Afsluiting van de Wijkse archieframp

Gepubliceerd op 13 oktober 2017 in Nieuws.

Zo’n 140 genodigden woonden vrijdagmiddag de dertiende oktober 2017 in de raadzaal van het Huis van de Gemeente Wijk bij Duurstede de bijeenkomst ‘Verdronken archief herrezen’ bij. Ongeveer een kwart van de aanwezigen was op de een of andere manier betrokken geweest bij de overstroming van het archief in oktober 2002. 1000 strekkende meter stond toen enkele uren onder water. Voor de pauze werd teruggekeken naar deze grootste archiefcalamiteit in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog. Na 15 jaar kon het herstel van de historische archiefcollectie worden afgesloten. Dat gebeurde met enkele toespraakjes op deze ‘ongeluksdatum’ en met een film en tentoonstelling als blijvende herinnering.

Deze film en tentoonstelling maken vanaf 16 oktober 2017 tot en met 30 maart 2018 een tournee langs de gemeentehuizen van de vijf gemeenten die bij de ramp betrokken waren. Iedereen die dat wil, kan ze dus bekijken. Tot en met vrijdag 10 november zijn de film, die 40 minuten duurt, en de expositie in de raadzaal van het Huis van de Gemeente Wijk bij Duurstede aan de Karel de Grotestraat 30 te zien. U kunt door de week gewoon binnenlopen tijdens de openingstijden. Voor meer informatie: info@razu.nl

Na de pauze kwam de ‘herrijzenis’ van het verdronken archief aan bod. Dat gebeurde door enkele recente publieksprojecten van het RHC, de Vriendenstichting van het RHC en enkele musea en historische verenigingen in de regio voor het voetlicht te brengen. Daarbij waren het Driestadsrechtenproject in 2015-2016 en de totstandkoming van een nieuwe middeleeuwse geschiedenis van het Kromme-Rijngebied in de periode 2016-2022.

Foto’s: Hans Dirksen

Dankwoord door Burgemeester en RHC voorzitter Poppens aan directeur-archivaris Van der Eerden
Vitrine met door water opgezwollen archiefstukken
Verhuisdozen opgestapeld als alternatief voor een lint doorknippen bij de opening van de tentoonstelling