Archieven

Uw zoekacties: Christelijke Oratorium Vereniging Euphonia te Rhenen

289 Christelijke Oratorium Vereniging Euphonia te Rhenen

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
De Christelijke Oratoriumvereniging Euphonia werd opgericht in 1931, op initiatief van de predikant en de organist van de Cunerakerk. Het doel was de zangkunst in (kerkelijk) Rhenen op een hoger plan te brengen door het uitvoeren van oratoria. Langzaam groeide het koor in leden en kwaliteit zodat in 1960 voor het eerst de Johannes Passion van Bach in de Cunerakerk kon worden uitgevoerd. Dit was het begin van de "Johannestraditie" waarmee Euphonia zich een naam in Rhenen en omstreken verwierf. Andere mijlpalen waren de uitvoering van "Die Jahreszeiten" van Haydn in 1967 (de koorleden waren voor deze gelegenheid gehuld in 18e-eeuwse kostuums) en de "Carmina Burana" van Orff in 2004. Dit laatstgenoemde concert was symbolisch voor de verbreding van het repertoire van de vereniging: naast religieus geïnspireerde muziekstukken kwam er ook ruimte voor werken met een niet specifiek christelijk karakter.
In de loop van de tijd werden vele werken ingestudeerd. Behalve die van de bekende klassieken zoals Bach, Händel, Vivaldi, Mozart, Haydn, Mendelssohn, Brahms en Puccini, kwamen ook latere componisten zoals Dvorak, Faure, Rheinberger, Durufle,Tippet en Rutter aan bod. Bij de uitvoeringen waren bovendien veel beroepsmusici betrokken. Te denken valt aan de dirigenten Van Eck, Van Zanten, Nieland en Brasser. en aan bekende solisten als Aafje Heynis, David Hollestelle en Miranda van Kralingen, zonder daarbij ook orkesten als het Utrechts Symphonie Orkest uit het oog te verliezen.
Het archief is niet compleet. De stukken uit de eerste vijfentwintig jaar zijn slechts fragmentarisch overgeleverd. Tevens vormt het archief geen afgesloten geheel. Euphonia bestaat nog steeds, en vormt nog steeds archief. Er is geen sprake van een duidelijke cesuur tussen het overgebrachte en het nog bij de vereniging berustende archief. Het valt te verwachten dat het archief te zijner tijd zal worden aangevuld.
Dit archief heeft een omvang van 1,3 meter. Alle stukken zijn openbaar.
Stukken uit dit archief kunnen worden aangevraagd door vermelding van de naam van het archief en het archiefbeheersnummer tussen ronde haken:
- Christelijke Oratoriumvereniging Euphonia te Rhenen 1933-2007 (289)
- het (of de) inventarisnummer(s) van de stukken
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1933-2007
Plaatsnaam:
Rhenen
Omvang:
1,30
Openbaarheid:
Beperkt openbaar
Herkomst:
Particulier
Auteur:
D. Schaap, D. Ruiter
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 289 Christelijke Oratorium Vereniging Euphonia te Rhenen 1933-2007
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 289