Cursus oudschrift

Gepubliceerd op 21 februari 2018 in Nieuws.

Vanaf half maart tot half mei 2018 wordt door het RHC Zuidoost Utrecht weer een cursus oud schrift of paleografie gegeven. Dit keer overdag op tien achtereenvolgende dinsdagmiddagen.
Onderzoekers lopen vaak vast omdat stukken uit vroegere tijd niet zo makkelijk te lezen zijn. De letters zijn anders dan de huidige (computer)letters, zodat de teksten soms meer op hiƫrogliefen dan op Nederlands lijken. Maar ook het taalgebruik is heel anders dan tegenwoordig. Dit maakt dat veel mensen afhaken en daardoor interessante gegevens over bijvoorbeeld hun voorouders missen.
In deze cursus komen in tien sessies van twee uur de beginselen van het lezen van het oude schrift aan de orde. Naast het technische lezen wordt ook de achtergrond van enkele soorten tekst belicht. Waarom staat er wat er staat en waarom is het eigenlijk opgeschreven? Door hier wat meer van te weten, is de tekst vaak beter te begrijpen.
Door onderzoekers veel gebruikte bronnen als de doop-, trouw- en begraafboeken komen bij het lezen aan bod maar ook andere veel voorkomende akten, zoals testamenten en overdrachten van onroerend goed.
Van de cursisten wordt verwacht dat ze, naast het bijwonen van de lessen, thuis huiswerk maken. In de cursus wordt een basis gelegd, maar de enige manier waarop je echt goed leert lezen, is om het heel veel te doen. In de tien cursusdagen leer je op een ontspannen manier hoe je een nieuwe tekst het beste kunt aanpakken en gaat begrijpen.
De eerste les is op dinsdag 13 maart.
Tijdstip: van 15.00 tot 17.00 uur.
Plaats: de studiezaal van het RHC Zuidoost Utrecht in het Huis van de Gemeente, Karel de Grotestraat 30 in Wijk bij Duurstede.
Kosten: 100 euro inclusief materiaal en koffie en thee.
Aanmelden kan tot 7 maart a.s. bij de cursusleider Els Elenbaas via de e-mail: eelenbaas@rhczuidoostutrecht.nl