Archieven

Uw zoekacties: Rooms-Katholieke parochie St. Andries te Leersum

246 Rooms-Katholieke parochie St. Andries te Leersum

beacon
 
 
Inleiding
De Rooms-Katholieke Parochie Sint Andries werd op 25 oktober 1965 door het Aartsbisdom Utrecht opgericht en omvatte op dat moment Leersum, Amerongen (inclusief Overberg) en Overlangbroek. In de jaren hiervoor kerkten de rooms-katholieke gelovigen in Amerongen in een gebouwtje in de Gasthuisstraat (de Kapel genoemd) en in Leersum in de bioscoop Het Centrum, achter een Chinees restaurant aan de Rijksstraatweg. Daaraan kwam een eind met de bouw van een kerk aan de Planterslaan 19a in Leersum. Het nieuwe, sobere kerkgebouw-een ontwerp van architect G.J. van der Grinten uit Amersfoort - is op 24 december 1964 in gebruik genomen en gewijd. Bijna een jaar later, op 9 november 1965, werd de kerk plechtig geopend en H.F. Andriessen officieel als (tijdelijk) pastoor van de nieuwe parochie geïnstalleerd.
Op dezelfde datum, 9 november 1965, is een Kerkbestuur gevormd; een jaar later volgde de Parochieraad. Het Kerkbestuur droeg, onder voorzitterschap van de pastoor, vooral zorg voor de financiën; de Parochieraad bemoeide zich met de pastorale zorg. In 1974 veranderde de organisatie van de parochie als gevolg van een in 1973 verschenen nieuw algemeen kerkelijk reglement. Kerkbestuur en Parochieraad werden geïntegreerd in een Parochievergadering, die uit haar midden een Parochiebestuur koos. De Parochievergadering kon bij meerderheid van stemmen beslissen in alle aangelegenheden van pastorale en financiële aard. De pastor was ambtshalve lid van het Parochiebestuur, dat de parochie feitelijk leidde.
Tussen 1970 en 1973 is intensief overlegd over samenwerking op de Utrechtse Heuvelrug. Uiteindelijk ging men vanaf 1974 alleen samenwerken met de katholieke gemeenschap Scherpenzeel/Renswoude, die vanaf 1 januari 1976 als zogenaamd rectoraat deel uitmaakt van de Sint Andries parochie. De reorganisatie van plaatselijke parochies tot regionale verbanden in het begin van de 21e eeuw had ook gevolgen voor Leersum. Op 1 januari 2010 ging de Sint Andriesparochie op in het nieuwe parochieverband van Sint Maarten, samen met de parochies uit Austerlitz, Doorn, Driebergen, Maarn-Maarsbergen, Woudenberg en Zeist. In deze plaatsen bleven wel Rooms-katholieke geloofsgemeenschappen actief, die werden bestuurd door locatieraden en begeleid door pastoraatgroepen.
Het parochie-archief is geïnventariseerd op verzoek van het Parochiebestuur, in verband met het voornemen om in oktober 2002 een boekje te laten verschijnen over de veertigjarige geschiedenis van de parochie. Het archief had, na vernietiging van de circa 4 meter strekkende meter daarvoor in aanmerking komende stukken (zie de bijlage), een omvang van 2 strekkende meter. Het is tamelijk compleet.
Het archief is in 2016 met 0,20 m1 aangevuld en heeft sindsdien een omvang van 2,2 strekkende meter. Tevens zijn toen de stukken hernummerd.
1. Literatuur
2. Aanwijzingen voor de gebruiker

Kenmerken

Datering:
1957-2011
Plaatsnaam:
Amerongen, Langbroek, Leersum, Scherpenzeel
Omvang:
2,40
Openbaarheid:
Beperkt openbaar
Soort archief:
Archieven van kerkgenootschappen en religieuze organen
Literatuur:
J. Meijer, Hoetwas in de Sint Andriesparochie (Leersum, 2002)
Herkomst:
Particulier
Auteur:
K. Wildenbeest, R. van der Eerden-Vonk, D. Ruiter
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 246 Rooms-Katholieke parochie St. Andries te Leersum 1957-2011
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 246