Archieven

Uw zoekacties: Doop-, Trouw-, en Begraafregisters
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Deze inventaris bevat de doop-, huwelijks-, (lidmaten-) en begraafregisters van kerken en gerechten op het grondgebied van de zes gemeenten Bunnik, Houten, Utrechtse Heuvelrug, Rhenen, Vijfheerenlanden en Wijk bij Duurstede, die samen het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) vormen.
De archiefstukken, behalve die afkomstig zijn van het grondgebied van de gemeente Vianen, zijn in april 1997 overgebracht uit Het Utrechts Archief (HUA) (toen nog: Rijksarchief Utrecht) naar de gemeenschappelijke archiefbewaarplaats van het Streekarchivariaat Kromme-Rijngebied - Utrechtse Heuvelrug in Wijk bij Duurstede, de rechtsvoorganger van het RAZU.
Als gevolg van een provinciale grenswijziging werd de gemeente Vianen op 1 januari 2002 ingedeeld bij de provincie Utrecht. Naar aanleiding van deze nieuwe indeling werd in 2006 de verzameling doop-, huwelijks- en begraafregisters overgebracht van het Nationaal Archief naar het Utrechts Archief. In maart 2014 vond de overdracht van Het Utrechts Archief naar het toenmalige RHC Zuidoost Utrecht plaats.
De archiefstukken hebben een omvang van 7,2 strekkende meter.
Alle archiefstukken zijn openbaar.
Let wel: Alle met asterisk (*) aangegeven inventarisnummers zijn eigendom van de kerkgenootschappen en berusten in de betreffende lokale kerkarchieven. Zij maken dus geen deel uit van deze verzameling DTB-registers. Een overzicht van deze inventarisnummers met een asterisk is opgenomen aan het einde van deze toegang, Het gaat strikt genomen om blanco inventarisnummers.
Deze kerkarchieven zijn in 2006, 2009, 2010, 2012, 2014 en 2019 overgedragen door HUA en de gemeente Vijfheerenlanden aan het RAZU.
De oorspronkelijke inventaris was een uittreksel uit de Inventaris van de verzameling doop-, huwelijks-, (lidmaten-) en begraafregisters van kerken in de provinvie Utrecht 1549-1811 door S.A.L. de Graaf (Utrecht, 1985, Inventaris 45). Daar vindt u ook een uitgebreide inleiding op deze archieven.
1. Aanwijzingen voor de gebruiker
2. Zoekgeraakte stukken
3. Nadere toegangen
Kenmerken
Datering:
1597-1811 (1895)
Plaatsnaam:
Ameide, Tienhoven, Amerongen, Bunnik, Vechten, Cothen, Doorn, Driebergen, Everdingen, Hagestein, Hei- en Boeicop, Houten, Kedichem, Leerbroek, Leerdam, Leersum, Lexmond, Meerkerk, Nederlangbroek, Nieuwland, Odijk, Oosterwijk, Overlangbroek, Rhenen, Rijsenburg, Schalkwijk, Schoonrewoerd, Honswijk, Vianen, 't Waal, Werkhoven, Wijk bij Duurstede, Zijderveld
Omvang:
6,50
Openbaarheid:
Volledig
Soort archief:
Archieven van kerkgenootschappen en religieuze organen; gerechtsbesturen
Herkomst:
Particulier
Auteur:
S.A.L. de Graaff, T.L.H. van de Sande, H.J. Postema
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 065 Doop-, Trouw-, en Begraafregisters 1597-1811 (1895)
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 065
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS