Archieven

Uw zoekacties: Gemeentebestuur Vianen

455 Gemeentebestuur Vianen

beacon
 
 
Inleiding
1. Karakteristiek
2. Organisatie
455 Gemeentebestuur Vianen
Inleiding
2.
Organisatie
In 1986 bestond de gemeentelijke organisatie uit vier hoofdafdelingen namelijk: Bestuurszaken, Financiële zaken, Welzijnszaken en Gemeentewerken. Onder iedere hoofdafdeling vielen een aantal afdelingen. Onder een aantal afdelingen viel een bureau. Het bureau buitendienst had als enig bureau twee secties. Aan het hoofd van de ambtelijke organisatie stond de gemeentesecretaris. Daarnaast waren er een aantal takken van dienst met specifieke taken; het sportbedrijf, het woningbedrijf, het grondbedrijf, het antennebedrijf en het waterleidingbedrijf. Deze diensten hadden een eigen administratie.
In 1989 werd de ambtelijke organisatie gereorganiseerd. In plaats van de structuur met hoofdafdelingen, kwam er een zogeheten sectorenmodel met twee sectoren (Grondgebied en welzijn en Bestuur). De doelstelling van de nieuwe organisatie werd als volgt omschreven: het streven naar een zo effectief en efficiënt mogelijke, eigentijdse, klant- en servicegerichte organisatie, met het vermogen om flexibel te zijn en slagvaardig op te treden en aandacht voor maatschappelijke ontwikkelingen en de mens in de organisatie *  . Het antennebedrijf en het woningbedrijf werden geprivatiseerd. Het antennebedrijf ging over naar Casema, het woningbedrijf werd aan Woningbouwvereeniging Volksbelang overgedragen. Het grondbedrijf en het sportbedrijf werden geïntegreerd binnen de gemeentelijke organisatie. Op het gemeentelijk kantoor werden de administraties, de postregistratie en het gemeentelijk basissysteem geautomatiseerd.
Het gemeentebestuur bestond uit de raad, het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester. De raad telde 14 leden. De grootste partijen waren de PvdA, het CDA, de VVD, D'66 , GBV (Gemeentebelangen Vianen) en de S.G.P. Burgemeester was tot september 1991 dhr. W. van 't Veld. Op 1 februari 1991 werd hij opgevolgd door mevr. D.A.M. Koreman. In de tussentijd was mevr. T.M. Schaafsma-Versluis locoburgemeester. In de colleges van burgemeester en wethouders zaten tot 1994 drie wethouders. Vanaf 1994 waren dat er vier. Van 1986-1990 werd het college gevormd door de PvdA, het CDA en de VVD, van 1991-1994 door de PvdA, het CDA en de GBV en van 1994-1998 door de PvdA, de VVD, het CDA en D'66.
3. Verantwoording van het archief
4. Aanwijzing voor de gebruiker

Kenmerken

Datering:
(1983) 1986-1995 (2008)
Plaatsnaam:
Vianen, Hagestein, Everdingen
Omvang:
24,60
Openbaarheid:
Beperkt openbaar
Herkomst:
Overheid_V
Auteur:
E. Hinders
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 455 Gemeentebestuur Vianen (1983) 1986-1995 (2008)
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 455