Archieven

Uw zoekacties: Vrijzinnige geloofsgemeenschap NPB Heuvelrug / Parklaankerk ...
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
De Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB Heuvelrug/Parklaankerk te Driebergen is in 1924 opgericht als Vrijzinnig Christelijke Vereniging Driebergen-Doorn. De leden voelden zich niet thuis in de gevestigde kerken, die zij als te orthodox en te dogmatisch zagen. Daarom besloten de vrijzinnigen in de regio Driebergen-Doorn een eigen vereniging op te richten waar het geloof, met ruimte voor een eigen persoonlijke visie op religie en openstaand voor moderne inzichten, als zodanig beleefd kon worden. De vereniging maakte deel uit van de Nederlandse Protestanten Bond (N.P.B.) die vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB ging heten.
Het archief omvat stukken vanaf de oprichting in 1924 tot 2009. Dit laatste jaar is willekeurig en vormt geen cesuur. Het archief is niet compleet: bij de vereniging berusten nog bescheiden die aan het archief moeten worden toegevoegd. Van de stukken in dit archief is een voorlopige plaatsingslijst gemaakt die niet meer wil zijn dan een beknopte opsomming van de aangetroffen bescheiden. Deze bescheiden zijn verder nog niet bewerkt. De stukken moeten nog verder geselecteerd, beschreven, ontijzerd en verpakt worden.
De omvang van het archief bedraagt 1,5 m1.
1. Aanwijzingen voor de gebruiker
2. Openbaarheid
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1924-2009
Plaatsnaam:
Driebergen, Doorn
Omvang:
1.50
Toegang:
ja
Openbaarheid:
beperkt
Auteur:
D. Ruiter
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 349 Vrijzinnige geloofsgemeenschap NPB Heuvelrug / Parklaankerk te Driebergen 1924-2009
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 349
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS