Archieven

Uw zoekacties: Vereniging Wit-Gele Kruis Cothen vanaf 1979 Kruisvereniging ...

142 Vereniging Wit-Gele Kruis Cothen vanaf 1979 Kruisvereniging Wit-Gele Kruis Cothen-Langbroek en vanf 1982 Kruisvereniging Cothen

beacon
 
 
Inleiding
Uit de Staatscourant 1922 no. 233 blijkt dat het "Wit-Gele Kruis, R.K. Vereeniging voor de Volksgezondheid en Ziekenverpleging', gevestigd te Cothen" is opgericht op 22 november 1922. Voor de statuten werd, mede op instigatie van de bisschop, nadrukkelijk gebruik gemaakt van de statuten van Schalkwijk alwaar een jaar eerder een soortgelijke vereniging was opgericht.
Op 23 oktober 1923 ontving de kersverse vereniging bisschoppelijke goedkeuring van de statuten en van de benoeming van een geestelijk adviseur. De Koninklijke goedkeuring op de statuten volgde op 4 november van dat jaar. De vereniging was van meet af aan niet alleen gericht op Cothen maar ook op (katholieken in) Langbroek.
In 1977 werd de vereniging lid van de Regionale Kruisvereniging Kromme Rijngebied. De naam werd in 1979 veranderd in Kruisvereniging Wit-Gele Kruis Cothen-Langbroek en in 1982 in Kruisvereniging Cothen. In 1990 is de Regionale Kruisvereniging Kromme Rijngebied overgegaan in de Stichting Kruiswerk Zuid-West Utrecht. Op 21 maart 1992 besloot de algemene vergadering van de Kruisvereniging Cothen de vereniging op te heffen en te fuseren met enkele zusterverenigingen tot de Regionale Kruisvereniging Zuid-West Utrecht (gevestigd te Benschop). Na zeventig jaar kon de witgele verenigingsvlag in Cothen definitief worden opgevouwen.
De vereniging kreeg handen en voeten door wijkzuster Wickart (1931-1951) en haar opvolgers als wijkzuster Van Woensel (1951-1972) en wijkverpleegster Koeman (vanaf 1972). Zuster Wickart, die anderszins al vanaf 1922 in Cothen actief was, woonde aan de Kerkweg naast de Rooms-katholieke kerk. Zij hield 'spreekuur' in het verenigingsgebouw (de voormalige Rooms-katholieke kerk) elders aan de Kerkweg. Door weer en wind trok zuster Wickart er met haar fiets op uit. (Zuster Van Woensel reed op een brommer.) De pastoor had een oude biechtstoel ter beschikking gesteld om haar spullen in op te bergen. Dat veranderde in 1957 met de bouw van een kruisgebouw annex consultatiebureau, eveneens aan de Kerkweg. Dat gebouw werd in 1967 zwaar beschadigd door een gasexplosie. Het vijftigjarig bestaan werd in 1972 gevierd (zie voor een historisch overzicht Het Trefpunt van 15 november 1972).
Het gedeeltelijk bewaard gebleven archief is in oktober en november 2021 geschonken door de oud-secretaris van het bestuur, mevrouw C. van Dam-Spaan te Cothen, en door de oud-penningmeester van het bestuur, mevrouw W. Bos-Dreijer te Veenendaal. Het archief heeft een omvang van 0,8 strekkende meter.
Stukken uit dit archief kunnen worden aangevraagd door vermelding van de naam van het archief en het archief beheersnummer tussen ronde haken:
- Vereniging Wit-Gele Kruis Cothen (142);
- het of (de) inventarisnummer(s) van de stukken.
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1922-1992
Plaatsnaam:
Cothen
Omvang:
0,9
Openbaarheid:
Beperkt openbaar
Herkomst:
Particulier
Auteur:
A.A.B. van Bemmel
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 142 Vereniging Wit-Gele Kruis Cothen vanaf 1979 Kruisvereniging Wit-Gele Kruis Cothen-Langbroek en vanf 1982 Kruisvereniging Cothen 1922-1992
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 142