Archieven

Uw zoekacties: O. T. de Villiers Rooseboom en verwanten
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Dit archiefje bevat stukken van en over Ockert Tobias de Villiers Rooseboom (1884-1977), een aantal van zijn verwanten en hun nalatenschappen.
O.T. de Villiers Rooseboom werd in 1884 geboren in Hoopstad in Zuid-Afrika als zoon van Christiaan Rooseboom en Gerardina Margaretha Nouhuijs. Zijn grootvader, Willem Rooseboom (1816-1881), was vanuit Amsterdam in 1837 in Vianen komen wonen, trouwde daar en werd er achtereenvolgens raadslid, wethouder en burgemeester van 1847 tot 1859.
Ockert Tobias was bouwkundig tekenaar en van 1932 tot 1942 getrouwd met Cornelia Greep. Kinderen waren er niet uit dit, door scheiding ontbonden, huwelijk. Tussen 1931 en oktober 1964 woonde Rooseboom in Utrecht. Daarna verhuisde hij naar Vianen, waar hij tot medio augustus 1976, samen met zijn huishoudster Maria Breedveld (1903-1982), in het huis Voorstraat 71 woonde. Zijn laatste levensjaar bracht hij door in het Bejaardenhuis Batenstein aan de Jan Blankenweg 2 in Vianen, waar hij op 5 oktober 1977 overleed. Hij werd bijgezet in het familiegraf op Soestbergen in Utrecht.

De betekenis van O.T. de Villiers Rooseboom voor Vianen ligt vooral in de grote en bonte verzameling voorwerpen van kunst en geschiedenis die hij tijdens zijn leven bijeenbracht en uiteindelijk aan de gemeente Vianen naliet. Bovendien werd vanwege deze collectie en onder zijn leiding eerst een ‘museumzaal’ in het stadhuis aan de Voorstraat ingericht en ontstond vervolgens een zelfstandige Stichting Stedelijk Museum Vianen met een eigen gebouw. De Collectie Rooseboom behoort nog altijd tot de kernonderdelen van het museale bezit van de gemeente Vianen, die sinds 2019 is opgegaan in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. De kunstcollectie bevindt zich in het depot in het oude stadhuis en wordt beheerd door de conservator van het Stedelijk Museum Vianen.
Het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Kenmerken
Datering:
(1741) 1882-2003
Plaatsnaam:
Vianen
Omvang:
0.12
Openbaarheid:
geheel
Herkomst:
Schenking aan gemeente Vianen.
Auteur:
M.A van der Eerden-Vonk
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 510 O. T. de Villiers Rooseboom en verwanten (1741) 1882-2003
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 510
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS