Archieven

Uw zoekacties: Cultuur-Natuurhistorische Vereniging Zuid-Oost Utrecht te Elst

096 Cultuur-Natuurhistorische Vereniging Zuid-Oost Utrecht te Elst

beacon
 
 
Inleiding
De vereniging werd op 27 februari 1952 opgericht in Hotel Stuyvenberg in het Utrechtse Elst als Natuurhistorische Vereniging afdeling "Zuid-Oost Utrecht" voor de plaatsen Amerongen, Elst, Leersum, Veenendaal en Rhenen. Men sloot zich aan bij de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), gewest Gelderland-Zuid.
Door middel van lezingen en excursies streefde de vereniging er naar om de belangstelling voor en kennis van de natuur (vooral de geologie) te vergroten. Het aantal leden bedroeg aanvankelijk 17.
Eind 1953 trad de vereniging uit de KNNV, vanwege de contributieverhoging en het feit dat de meeste artikelen in het blad "Natuur" voor de leden van de afdeling "Zuid-Oost Utrecht" te hoog gegrepen waren. De vereniging ging zelfstandig verder, verbreedde haar belangstelling met cultuurhistorische onderwerpen en heette vanaf 1954 Cultuur-Natuurhistorische Vereniging "Zuid-Oost Utrecht".
De laatste stukken in het archief dateren uit 1961, toen de vereniging 81 leden telde. Volgens de heer D. Pezarro uit Amerongen, die het archief in januari 2000 aan het Streekarchivariaat Kromme-Rijngebied-Utrechtse Heuvelrug schonk, stierf de vereniging omstreeks 1965 een zachte dood. Zij ging ten onder aan het succes van één van haar activiteiten, de jaarlijkse Dauwtraptochten op Hemelvaartsdag die te veel belangstelling trokken en daardoor niet meer te organiseren waren en door de komst van de televisie, als gevolg waarvan de interesse voor de winterse activiteiten afnam.
De omvang van het archief bedraagt 0,12 m1. Bij de inventarisatie zijn alleen enkele dubbele circulaires vernietigd.
Stukken uit dit archief kunnen worden aangevraagd door vermelding van de naam van het archief en het archiefbeheersnummer tussen ronde haken:
- Cultuur-Natuurhistorische Vereniging Zuid-Oost Utrecht te Elst, 1952-1961 (096).
- het of (de) inventarisnummer(s) van de stukken.

Kenmerken

Datering:
1952-1961
Plaatsnaam:
Elst, Amerongen
Omvang:
0,12
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Soort archief:
Archieven van verenigingen, stichtingen en genootschappen
Herkomst:
Particulier
Auteur:
M.A. van der Eerden-Vonk
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 096 Cultuur-Natuurhistorische Vereniging Zuid-Oost Utrecht te Elst 1952-1961
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 096
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.