Stagair gezocht voor een onderzoek naar het bezoek van Noord-Ierse kinderen aan Bunnik in 1974 

Troubles! Onderzoeksstage voor student geschiedenis 

In de zomer van 1974 kwamen 40 Noord-Ierse kinderen op vakantie in Bunnik. In Noord-Ierland was het de tijd van de troubles: de grote conflicten tussen katholieke en protestante inwoners. Een tijd waarin straten en wijken in Noord-Ierland van elkaar gescheiden waren door prikkeldraadversperringen, er aanslagen waren en inwoners van Noord-Ierland verdeeld waren. Vanaf 1972 organiseerde de stichting Hulp Noord Ierland daarom vakanties voor kinderen. Met als doel dat de kinderen van verschillende achtergronden elkaar konden ontmoeten en samen, in een ‘vredige omgeving’, de conflicten even achter zich konden laten. De Rotary in Bunnik vond dit een mooi initiatief en organiseerde van 1 t/m 22 augustus 1974 deze vakantie in Bunnik.  

Het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) zoekt een student die onderzoek wil doen naar dit bezoek. Deels op basis van schriftelijke bronnen, deels in de vorm van een oral history project. Het onderzoek moet als resultaat een artikel voor een lokaal historisch tijdschrift, een pop-up tentoonstelling in Bunnik en/of een digitale tentoonstelling opleveren. Mogelijk biedt het onderzoek voldoende aanknopingspunten voor een afstudeerscriptie.  

Duur

4 – 6 maanden

Maximale vergoeding bij 36 uur

€425 per maand

Solliciteren

Mail naar info@razu.nl

Wat ga je doen?  

Je voert zelfstandig, maar met begeleiding van archivarissen van het RAZU, dit onderzoek uit. Je:  

  • Stelt een onderzoeksplan op; 
  • Doet literatuuronderzoek en archiefonderzoek;  
  • Spoort inwoners van Bunnik op die destijds betrokken waren bij deze vakanties en houdt interviews met hen; 
  • Probeert Noord-Ierse kinderen op te sporen die in 1974 in Bunnik op vakantie waren en houdt interviews met hen; 
  • Verzamelt materiaal voor een pop-up tentoonstelling en stelt de tentoonstelling samen; 
  • Schrijft een artikel over deze gebeurtenis.  

 

Wat breng jij mee?  

Je studeert geschiedenis en bent aan het eind van je bachelor of bezig met je master. Je wilt meer onderzoekservaring opdoen en de resultaten van je onderzoek presenteren aan een breed publiek. Je bent nieuwsgierig, analytisch, kunt goed luisteren en bezit een heldere, duidelijke stijl van communiceren. Je beschikt over de capaciteit om zowel zelfstandig als in een team te kunnen werken. 

 

Wat bieden wij jou?  

We bieden we je een stage van 4-6 maanden in een klein team met gedreven professionals bij een organisatie met maatschappelijke meerwaarde. Naast de onderzoeksopdracht is het mogelijk je breder te oriënterend op de werkzaamheden van een archiefdienst: dienstverlening, beheer van analoog en digitaal archief, collectievorming, toezicht. Verder bieden we een stagevergoeding van € 425,- bruto voor een fulltime stage. Bij een deeltijdstage wordt de vergoeding, naar rato van het aantal stage-uren per week, berekend. 

 

Wat is het RAZU?  

Het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) is de gezamenlijke archiefdienst van zes Utrechtse gemeenten: Bunnik, Houten, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, Vijfheerenlanden en Wijk bij Duurstede. Als regionaal archief beheren wij een grote collectie archieven, foto’s, kaarten, boeken en films uit de regio. Het oudste stuk is uit 1300, het jongste stuk is de krant van afgelopen week. De collectie is onze ‘schat’, die wij via onze website en studiezaal beschikbaar stellen aan een breed en gevarieerd publiek. Naast het beheren en beschikbaar stellen van de collectie is het RAZU ook toezichthouder en adviseur van de zes gemeenten.  

Het team bestaat uit 12 medewerkers en wordt regelmatig versterkt door stagairs en tijdelijke projectmedewerkers. De organisatie is gevestigd in Wijk bij Duurstede. Meer informatie is te vinden via www.razu.nl 

 

Enthousiast geworden?  

Fijn dat je de tijd genomen hebt om deze tekst helemaal te lezen. Dat betekent misschien wel dat je deze stageopdracht wilt doen. Stuur dan je motivatie en CV naar info@razu.nl. Als we denken dat er een match is, dan nodigen we je uit voor een gesprek.  

Mocht je meer willen weten over de stage of de organisatie, neem dan contact op met Erika Hokke, directeur van het RAZU, via info@razu.nl of 088 530 0170.  

Goed om te weten: Integriteit vinden we belangrijk. We vragen je daarom voor jouw start bij het Regionaal Archief Zuid-Utrecht een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan te leveren.