Archieven

Uw zoekacties: Stadsgerecht Wijk bij Duurstede

067 Stadsgerecht Wijk bij Duurstede

beacon
 
 
Inleiding
Deze inventaris beschrijft de inhoud van het archief van het stadsgerecht van Wijk bij Duurstede. De indeling en wijze van gebruik worden hieronder beschreven.
Eerst echter wordt een korte historische schets van het gerecht en zijn medewerkers gegeven.
1. Het gerecht
2. Het archief
3. De inventaris
4. Aanwijzingen voor de gebruiker
5. Literatuur en bronnen
Inventaris
1. Criminele zaken
1.1. Extraordinaris zaken
1-3 Register van sententies
3 1730-1810 i
22-6-1772: Hendrik Lammers (45), geb. Braband doch sedert enige tijd gewoond binnen deze stad, heeft bekend te stelen. 4-5 jaren geleden uit een schouw in de Kromme Rijn samen met zekere Dirkje, bijgenaamd De Poepin. En in die tijd ook uit de boomgaard gelegen naast de boomgaard van Jan van Harpen, samen met Dirkje de Poepin, appels gestolen. En 3 jaren geleden, toen hij werkte op de hofstede Sandenburgh, van de boerenplaats aldaar viermaal oud lood heeft gestolen. En 4 jaren geleden 4-5 dagen voor Cothense kermis uit de boomgaard van oud-burgemeester Du Bas een vet lam, behorende Gerrit van Dijk, dat hij op het daarbij gelegen land van Jan van Achthoven heeft geslacht. En 2 jaren geleden met Hendrik Vink uit het bakhuis van Teunis van der Loo, won. in des stads vrijheid, 12 hoenders en een kalkoen, die hij, het jodenkerkhof over de muur geklommen zijnde, thuis heeft gebracht. En uit het bakhuis van Hendrik Spaan 7 hoenders, ook samen met Hendrik Vink. Idem bij Hendrik Kootman en wed. De Kruijff in de Wijkerslooth. En afgelopen winter met Carel Leponder over de goot bij de Waterpoort over de muur geklommen aan de hofstede van Broekhuijzen aan de Duijnen en daar kaas, snoekbaars, voorn en zeelt gestolen. En in de schuur van juffr. Bruijns, gebruikt door Gerrit Sterringh, samen met Hendrik Vink. En met dezelfde uit het huis van bakker Johannes Franciscus Verkerk en van wijnkoper Joachim Tellegen en van prof. Gorter. en op 31-12-1771 in Overlangbroek aan het huis van de predikant en begin van dit jaar bij huis van weduwe Flierboom en Wouter van Vogelpoel de jonge, Willem Vernoij en Jacob Koppes, Harmen van Vheelen, wijnkoper Gerardus Wannaar en chirurgijn Van de Wepel. Straf: Doodstraf door wurging.
31-1-1792: Gijsberta Maria Vollenhouw (45), geb. Wijk bij Duurstede, heeft bekend op 2-5-1791 van Catharina Grootenhuijs, als dienstmaagd wonende bij dhr. Cornelis Gosuinus Verhel binnen deze stad, heeft ontvangen 12 stuivers. En enige weken later enige kleren en later nog geld en later haar gouden ring. Als het op terug betalen aankwam, had zij iedere keer frivole uitvluchten. Even na de Wijkse kermis heeft zij van Hendrijntje van Schaffelaar, won. Neerlangbroek, een katoenen jak ontvangen om te vermaken. En kort daarna van haar zuster Geurtje van Schaffelaar ook. Ook dat heeft zij bij de bank van lening gebracht. De briefjes daarvan heeft zij gegeven aan Elizabeth Lasdré, huisvrouw van Gerrit van Ginkel, won. binnen deze stad. In het begin van de herfst heeft zij van Maagje de Kruijf, huisvrouw van Jan Lokhorst, won. Overlangbroek aan de Stenenbrug, 2 ellen katoen en een lapje bont vries ontvangen om een jakje van te maken. Ook dat heeft zij in de bank van lening gebracht. In oktober heeft zij van Jaantje van Werkhoven, als dienstmaagd wonende bij Jan Voskuijl in de jurisdictie van deze stad, een jak ontvangen om te vermaken. Die ging ook naar de bank van lening. En in november van Alida van Akeren, huisvrouw van Huijbert van Ingen, idem. En eind november van Neeltje van Ginkel, won. Overlangbroek, ook. En in december van Maria Kedde, als dienstmaagd wonende op huize Ottenstein onder Maurik. Straf: Afgezet uit haar ambt als contravolleunice van de vismarkt alhier en 8 dagen water en brood.
18-9-1799: Hermen Gerisch (27), geb. Wijk bij Duurstede, gewoond hebbende Zutphen, schoenmaker, heeft bekend te stelen sinds zijn vroege jeugd. Toen hij nog geen 11 jaar oud was heeft hij met zijn broers bij Anth. Visee uit de la van de toonbank een blikken emmertje met 15 gulden gestolen. Hierover is hij op 26-7-1782 door het toenmalig gerecht gekastijd. In de winter 1794 heeft hij samen met een soldatenvrouw van het gewezen regiment Budaulx, die bij hem in huis logeerde, bossen hout gestolen aan de Landscheiding onder Neerlangbroek, toebehorende Frans Donselaar. In 1795 heeft hij uit het Corps du Gaurde een geverfde paal gestolen, toebehorende het college van de Lekdijk-Bovendams en dienende tot kisting van het hoogwater in de rivier. In het voorjaar van 1795 had hij een jongen in huis die uit het weeshuis te Moort was weggelopen, die alhier bedelt en betrapt met andere jongens hout te hebben gestolen. In mei 1795 heeft hij van een stuk land aan de Amerongerwetering enige klaver voor zijn varken gestolen, zijnde hier mede ontdekt door twee soldaten van het gewezen regiment Budaulx, die toen hier in garnizoen lagen en daar aan het vissen waren. Op zondagochtend 14 juni 1795 heeft hij hout gestolen voorgevende dat hij de fransman die bij Jan Oorschot logeerde moest opkloppen. Hij is toen gegaan in de tuin van weduwe Casius in de Muzijeq en heeft daar een grote hoeveelheid bonenstaken gestolen. In de Peperstraat bij zijn huis ontmoette hij soldaat Cornelis Blom. Daarop heeft hij het hout laten vallen en is in huis gegaan. Op 14 juni 1795 is hij gevangen genomen. Op 19 juli is hij ontsnapt. Straf: Gegeseld en levenslang verbannen.
5-8-1801: Maria Marinusse (54), een dochter van een soldaat, geb. in het veld voor Bergen op Zoom, opgevoed in het kinderhuis te Deventer, heeft tot haar 18e jaar in het kinderhuis te Deventer gewoond. Sindsdien bedelt zij en verdient de kost met het zingen van o.a. Oranjeliedjes. Hiervoor is zij al eens gegeseld. In deze stad heeft zij op de hoek van de Rijnstraat openlijk Oranjeliedjes gezongen. Straf: 9 jaren werkhuis te Utrecht en levenslang verbannen uit stad en vrijheid.
067 Stadsgerecht Wijk bij Duurstede
Inventaris
1. Criminele zaken
1.1. Extraordinaris zaken

