Archieven

Uw zoekacties: Afdeling van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen / Vr...

471 Afdeling van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen / Vrouwen van nu te Houten

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Het archief werd gevormd door de Houtense afdeling van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen. Deze bond werd opgericht in 1930 en voerde sinds 1946 de bovengenoemde naam. Vanaf 2002 droeg de vereniging de naam NBvP / Vrouwen van nu. De vereniging had een algemeen en politiek neutraal karakter. Zij had tot doel "door vorming en ontwikkeling van vrouwen hun besef van verantwoordelijkheid voor en deelname aan de samenleving te bevorderen, in het bijzonder in plattelandsgebieden". De landelijke bond kende op lokaal vlak de plaatselijke afdeling. Die van Houten werd op 25 januari 1960 opgericht. De afdeling droeg bij aan de doelstelling door bijeenkomsten te organiseren waar lezingen, presentaties en workshops werden verzorgd. Naast vorming waren gezelligheid en onderlinge binding belangrijke aspecten van het afdelingsleven. Op haar hoogtepunt telde de afdeling ca. tachtig leden. In het laatste decennium van haar bestaan was de afdeling duidelijk op haar retour, ingehaald als het ware door de tijd, waarin voor zoiets als Plattelandsvrouwen weinig animo meer bestond. De afdeling is op 28 mei 2012 opgeheven.
Voor de bewerking had het archief een omvang van 2,5 m1. Na selectie en ordening bleef 1,20 m1 over.
Stukken uit dit archief kunnen worden aangevraagd door vermelding van de naam van het archief en het archiefbeheersnummer tussen ronde haken:
- Archief van de Nederlandse Plattelandsvrouwen afdeling Houten,1960-2012 (471);
- het of (de) inventarisnummer(s) van de stukken.
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1960-2012
Plaatsnaam:
Houten
Omvang:
1,36
Openbaarheid:
Beperkt openbaar
Herkomst:
Particulier
Auteur:
D. Ruiter
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 471 Afdeling van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen / Vrouwen van nu te Houten 1960-2012
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 471