Archieven

Uw zoekacties: Gemeentebestuur Cothen

028 Gemeentebestuur Cothen

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis van het bestuur
2. Geschiedenis van het archief
3. Verantwoording van de inventarisatie
4. Aanwijzingen voor de gebruiker
Inventaris
1. Stukken van algemene aard
1.1. Notulen
1-9 Notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad
7 1926-1940, met index
028 Gemeentebestuur Cothen
Inventaris
1. Stukken van algemene aard
1.1. Notulen

1-9 Notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad
7
1926-1940, met index
28-09-1928: Verslag gemeenteraad waarin: vaststelling begroting over 1929; wijziging begroting over 1928; uitloting van aandelen der geldleningen van f5.000 (f250 G.M. Vernooij te Cothen) en f8.400 (f600 Wijksche Spaarbank); besluit daar het aantal leerlingen aan de openbare lagere school zodanig is gedaald (16-3 34, 16-6 31 en 16-9 30) dat het Rijk slechts een leerkracht zal vergoeden en dan het hoofd alleen voor zeven klassen zal komen, de minister van onderwijs te verzoeken over 1929 toch een leerkracht boven het maximum te vergoeden; besluit woning no. 46 opnieuw te verhuren aan J. van Kleef Nzn.; besluit tot onderhandse aanbesteding van het aansteken en uitdoen der lantaarns aan de Dwarsdijk aan C. van Straten, het schoonhouden der schoollokalen aan A. van de Leemkolk en het aanmaken der schoolkachels aan A.J. van de Bilt; besluit, gelet op weigering van GS, te verklaren dat de cursus in naaldvakken (wet der nijverheidsonderwijs) nodig is en ter goedkeuring aan de minister van onderwijs te onderwerpen; besluit geen subsidie te verlenen aan het Melkcontrolestation te Utrecht; besluit daar het verkeer van de richting Langbroek zeker zo talrijk is als van de richting Utrecht, zodat de gemeenteweg vanaf de grens van Langbroek tot het punt bij de NH-begraafplaats een weg voor doorgaand verkeer zal blijven, mee te werken aan de verbetering van de weg naar de grens der gemeente Wijk bij Duurstede maar dat het niet wenselijk de nieuw aan te leggen weg te doen aansluiten nabij de NH-begraafplaats maar, indien de bocht bij G. Gerritsen moet worden afgesneden, een ander punt van aansluiting aan de Gemeenteweg te zoeken, bv. bij het huis bewoond door W. Barten en dat GS te laten weten.
11-12-1928: Verslag gemeenteraad waarin: besluit daar afwijzend is beschikt op het verzoek [om een tweede onderwijzer te mogen houden] onderwijzeres mej. C. van Ruijven in het gemeentehuis te ontbieden; goedkeuring geloofsbrief van Th.M. van de Dam die tot raadslid is benoemd wegens overlijden van S. Werkhoven; vaststelling vergoeding tot instandhouding der RK bijzondere school over 1925/1927; besluit de grond aan de Groeneweg voor 25 jaar t/m 31-12-1953 in erfpacht en huur uit te geven aan de tegenwoordige gebruikers; besluit een kasgeldlening van f5.000 aan te gaan bij Boerenleenbank te Cothen of de Wijksche Spaarbank te Wijk bij Duurstede; besluit tot verhoging percentage tot heffing van inkomstenbelasting van 3,5 naar 4,5; besluit de gehele Gemeenteweg vanaf de grens der gemeente Langbroek tot de grens der gemeente Wijk bij Duurstede per 1-12-1928 aan de provincie Utrecht over te dragen; besluit geen gebruik te maken van het aanbod van de directeur van het Post- en Telegraafkantoor te Doorn het telegraafkantoor tegen een geringe vergoeding 's nachts open te stellen om ingeval van brand de omliggende gemeenten te kunnen opbellen welke gemeenten echter ook al spoedig per rijwiel en auto bereikbaar