Archieven

Uw zoekacties: Notariële archieven

063 Notariële archieven

beacon
 
 
Inleiding
Deze inventaris beschrijft de archieven van de notarissen die hun standplaats hadden in een van de bij het Regionaal Archief Zuid-Utrecht aangesloten gemeenten en hun rechtsvoorgangers.
De notarissen zijn per plaats in chronologische volgorde te vinden. Het betreft, in alfabetische volgorde, de standplaatsen: Amerongen, Doorn, Driebergen, Houten, Leerdam, Leersum, Lexmond, Meerkerk, Nieuwland, Rhenen, Vianen, Werkhoven en Wijk bij Duurstede.
De notariële archieven, behalve die van Vianen, Leerdam, Lexmond, Meerkerk en Nieuwland, zijn in april 1997 overgebracht uit het toenmalige Rijksarchief in Utrecht (het huidige HUA) naar de gemeenschappelijke archiefbewaarplaats van het Streekarchivariaat, de rechtsvoorganger van het RAZU, in Wijk bij Duurstede. In maart 2014 is het notariële archief van Vianen overgebracht naar het RHC Zuidoost Utrecht. Naar aanleiding daarvan is de inventaris in april 2014 gedigitaliseerd, aangevuld en gewijzigd. Hierbij zijn de oude (Viaanse) inventarisnummers 7818A tot en met 8037 en 1 tot en met 206 hernummerd in 2836-3262. In november 2019 zijn de notariële archieven van de voormalige gemeenten Leerdam en Zederik, berustend bij het Nationaal Archief, overgebracht naar het Regionaal Archief Zuid-Utrecht in Wijk bij Duurstede. Naar aanleiding daarvan zijn van juni tot augustus 2020 de vier notariële archieven hernummerd en samengevoegd tot één archief. Van de hernummerde inventarissen in 2014 en 2020 zijn concordansen gemaakt (zie bijlagen).
Voor de provincie Utrecht geldt dat van de in de 17e-eeuw beëdigde notarissen 47% van de protocollen bewaard is gebleven en van de 18e-eeuw 82%. Gespecificeerd per halve eeuw loopt het percentage op van 35% in de eerste via 56% in het tweede helft van de 17e-eeuw naar ruim 80% in de 18e-eeuw.
De totale omvang bedraagt 161 strekkende meter. Alle archiefstukken zijn openbaar.
De huidige inventaris is een samenvoeging van:
- een uittreksel uit de Inventaris van de notariële archieven in de provincie Utrecht (1346) 1560-1895, door W.B. Heins en J.A.C. Mathijsen (Utrecht, 1982, Inventaris 34, 2 delen). Daar vindt u ook een uitgebreide inleiding op de notariële archieven.
-(wat betreft het later toegevoegde Viaanse deel, de oude nummers 7818A-8037) een uittreksel uit Inventaris van de notariële archieven in Zuid-Holland vóór 1843, door G.H.C. Breesnee (Den Haag, Nationaal Archief, 1925, toegang 3.04.01);
- (wat betreft het later toegevoegde Viaanse deel, oude inv.nrs 1-206) een getypte inventaris van het Nationaal Archief (3.04.02.52).
Aanwijzingen voor de gebruiker. Bij het aanvragen van stukken moeten worden opgegeven:
- de naam en het beheersnummer van het archief tussen ronde haken
- de of het inventarisnummer(s) van de stukken.
- Notariële archieven, 1620-1935 (063)
- 171, 689, 918.
Bij de overdracht door het Nationaal Archief aan HUA van de Viaanse notariële archieven ontbraken twee inventarisnummers: 164 en 7926. Deze konden dus ook niet door HUA aan het RHC Zuidoost Utrecht worden overgedragen in 2014. Verder ontbreken diverse akten die wel in de repertoria worden genoemd. Het betreft hier in de meeste gevallen akten in brevet, dus akten waarvan de notaris geen minuut heeft bewaard. Het gaat dan om akten als borgtocht, instemming en royementen van hypotheek.
Let op dat akten soms niet op chronologische volgorde zitten. Soms zijn akten die bij elkaar horen ook bij elkaar gebundeld.
De notariële archieven vanaf 1935 tot heden worden bewaard in de algemene bewaarplaats van de overheid (Doc-Direkt) in Winschoten. Eind 20243, begin 2024 wordt een aanvulling verwacht op het notarieel archief.
Sinds 1811 zijn in heel Nederland notarissen actief en is onderzoek in archieven van notarissen goed mogelijk. Van de periode voor 1811 zijn veel minder notariële documenten bewaard.
Een notaris is een openbaar ambtenaar belast met het opmaken van rechtsgeldige documenten (aktes) en andere door de wet opgedragen werkzaamheden. Alleen een notaris mag authentieke aktes opstellen. De notaris verricht zijn bezigheden binnen het gebied van een rechtbank.

