Bevolkingsregisters Houten online

Gepubliceerd op 4 april 2018 in Nieuws.

De bevolkingsregisters van de huidige gemeente Houten zijn op onze website te raadplegen. Rinus van den Heijkant heeft als vrijwilliger alle data uit deze dikke boeken overgetikt.
In de registers werd de samenstelling van de gezinnen bijgehouden met gegevens als geboorte- en sterftedatum, godsdienst, beroep van de hoofdbewoner en gegevens over binnenkomst in en vertrek uit de gemeente. Deze data vormen een mooie aanvulling op gegevens uit de Burgerlijke Stand.

De bevolkingsregisters starten vanaf 1850 voor de toenmalige gemeentes Schalkwijk, Tull en ’t Waal, Houten (inclusief ’t Goy), Wulven en Schonauwen. Vanaf 1860 worden deze laatste twee gemeentes toegevoegd aan Houten. Het register van Houten loopt tot 1933. Vanaf dat jaar werden de gegevens bijgehouden op een losbladig systeem van persoonskaarten.
De gegevens van Schalkwijk en Tull en ’t Waal lopen slechts tot 1900. De latere boeken zijn bij een overval op het gemeentehuis van Schalkwijk in februari 1944 door het verzet gestolen en nooit meer teruggevonden.