zijn; mededeling aan de ter vergadering gekomen mej. C. van Ruijven dat zij per 1-1-1929 wordt ontslagen als onderwijzeres maar dat zij, op haar verzoek, als assistent wordt toegelaten; besluit, gelet op de zorgwekkende financiële toestand van de gemeente, voorlopig geen lid van de Vereeniging van Ned. Gemeenten te worden; Toezegging voorzitter dat hij zal onderzoeken of de lantaarn op het eind van het zandpad [Ambachtspad] bij J.A. van Eck kan worden verplaatst naar de nieuwe huizen bij genoemde Van Eck en wel naar de paal bij G.J. van Rijnsoever.
26-04-1932: Verslag gemeenteraad waarin: discussie over de wijze van aanbesteding van het herstel van de onderwijzerswoning; besluit, op verzoek van Van Dam daar ˜in deze gemeente ook zooveel menschen, waaronder kostwinners en hoofden van gezinnen werkloos zijn" en het voor die mensen niet mogelijk is wat te verdienen, een door de minister voorgestelde steunregeling vast te stellen; wijziging begroting over 1931; opmerking van Van Dam dat er nog steeds met auto's door het buurtschap Klein Amsterdam wordt gereden en dat hij de politie met scherper toezicht zal belasten; besluit tot het verlenen van een voorschot aan het RK-Schoolbestuur over 1932; vaststelling definitieve vergoeding aan het RK-Schoolbestuur over 1928-1930; besluit de grond waarop het gemeentehuis staat, voor f320 van de eigenaar, A. van der Wielen, te kopen; besluit woning no. 50 te verhuren aan het hoofd der school, J.C. Rijstenbil; vaststelling verordening gemeenteveldwachter; benoeming van J. van Ojen, J.Th. van Beeck Calkoen, A. van der Wielen, H.C. van Groningen en J.C. Rijstenbil tot lid van de Commissie tot wering van schoolverzuim en J.Th. van Beeck Calkoen, A. van der Wielen, H.C. van Groningen, J.A. Mocking en J.C. Rijstenbil tot lid van de Commissie van toezicht op het lager onderwijs; vaststelling verordening vergunning- en verlofrecht op de verkoop van sterke resp. zwak alkoholische dranken; voordracht van W.F. van Beeck Calkoen, J. van Ojen, J.E.W. van der Horst en C.E.Th. Vernooij tot lid van de schattingscommissie voor Cothen en Langbroek; besluit nav. de inwerkingtreding van de Winkelsluitingswet winkels die brood, gebak of chocolade verkopen toe te staan 21 zondagen per jaar open te zijn; vaststelling verordening beroep inzake vergunningen ingevolge de Woningwet; vraag van Van Dam aangaande de afhandeling van zijn verzoek om werklozen drie dagen per week te laten werken en drie dagen ˜te laten trekken" waarop de voorzitter zegt dat ˜het stuk zich vermoedelijk wel zal bevinden in het archief en toen werkzaamheden werden verschaft op de wegen en watergangen" en hij van mening was dat aan het verzoek voldoende gevolg was gegeven; melding dat aan het eind een geheime vergadering heeft plaatsgehad.
21-12-1937: Verslag gemeenteraad waarin: wijziging begroting over 1937; besluit het Beambtenfonds der Maarschappij tot Expoitatie van Limburgsche Steenkoolmijnen te Heerlen te vragen de rente der geldlening te verlagen daar de Spaarbank te Wijk bij Duurstede bereid is de rente te verlagen tot 3,5%; vaststelling voorschot RK-Schoolbestuur over 1938; besluit, daar alle openbare lagere scholen met minder dan 50 leerlingen moeten worden opgeheven, die school niet op te heffen omdat daardoor meer dan 25 leerlingen op een grotere afstand dan 4 km. van zo'n school komen te wonen; besluit alle aanslagen in het schoolgeld te verminderen; besluit, daar dit bij de verkoop van de weg van de brug over het Kanaal naar de grens van de gemeente Langbroek aan de provincie was vergeten, ook de Cothergrift te verkopen aan de provincie, behoudens het visrecht hetgeen aan de buitenplaats Rijnestein behoort; aanhouding besluit tot aansluiting van de gemeentesecretarie op de telefoon; aanhouding besluit over een nieuwe overeenkomst met [het destructiebedrijf] G.E.K.R.O; vaststelling nieuwe overeenkomst met de PUEM over de straatverlichting; besluit de Trekweg in de wegenlegger op te nemen als ˜Trechtweg", de op de kaart voorkomende weg ˜Cothensche dijk" te noemen ˜Achterdijk" van de kom tot de Groeneweg en vandaar tot aan de Trechtweg aan de [Dwarsdijkse] wetering ˜Ossenwaardsche weg"; mededeling dat in een volgende vergadering worden aangeboden een regeling subsidie kinderuitzending, een regeling subsidie tuberculosebestrijding en een verordening rijden met auto's op het pad; benoeming van mej. J.B. van Kempen (Driebergen-Rijsenburg, Mevr. van Vollenhovepark 8) per 1-1-1938 tot vakonderwijzeres; besluit een fraudeverzekering aan te gaan; melding voorzitter dat op het [Zand]pad langs Steniswaard niet met auto's mag worden gereden en dat daartoe een nieuwe verordening zal worden aangeboden.
25-06-1940: Verslag gemeenteraad waarin: beantwoording door de secretaris van een vraag over het niet-verlenen van presentiegeld voor de vergadering van 31-10-1939 die wegens onvoltalligheid niet kon doorgaan; wijziging begroting over 1939; besluit het schoolgeld van Jac. van Woudenberg niet te verlagen en dat van J.P. de Gier oninbaar te verklaren (onvermogen); vaststelling gemeenschappelijke regeling inzake bescherming tegen luchtaanvallen; aanhouding besluit over subsidiering van de Ned. Pomologische Vereeniging voor een te Houten op te richten school voor fruittelers; afwijzing verzoek van de Alg. Ned. Politiebond om de jaarwedde van de veldwachter te verhogen daar die nu f1750 benevens f100 voor kleding plus f30 voor het bodeschap van het waterschap ontvangt; toezegging voorzitter daar woning no. 48 na mei 1940 niet meer door de militairen zal worden gebruikt, de woning wel veel heeft geleden, ter herstel daarvan hij met Hazenwinkel, commandant van de militaire sectie te Cothen, zal spreken; besluit daar de werkzaamheden ter secretarie in omvang zijn toegenomen, f500 beschikbaar te stellen voor extra personeel waarbij een discussie is gevoerd over de onrechtmatige aanstelling en ontslag van de vorige bode; besluit, gelet op overweging van J.M. Balk, de raadsvergadering voortaan met gebed te openen waartoe de voorzitter met een tekst zal komen; besluit daar het verkeer op het [Zand]pad langs Steniswaard van veel minder omvang is, de lantaarn bij Steniswaard naar elders te verplaatsen; besluit de ondersteuning van de weduwe J.F. van Leeuwen, naast de bijdrage van het RK-Armbestuur, te verhogen; aanhouding besluit over verzoek J.G. van Hengstum om verhoging der vergoeding voor verwarming van het gemeentehuis en om een bijdrage in de kosten der waterleiding, daar de secretarie thans twee dagen meer is geopend dan voor de mobilisatie.

Kenmerken

Datering:
1811-1947
Plaatsnaam:
Cothen
Omvang:
27,30
Openbaarheid:
Beperkt openbaar
Soort archief:
Archieven van gemeentelijke organen
Herkomst:
Overheid Wijk bij Duurstede
Auteur:
R.J. Butterman
Rechtsvoorgangers:
Gerechtsbestuur Cothen / Gerechtsbestuur Dwarsdijk of Nijendijk / Gemeentebestuur Cothen
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 028 Gemeentebestuur Cothen 1811-1947
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 028