Archieven

Uw zoekacties: Zondagsscholen te Rhenen
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Zondagsschool Eben-Haëzer
In 1918 is op initiatief van dhr. Van Dam, toen onderwijzer aan de openbare school maar later hoofd van de christelijke school, de eerste zondagsschool in Rhenen opgericht. Dit onderwijs viel onder verantwoordelijkheid van de kerkenraad van de Nederlandse Hervormde Kerk. Plaats van samenkomst was het koor van de Cunerakerk en later het gebouw Irene aan het Kerkplein. Ook is er wel vergaderd in de oude bewaarschool aan de Grutterstraat.
Doordat in 1940 de scholen werden gevorderd, stond het zondagsschoolwerk stil. In 1943 is de zondagsschool omgezet in de Kinderkerk. Deze kwam bijeen in gebouw Irene. Door de brand in de kerk en het oorlogsgeweld konden de kerstfeesten van de kinderen tussen 1934 en 1950 niet in de kerk worden gehouden.
Na de oorlog bleek dat het leeftijdsverschil in de Kinderkerk te groot was. De groepen werden verdeeld in een jongeren- en een ouderengroep. Deze zondagsschool voerde sedert de jaren ’80 de naam Eben-Haëzer. Die zondagsschool heette (weer) Eben-Haëzer. Deze zondagsschool is in de zomer van 2017 opgeheven.
Zondagsschool David
Er was ook een zondagsschool aan het Veeneind. Deze is door H. de Kamper opgericht in 1943 en voerde als naam David. Deze vereniging ging uit van de interkerkelijke evangelisatievereniging Saambinding en was aangesloten bij de Nederlandse Hervormde Zondagsscholenbond op Gereformeerde Grondslag. Het doel was kinderen van 5-14 jaar te onderwijzen in de christelijke leer.
In de periode 1943-1952 lijkt er weinig aan verslaglegging te zijn gedaan. Het notulenboek spreekt in 1952 over de eerste vergadering van het bestuur op 5 juni 1952. Ook in het deel met jaarverslagen is 1952 het eerste jaarverslag.
In 1951 waren er ruim 100 kinderen die hieraan deelnamen. In 1952 was dat door verhuizing en problemen terug gelopen tot 80. Er waren moeilijkheden tussen de zondagsschoolleiding en het bestuur van Saambinding. In 1952 kreeg de zondagsschool een nieuw bestuur. Mogelijk is deze zondagsschool in de jaren ’70 opgehouden te bestaan, want in 1980 wordt een nieuwe zondagsschool opgericht namens de Gereformeerde Bond in Rhenen.
De zondagsschool werd gehouden op zondagen in het gebouw Eben Haëzer, Cuneraweg bij nr. 401, in Rhenen. Het gebouw lag pal tegenover de Brinkersteeg maar is jaren geleden afgebroken.
Het archief van beide zondagsscholen is incompleet. In 2018 is er nog een aanvulling gekomen. Alle stukken zijn openbaar.
Aanwijzingen voor de gebruiker
Stukken uit dit archief kunnen worden aangevraagd door vermelding van de naam van het archief en het archiefbeheersnummer tussen ronde haken:
- Zondagsscholen te Rhenen, 1930-2017 (332);
- het inventarisnummer.
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1930-2017
Plaatsnaam:
Rhenen, Achterberg
Omvang:
0.24
Openbaarheid:
geheel
Herkomst:
Particulier
Auteur:
H.J. Postema
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 332 Zondagsscholen te Rhenen 1930-2017
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 332
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS