Archieven

Uw zoekacties: Winterhulp Nederland, buurtschap Vianen

426 Winterhulp Nederland, buurtschap Vianen

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Winterhulp Nederland werd, naar Duits voorbeeld, in oktober 1940 in het leven geroepen door de bezettingsautoriteiten. Winterhulp was een nationaalsocialistische liefdadigheidsorganisatie die tot doel had om hulpbehoevenden gedurende de winter materieel te ondersteunen.
Winterhulp Nederland was een landelijke stichting met in iedere gemeente onderafdelingen waarvan de burgemeester tot plaatselijk directeur werd benoemd. Zo ook in Vianen. Buurtschap Vianen, zoals de lokale afdeling werd genoemd, was aanvankelijk in drie wijken onderverdeeld die onder leiding stonden van wijkhoofden, vanaf eind 1942 in twee wijken. De wijkhoofden en de penningmeester waren vaste medewerkers. Voor de rest draaide de organisatie op vrijwilligers. De organisatie bestond uit de afdelingen voor propaganda en voorlichting, organisatie, statistiek, inkoop en financiën.
De inkomsten van de Winterhulp bestonden uit opbrengsten van collectes, loterijen, en inhoudingen op bedrijfswinsten en lonen. Collecteren werd gedaan door vrijwilligers. De collecten waren, vanwege de "Duitse" achtergrond van Winterhulp, niet populair bij de bevolking. Met de opbrengsten van de acties werden waardebonnen gefinancierd die werden verstrekt aan hulpbehoevenden. Hiermee konden levensmiddelen, kleding, schoenen en brandstof worden gekocht. Deze bonnen moesten worden aangevraagd. Winterhulp Nederland toetste bij aanvraag eerst of de aanvragers in aanmerking kwamen voor bonnen.
Ondanks de nadruk die op het Nederlandse karakter werd gelegd, viel het nazi-politieke karakter van de hulp niet te verhullen. Mede daardoor was het succes gering. Op Dolle Dinsdag, 5 september 1944, stortte de organisatie van Winterhulp Nederland ineen.
Het archief van de Winterhulp Nederland, buurtschap Vianen had een omvang van 45 cm. Na bewerking bleef van het archief 36 cm over.
Van een aantal stukken is het verband met het archief niet geheel duidelijk. Het betreft stukken inzake ziekteverzekeringen ten behoeve van gezinsleden van in Duitsland te werk gestelde Nederlandse arbeiders uit de jaren 1941-1944.
1. Aanwijzingen voor de gebruiker
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1940-1944
Plaatsnaam:
Vianen
Omvang:
0,36
Openbaarheid:
Beperkt openbaar
Herkomst:
Particulier
Auteur:
E. Hinders
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 426 Winterhulp Nederland, buurtschap Vianen 1940-1944
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 426