Archieven

Uw zoekacties: De Lingestreek, 1974-01-08; p. 2 Stadsbestuur Rhenen

152 Stadsbestuur Rhenen

beacon
 
 
Inleiding
De inventaris van K. Heeringa uit 1927 is in 2022 door Herman Postema geheel herzien. Hierbij is de toegang hernummerd. Zie voor een vergelijking van de oude en de nieuwe nummers de bijgevoegde concordans.
1. Aanwijzingen voor de gebruiker
Inventaris
2. Gedeponeerde archieven
2.1. Archief van de kerkmeesters
2.1.4. Financiën
997 Stukken betreffende de in de kerk gefundeerde vicarieën, 1437-1709, z.j
152 Stadsbestuur Rhenen
Inventaris
2. Gedeponeerde archieven
2.1. Archief van de kerkmeesters
2.1.4. Financiën
997
Stukken betreffende de in de kerk gefundeerde vicarieën, 1437-1709, z.j
Datering:
1437-1709, z.j
Omvang:
1 omslag
Opmerkingen:
Regesten door H.J. Postema, april 2015.
z.j.: Overzicht van de goederen behorende tot de vicarie van St. Helena binnen Rhenen, waarvan possesseur is Hendrick van Wijck, vicarius te Rhenen. Boorten de With, won. Marsch, geeft uit Kleijn Griet in de Mommenhofstad. Michiel de mandenmaker uit zijn huis op het kerkhof. De erfgenamen van Roelof Adriaensz met Adriaen Helmertsz uit Helmerts hooiland. Oitjen, wed. Huijbert Lijster. De erfgenamen van Bernt Lijster, nl. Johanna Lijsters, Anna Keijsers, nu haar man Jan de Keijser de oude, Cunera Lijsters en Oetjen Keijsers, uit het huis van zaliger Beernt Lijster, staande op het kerkhof. De erfgenamen van Louff Jansen uit diens huis in de Kruisstraat. Dirck Gijsbertsz uit zijn huis in de Visserstraat. Jan Petersz wever uit zijn huis in dezelfde straat. Geert Coppens, nu Werner Chricken uit zijn huis. Everwijns huis, nu Jan Soet. Wemmer Gijsbertsz uit zijn huis. Mechtelt Jeuriphaes uit haar huis. Dirck Jansz wever uit zijn huis in de Visserstraat. De goederen van de vicarie in de Kloosterkerk, waarvan patronen zijn de paters van St. Cecilien te Utrecht van Mariahoef en St. Jansconvent te Amersfoort. De possesseur is Henrick van Wijck. Henrick Cosijnsz gebruikt 4 morgen hooiland in het kerspel van Rhenen. Johanna Lijsters uit haar weide buiten de Westpoort onder de berg. De goederen van de St. Maartensvicarie. De collateurs zijn commandeur, burgemeesters en kerkmeesters. Possesseur is Anthonis Evertsz. Adriaen Helmertsz, won. Achterberg ter Laer, bruikt 10 morgen bouw- en broekweiland te Achterberg in Laar daar oostwaards het land van de kerk, westwaards het gasthuis, zuidwaards een gemene weg en noordwaards tot aan de Grift.
z.j.: Goederen behorende aan St. Cuneragilde: Geurt Aelbertsz gebruikt de weikamp in de Neernude. Jan Lambertsz gebruikt een hofstedeke met een stukje land. Willem Vastrick gebruikt een kampje voor de Bergpoort. Tonis Pelgrumsz gebruikt een kampje voor de Westpoort. Aelbert Eelgisz gebruikt een geer tussen beide wegen buiten de Bergpoort. Wouter Gerritsz gebruikt een hof in de Bantuin. Gerrit Vastrick een hof in de Bantuin. Wouter Gerritsz voorschreven nog een hof in de Bantuin gekomen van de erfgenamen van Zweer Verhuet. Noch een hofje in de stad onder de Molenwerf gebruikt door de erfgenamen van Zweer Verhuet. Willem Vastrick heeft in pacht een stukje hooiland bij de Pijsel. Het convent van Rhenen gebruikt een stuk land buiten de Westpoort bij hun hof. Peter Herbertsz uit zijn huis aan de Kruisstraat. Jan Herbertsz daarnaast gelegen. Steven Stoffels uit zijn huis. Uit Hagenbeecxhuis, nu Aelbert van Begbargen aan Jan de smitsschuur. Joachim Stevensz schuur. Het conventsbouwhuis binnen Rhenen. Eerst de wever uit zijn huis. Uit de hofstede in de Grebbe, gekomen van Gerrit Voorslandt, nu toekomende Jan Tonisz schipper. Mr. Adriaen van Stoutenburch een hof in de Duistersteeg. De erfgenamen van Aert Tonisz uit hun land in de Neernude. Henrick van Eck uit zijn schuur aan de Steegstraat. Aert Sandersz uit zijn hof bij zijn bouwhuis. Het convent uit die oude kerk. De koster uit zijn schuur gekomen van Jan Thonisz. Lijs Raijmaeckers uit haar huis. Joriphaes van Trist uit zijn huis. Heer Bernt Rijcken uit het huis waar Jasper de timmerman in woont. Lambert de mandenmaker uit zijn huis. Noch een hof in de Bantuin, gebruikt door Paulus Taets en Tonis Struijck. Jan de Guilicker uit zijn huis. Mr. Adriaen uit het kampje voor de Bergpoort. Geurt Aelbertsz. Gerrit Vastrick uit zijn huis. Adriaen Verhuet uit zijn huis. Griet Schalcken uit haar huis. Willem Huijbertsz uit zijn huis in de Doodstraat. Henrick Jacobsz uit zijn huis in de Kruisstraat.

Kenmerken

Datering:
1337-1813 (1840)
Plaatsnaam:
Rhenen
Omvang:
67,50
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Soort archief:
Archieven van gemeentelijke organen
Herkomst:
Overheid_R
Auteur:
K. Heeringa, H. van der Heiden en H.J. Postema
Rechtsvoorgangers:
Gemeentebestuur Rhenen
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 152 Stadsbestuur Rhenen 1337-1813 (1840)
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 152