Personen

Wie meer wil weten over zijn voorouders of andere personen kan via de archieven van de Burgerlijke Stand tot 1811 teruggaan. Zie daarvoor de website WieWasWie. Voor 1811 zult u de doop-, trouw- en begraafboeken (DTB-boeken) van kerken en gerechten moeten raadplegen.

De Utrechtse doop-, trouw- en begraafboeken  werden meestal bijgehouden door dominees, kosters en pastoors van gereformeerde gemeenten en rooms-katholieke parochies. Daarnaast zijn er trouwboeken van dorps- en stadsgerechten, omdat niet-gereformeerde huwelijken na de Reformatie alleen rechtsgeldig waren als ze voor het plaatselijke gerecht waren gesloten. Het oudste dtb-register van het Regionaal Archief Zuid-Utrecht is het trouwboek van de stad Wijk bij Duurstede uit 1597.

De archiefdiensten in de provincie Utrecht hebben de meeste doop-, trouw- en begraafboeken gedigitaliseerd en via één website beschikbaar gemaakt. U kunt gemakkelijk zoeken op naam, plaats en geboortedatum. De toegang tot deze site verloopt via Het Utrechts Archief.

Klik hier om naar de toegang tot de DTB-boeken te gaan.

Om personen uit onze regio te vinden kunt u bij Het Utrechts Archief direct zoeken op plaats, óf na uw eerste zoekvraag op plaats filteren via de filters rechts naast de resultaten.

De DTB-boeken van de voormalige gemeente Zederik kunt u inzien op de beeldbank van Zederik. Klik hier om naar de beeldbank van Zederik te gaan.

De DTB-boeken van de voormalige gemeente Leerdam zijn nog niet digitaal beschikbaar. U kunt deze op onze studiezaal inzien.