schutsluis

498 Stichting Valkenheide, inclusief Beukenrode en De Schutsluis

beacon
 
 
Inleiding
Op 2 september 1909 werd de Stichting Opvoedingsgesticht vanwege de Nederlandsche Hervormde Kerk opgericht. Beter bekend onder de naam Stichting Valkenheide. Het doel was de opname, duurzame verzorging, geestelijke ontwikkeling en bevordering van algemene lichamelijke opvoeding van minderjarige jongens die vielen onder strafrechtelijke dwangopvoeding of civielrechtelijke dwangopvoeding of van jongens die volgens het bestuur voor opname in het gesticht in aanmerking kwamen.
Valkenheide was in 1909 de jongste in een rij grote gestichten. Al tijdens de generale synode van de Nederlandse Hervormde Kerk van 22 augustus 1900 was besloten om een commissie in te stellen die moest uitzoeken wat de mogelijkheden van de kerk waren om de nieuwe wet op de Kinderbescherming, die nog in een ontwerpfase zat, toe te passen. De commissie van advies vormde in 1909 het bestuur van de opgerichtte stichting. Tot de taken van het bestuur behoorde het verzamelen van geld nodig voor de bouw van twee paviljoens, acht werkplaatsen, school met onderwijzerswoning, directeurswoning, zes woningen voor werkbazen, en het verkrijgen van een terrein in een gezonde streek.
Reeds in 1909 kon 100 hectare grond in Maarsbergen worden aangekocht op 'slechts' 2 kilometer van het station in dat dorp. In de zomer van 1912 kwam de bouw van het eerste paviljoen voor honderd jongens gereed. Op 29 juli 1912 werden de eerste verpleegden opgenomen. Op 4 oktober 1912 is Valkenheide officieel geopend door Koningin-moeder Emma.
In 1921 werd het gesticht door bijbouw van twee paviljoens en een paar nieuwe werkplaatsen zo vergroot dat het aan tweehonderd jongens verzorging en onderwijs bood.
Aanvankelijk was Valkenheide een landbouwgesticht. De meeste jongens kwamen echter uit de stad. Vandaar dat al in 1917 is omgezet in een ambachtsgesticht, met een eigen technische school, waar onderwijs werd gegeven in de vakken timmeren, meubelmaken, schilderen, schoenmaken, smeden, instrumentmaken, bankwerken, kleermaken, metselen, electrotechniek en bakken. De landbouwpoot bleef bestaan. Wanneer de jongens na 3 jaren hun diploma behaalden, mochten zij de inrichting verlaten en terugkeren in de samenleving.
in 1985 fuseerden de Doornse stichtingen Beukenrode en De Schutsluis met Valkenheide.
Stukken uit dit archief kunnen worden aangevraagd door vermelding van de naam van het archief en het archiefbeheersnummer tussen ronde haken:
- Stichting Valkenheide, 1908-2012 (498);
- het of (de) inventarisnummer(s) van de stukken.
Inventaris
2. Notulen en verslagen
20 Verslag van een unitvergadering, 1975
498 Stichting Valkenheide, inclusief Beukenrode en De Schutsluis
Inventaris
2. Notulen en verslagen
20
Verslag van een unitvergadering, 1975
Datering:
1975
Omvang:
1 stuk

Kenmerken

Datering:
1908-2012
Plaatsnaam:
Maarsbergen, Doorn
Omvang:
20,00
Openbaarheid:
Beperkt openbaar
Herkomst:
Particulier
Auteur:
M.A. van der Eerden-Vonk en H.J. Postema
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 498 Stichting Valkenheide, inclusief Beukenrode en De Schutsluis 1908-2012
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 498