Archieven

Uw zoekacties: Stichting zwembad Wijk bij Duurstede

024 Stichting zwembad Wijk bij Duurstede

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
In de zomer van 1933 nam de R.K. Middenstandsvereniging in Wijk bij Duurstede het initiatief om een zwem- en badgelegenheid in Wijk bij Duurstede aan te laten leggen. Op 10 augustus 1933 werd daartoe dooreen zevental middenstanders een stichting opgericht onder de naam Stichting zwembad Wijk bij Duurstede. Doel van de stichting was het tot stand brengen en in stand houden en exploiteren van een zwem- en badinrichting. Onder de burgerij werden aandelen à f 10,- renteloos maar tegen korting op zwemtarieven uitgebracht waarmee de aanleg gefinancierd kon worden. De plek waar het zwembad kwam was in de uiterwaarden van de rivier de Lek. Op 11 juni 1934 werd het feestelijk geopend. Jaarlijks kreeg de stichting een aanzienlijk bedrag aan subsidie van de gemeente.
Eind jaren zestig werd er onder leiding van een actiecomité een initiatief genomen om een sport- en zwembadcomplex aan te leggen dat voldeed aan de moderne eisen. Het kwam er in 1973 aan de Melkwegse Tiendweg. Het had drie verwarmde baden, zonnegazons en een ketelhuis voor de toevoeging van nodige chemicaliën.
In 31 januari 1990 viel het doek voor de stichting. De beheersvorm was achterhaald en de gemeente besloot geen subsidie meer te geven ten behoeve van de exploitatie. Het bad openhouden was niet meer haalbaar. Van het zwembad op het Vikinghofterrein is niets meer over.
Het archief is een schenking van de gemeente en een schenking uit 2010 van de heer P. Fluitman uit de nalatenschap van zijn vader, oud-voorzitter C.A. Fluitman.
De grootte van het archief was 3,0 strekkende meter. Niet opgenomen zijn financiële stukken zoals facturen en bankafschriften. dubbelen zijn verwijderd. Na bewerking bleef 1,3 strekkende meter van het archief over.
Aanwijzingen voor de gebruiker
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1933-1990
Plaatsnaam:
Wijk bij Duurstede
Omvang:
1,30
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Soort archief:
Archieven van verenigingen, stichtingen en genootschappen
Herkomst:
Particulier
Auteur:
E. Hinders
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 024 Stichting zwembad Wijk bij Duurstede 1933-1990
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 024
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS