Over onze collectie

Het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) is er voor iedereen die iets wil weten over de geschiedenis van het zuiden van de provincie Utrecht. De deelnemende gemeenten zijn: Bunnik, Houten, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, Vijfheerenlanden en Wijk bij Duurstede. Het RAZU beheert de rijke historische archieven en collecties van en uit deze zes gemeenten.

Verschil tussen archief en collectie

Onder de term archief verstaan we hier het geheel aan archiefbescheiden dat hoort bij een bepaalde organisatie of persoon. De archiefbescheiden ontstaan automatisch als neerslag van hun handelen.
Een collectie of verzameling is een groep documenten die volgens een bepaald criterium zijn bijeengebracht. Een voorbeeld daarvan zijn de Topografisch Historische Atlassen waarin alle typen afbeeldingen over een plaats of streek worden verzameld.

Verschil tussen toegang en nadere toegang

Een toegang is een staat met beschrijvingen van de stukken per archief of collectie. We onderscheiden meestal inventarissen (uitgebreid) en plaatsingslijsten (beperkter/globaler).
Een nadere toegang is een specificatie van de gegevens in een of meer archiefstukken. Er zijn allerlei soorten nadere toegangen, zoals indexen, regestenlijsten en transcripties.

Verschil tussen overheids- en particuliere archieven

Het RAZU bewaart twee soorten archieven: overheidsarchieven en particuliere archieven. Overheidsarchieven zijn archieven van de deelnemende gemeenten en gemeenschappelijke regelingen en hun rechtsvoorgangers.

Daarnaast zijn er de archieven van verenigingen, stichtingen, bedrijven, kerken, scholen, families of personen die aan het RAZU zijn geschonken of in bewaring (bruikleen) gegeven. Dat zijn de particuliere archieven.
In de regel zijn beide soorten archieven openbaar. Als u bepaalde stukken niet kunt raadplegen, wordt dat vermeld.

Onze collectie

Het RAZU heeft zijn collectie op verschillende wijzen ontsloten. Hieronder vindt u de hoofdcategorieën.

Archieven

In ons archiefbeheersysteem kunt u het hele archievenoverzicht van het Regionaal Archief Zuid-Utrecht bekijken. Het systeem stelt u in staat om te filteren, bijvoorbeeld op plaats, type archief of periode.

Klik hier voor meer informatie over onze archieven, of klik hier om in het archievenoverzicht te zoeken.

Beeldbank

In de beeldbank vindt u digitale en gedigitaliseerde foto’s, kaarten en tekeningen uit de collectie.

Klik hier voor meer informatie over onze beeldbank, of klik hier om in de beeldbank te zoeken.

Kranten

Het RAZU beheert collecties lokale en regionale kranten vanaf 1855. Een deel is gedigitaliseerd en volledig doorzoekbaar gemaakt. Voor de niet gedigitaliseerde kranten kunt u terecht op de studiezaal.

Klik hier voor een overzicht van onze krantencollectie, of klik hier om direct te zoeken in de krantencollectie.

Bibliotheek

Het RAZU heeft een uitgebreide bibliotheek met ruim 10.000 boeken.

Klik hier voor meer informatie over onze bibliotheek, of klik hier om online te zoeken in de bibliotheek.

Boeken worden niet uitgeleend en zijn enkel in te zien op de studiezaal van het RAZU.

Bouwdossiers

Bouwdossiers omvatten alle vergunningen uitgegeven door een gemeente voor de bouw of verbouw van een bouwwerk. Vanwege de grote belangstelling zijn de bouwdossiers gescheiden van de overige archieven.

Klik hier voor meer informatie over welke bouwdossiers bij het RAZU zijn en de mogelijkheden voor het inzien van gedigitaliseerde vergunningen.

U kunt de bouwdossiers van alle gemeenten vinden in de verzameltoegang bouwdossiers. Klik hier om naar deze toegang te gaan.