Avondvierdaagse: ‘Zo gaat ie goed, zo gaat ie beter’

Gepubliceerd op 30 mei 2022 in Verhalen.

Vanaf eind mei / begin juni gaat voor basisschoolleerlingen de avondvierdaagse van start! Vier avonden lang wandelen zij 5 of 10 km.

Het wandelevenement ‘de avondvierdaagse’ wordt voor het eerste georganiseerd aan het begin van de 20e eeuw. Vandaag de dag is het voornamelijk de gezelligheid van het evenement die het voor de wandelaars aantrekkelijk maakt, maar ca. 1910 was er een andere reden voor de introductie van dit wandelfestijn.

De gezondheid van het Nederlandse volk ging achteruit. In 1890 wordt daarom door de overheid bewegingsonderwijs ingevoerd. Veel particuliere initiatieven volgen om mensen meer aan het bewegen te krijgen. In 1908 werd de Nederlandsche Bond voor Lichamelijke Opvoeding opgericht en zij organiseerde in hetzelfde jaar nog de eerste ‘wandelmarsch’. Dit was de voorloper van de huidige Nijmeegse vierdaagse.

Er werden steeds meer verschillende routes uitgestippeld en sinds de jaren ‘80 doen ook veel basisscholen mee met de avondvierdaagse. Veel mensen koesteren de herinneringen aan dit mooie feest. De gevulde snoeptasjes, de leuke liedjes en de bloemen ter afsluiting.

Wij wensen alle kinderen heel veel succes en plezier tijdens de mooie wandeltocht!

 

[1] Geschiedenis ontstaan vierdaagse

Avondvierdaagse Rhenen op 2 juni 1981
Avondvierdaagse Rhenen op 2 juni 1981