Archieven

Uw zoekacties: Gemeentebestuur Leersum

038 Gemeentebestuur Leersum

beacon
 
 
Inleiding
1. De gemeente Leersum in de periode 1934-2005
2. Het archief gedurende de periode 1934-2005
3. Verantwoording van de inventarisatie
038 Gemeentebestuur Leersum
Inleiding
3.
Verantwoording van de inventarisatie
Het archief is in twee fases geïnventariseerd.
De eerste fase betrof de periode 1934-1979. Dit archief bevond zich in zijn geheel in de archiefbewaarplaats van de gemeente Wijk bij Duurstede, die tevens als gemeenschappelijke archiefbewaarplaats diende voor het Streekarchivariaat Kromme-Rijngebied - Utrechtse Heuvelrug. Het archief van het gemeentebestuur van Leersum over de periode 1934-1979 werd door K. Wildenbeest in het kader van de opleiding Voortgezette Vorming Archiefbeheer (VVA) van de SOD geïnventariseerd.
De tweede fase was bewerking van het restant over de periode 1980-2005. Omdat de gemeente Leersum per 1 januari 2006 is opgegaan in de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug, is het daarmee hele archief geinventariseerd.
Als leidraad voor de inventarisatie is gebruik gemaakt van de basisarchiefcode van de VNG, uitgave 1987. De reden hiervoor is dat veel dossiers door de afdeling Interne Zaken met terugwerkende kracht waren omgezet op de nieuwste code.
Daar waar de ordening door verkeerde interpretatie van de code onlogisch was, of de code inconsequent was toegepast, is dit gecorrigeerd.
Voor de vernietiging is de handleiding vernietiging archiefbescheiden (inter-) gemeentelijke organen 1983, de handleiding voor de selectie en vernietiging van archiefbescheiden 1995 en de selectielijst 2004 toegepast. Over de vernietiging heeft overleg plaatsgevonden met de archivaris. In totaal had het archief een omvang van ongeveer 133m¹, daarvan bleef na inventarisatie 72m *  over.
Van augustus t/m december 2017 heeft E. Hinders de inventaris hernummerd. In de oude inventaris hadden de dossierbestanddelen en de archiefstukken willekeurige volgordenummers gekregen. De nieuwe nummering is opeenvolgend. Het voordeel is dat stukken die bij elkaar horen ook materieel bij elkaar staan. Tijdens de hernummeringsaktie bleek dat er 3.40 m *  in het archief zat waarvan de stukken niet waren beschreven. Deze stukken zijn alsnog geïnventariseerd en beschreven in de inventaris. Het gaat om de inventarisnummers 2970-3095. Ze zijn in een aparte rubriek “Aanvullingen” opgenomen. Als leidraad is hierbij ook gebruik gemaakt van de Basisarchiefcode van de VNG. De nummering sluit aan op de al eerder beschreven stukken.
Na de toevoeging van de aanvulling heeft het archief een omvang van 75 m * .
4. Aanwijzingen voor de gebruiker
5. Zoekgeraakte stukken

Kenmerken

Datering:
1934-2005
Plaatsnaam:
Leersum
Omvang:
72,9
Openbaarheid:
Beperkt openbaar
Soort archief:
Archieven van gemeentelijke organen
Herkomst:
Overheid_U
Auteur:
K.Th.H. Wildenbeest, Eddy Hinders
Rechtsvoorgangers:
Gemeentebestuur Leersum
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 038 Gemeentebestuur Leersum 1934-2005
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 038