Uit de regio: Voorbij de onschuld

Gepubliceerd op 16 maart 2022 in Regio.

Kunst op papier in de 21ste eeuw

Het Stedelijk Museum Vianen toont tot en met 12 juni 2022 het eerste museale overzicht van kunst op papier in de 21e eeuw in Nederland. Wat opvalt is dat deze kunst geëngageerd en activistisch is, het gaat ergens over. Dat kan ook bijna niet anders na ‘nine-eleven’, de voortdurende ongelijkheid in de wereld, de vluchtelingenproblematiek, klimaatveranderingen en Covid-19.

De opzet van deze tentoonstelling is chronologisch. Kunstenaars geboren in de jaren vijftig zijn opgegroeid met andere uitdagingen dan die in de jaren zestig en zeventig. Steeds meer groeide het besef dat de kunstenaar geen eilandje meer was, maar een onderdeel in een veel grotere wereld èn het geloof dat je wel degelijk misstanden in de samenleving kon aankaarten. Niets doen is geen optie meer.

Tijdens de opening op zaterdag 12 maart gaf conservator Werner van den Belt de bijna zeventig belangstellenden inzicht in deze bijzondere tentoonstelling. De meer dan 40 kunstwerken van de 18 deelnemende kunstenaars herbergen elk een eigen verhaal. Aan de hand van de uitgebreide en rijk geïllustreerde tentoonstellingsgids kunnen bezoekers alles te weten komen over de achtergrond van deze tentoonstelling én van de kunstenaars.

Kunstenaars op de tentoonstelling: Stan Klamer, Marlene Dumas, Nour-Eddine Jarram, Marc Mulders, Koen Vermeule, Rob Voerman, Siemen Dijkstra, Erik van Lieshout, Carlijn Mens, Natasja Kensmil, Maayke Schuitema, Raquel Maulwurf, Rik Smits, Susanna Inglada, Natalia Ossef, Guy Vording, Carlijn Kingma en Tasio Bidegain.

U bent van harte welkom om deze tentoonstelling tot en met 12 juni te bezoeken. Voor meer informatie, openingstijden en toegangsprijzen, zie www.stedelijkmuseumvianen.nl

De tentoonstelling komt mede tot stand dankzij de kunstenaars, Gemeente Vijfheerenlanden, Triton Collection Foundation, Livingstone Gallery, Galerie Maurits van de Laar, Mark Smit Kunsthandel, Borzo Gallery, Allard Wildenberg Art Projects, Schunck Heerlen, Rijksmuseum Twenthe en diverse particuliere collecties.

Carijn Mens, Mensch (2015) - Houtskool op museumkarton
Carijn Mens, Mensch (2015) - Houtskool op museumkarton
Foto van de opening op 12 maart 2022 tentoonstelling Voorbij de onschuld in het Stedelijk Museum Vianen
Foto van de opening op 12 maart 2022 tentoonstelling Voorbij de onschuld in het Stedelijk Museum Vianen