1-3 Register van sententies
3 1730-1810
5-8-1801: Maria Marinusse (54), een dochter van een soldaat, geb. in het veld voor Bergen op Zoom, opgevoed in het kinderhuis te Deventer, heeft tot haar 18e jaar in het kinderhuis te Deventer gewoond. Sindsdien bedelt zij en verdient de kost met het zingen van o.a. Oranjeliedjes. Hiervoor is zij al eens gegeseld. In deze stad heeft zij op de hoek van de Rijnstraat openlijk Oranjeliedjes gezongen. Straf: 9 jaren werkhuis te Utrecht en levenslang verbannen uit stad en vrijheid.
Datering:
5-8-1801
7-9-1803: Catharina Diepening (33), geb. alhier, heeft bekend getrouwd te zijn met Jan van den Born, maar sedert verscheidene jaren afgezonderd van hem te leven bij haar zus Haasje Diepening, wed. Jan van Kempen. In die tijd heeft zij vleselijke conversatie gehouden met een of andere man. Van hem is zij tweemaal zwanger geraakt. Op 15-4 is zij van een dochter bevallen om 15.00 uur ten huize van haar vader Jan Diepening. Hierbij is zij door niemand geassisteerd. Enige uren later heeft haar zus de navelstreng afgebonden. Tegen de avond heeft zij haar nichtje Johanna van Kempen gezonden naar Mortain om een slaapstroopje te halen. Dit heeft zij het kindje gegeven. De volgende ochtend is zij met haar kind de stad uitgegaan met haar zus en nichtje, die het kind in haar voorschoot geknoopt droeg. Zij gingen naar Cothen en kwamen tot aan de Pauwenbrug, waar haar zuster terug is gegaan naar de stad. Bij de molen in Cothen hebben zij en haar nichtje koffie gedronken. Zij zijn daarop gegaan naar het bos van dhr. Van Vliet. Zij hebben daar gezeten en zij heeft het draadje van de navelstreng los gehaald en weer vast gemaakt. In een wei bij het Hardenbroekse bos hebben zij opnieuw gezeten. Daar heeft het nichtje de baby onder een doornenpol in het bos gelegd. Ze zijn daarop vertrokken naar Langbroek naar het huis van Gijsje de Bie waar ze water hebben gedronken en toen gekomen aan het huis van vrouw Bosch hebben zij karnemelk gevraagd en gedronken. Bij de Lindeboom heeft zij haar nichtje een stuiver gegeven om beschuit te kopen. Ze zijn verder gegaan naar het huis van Teunis van Dieten en hebben daar koffie gedronken en de beschuit gegeten. Aan de Stenenburg hebben ze opnieuw beschuit gekocht en bij de hofstede waar Cornelis de Rooij woont zitten rusten. Nichtje heeft daar bij Dirk van den Nieuwendijk om een boterham gevraagd. Ze hebben hun weg naar Wijk voortgezet tot de Hoogstraat, waar ze een vrouw ontmoeten die vertelde dat er in de stad zoveel te doen was over haar bevalling. Nichtje is de stad in gestuurd om geld te halen en Catharina is weer terug gegaan naar haar baby. Het kind leefde nog. Zij is daarmee gelopen naar Willem Spaan in het Weth. Enige weken geleden is zij weer met het kind in de stad gekomen en daar gevangen genomen. Straf: Half uur ten toon gesteld en 12 jaren tuchthuis te Utrecht en levenslang verbannen.

Kenmerken

Datering:
1546-1811
Plaatsnaam:
Wijk bij Duurstede
Omvang:
10,25
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Soort archief:
Archieven van rechterlijke organen
Herkomst:
Overheid Wijk bij Duurstede
Auteur:
E. Elenbaas
Rechtsvoorgangers:
Kantongerecht, Arrondissementsrechtbank, Notarissen, ambtenaren Burgerlijke Stand
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 067 Stadsgerecht Wijk bij Duurstede 1546-1811
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 067