Een notaris heeft de plicht om de oorspronkelijke door hem of haar opgemaakte aktes te bewaren. De betrokken partijen krijgen een afschrift. Deze bewaarde aktes vormen samen het notariële protocol, ofwel het notarieel archief. Dit archief wordt bewaard bij de notaris zelf, of bij zijn opvolger(s). Daarna wordt het overgebracht naar de algemene bewaarplaats van de overheid in Winschoten.
De overheid bewaart 75 jaar lang de notariële archieven. Daarna worden ze, via het ministerie van Justitie en Veiligheid, overgedragen aan openbare archiefbewaarplaatsen, waardoor iedereen ze kan inzien. De laatste overdracht die heeft plaatsgevonden gaat over de periode 1926-1935. De overdracht van de notariële archieven uit de periode 1935-1945 is nog niet gebeurd (deze wordt verwacht eind 2023, begin 2024).

Let op! Notariële archieven in openbare archiefbewaarplaatsen bevatten geen testamenten uit de periode 1926-1935 omdat testamenten pas naar 100 jaar openbaar gemaakt worden.
Notariële archieven zijn een rijke bron voor persoonsonderzoek. De meest voorkomende akten zijn:

- Testamenten;
- Transportakten (overdrachten van onroerend goed);
- Hypotheekakten;
- Schenkingsakten;
- Huwelijkse voorwaarden;
- Boedelinventarissen en boedelscheidingen;
- Akten over publieke veilingen.

De partijen die een akte laten opmaken, ontvangen van de notaris een authentiek afschrift. Ook worden op verzoek gewone afschriften en uittreksels gemaakt. Notariële aktes zijn altijd door de betrokken partijen, eventuele getuigen en de notaris ondertekend.
Inventaris
12. Werkhoven
12.1. Jan van Reumst
1666 Minuten, 1671-1714
063 Notariële archieven
Inventaris
12. Werkhoven
12.1. Jan van Reumst
1666
Minuten, 1671-1714
Datering:
1671-1714
Omvang:
1 band
Opmerkingen:
Regesten door H.J. Postema.
1-11-1692: Condities waarnaar Willem Jansz van Dijk op de Horst in het openbaar zal verkopen de have en wat meer te voorschijn zal worden gebracht. Een rode koe bij Beernt Arisz aende Amersfoortseweg voor 24 gl. Borgen Jan Hendricksz en Jan Cornelisz van Soestweert. Verder goederen verkocht aan Cornelis Jansz de Wael met borgen Jacobus van de Cruijfhof en Brant Hendricks. Geurt Elisz, Wouter Tonisz, te Odijk, met borgen Jan Meijersz en Jan Willemsz van Buren, alle tot Odijk. Cornelis Adriaensz Verkerk. Jan Willemsz van Buren met borgen Wouter Anthonisz en Jan Meijersz. Jan Dircksz van Weerdenburg. Beernt Arisz van de Amersfoortseweg. Jochem Tonisz. Gijsbert Goes met als borgen Cornelis van Hulst en Gijsbert Cornelisz Stertman. Ruth Sondach met borgen Cornelis Jansz de Wael en Jacob Jansz vande Cruijthoff. Christiaen Screvingen met als borg Arent van Hoeflaken. Jan Dircksz van Weerdenburg. Hendrick Gerritsz, waard te Maarn, met als borgen Jorden Cornelisz en Jacob Lambertsz, allen te Maarn. Dirck Willemsz aan de Boom te Doorn. met als borgen Hendrick Blanckesteijn en Adriaen Dircksz aan de Stenenbrug. Adriaen Dircksz aan de Stenenbrug met als borgen Gerrit Vernier den ouden en Dirck Willemsz van Oostrum. Brant Hendricks Slunt met als borgen Ruth Sondach en Cornelis Hendricksz. Peter Hendricksz van Leersum. Jan Philipsz met als borgen Peter Hendricksz van Leersum en Gijsbert Evertsz op Kruijsbergen. Jan Dircksz van Weerdenburg. Ruth Sondach met als borgen Jan Cornelisz van Diest, waard van het huis ter Heiden en Jan Rutten van Lockhorst. Ruth Sondach met als borgen Brant Hendricks Slunt en Jacobus Jansz van de Cruijthoff. Jacob Gijsbert aan de Bilt met als borgen Jan Gerritsz en Jan Gijsbertsz allen aan De Bilt. Thomas Rhijn. Jan Cornelisz. Hendrick Evertsz van Cronenburgh.
15-10-1695: Condities waarnaar Jan Cornelisz Blanckesteijn in het openbaar verkocht heeft zijn have aan Adriaen Anthonis van Swol, met als borg Jan Cornelisz Hol. Johannes de Pauw, Jan Hol, borgen Folkert Both. Cornelis Vernooij. Jan Blanckesteijn. Johan de Pauw, borg Herman Volkensz. Gerrit de Cruijff uit Overlangbroek. Arrisz Jansz van Spijkhorst. Willem Dircksz uit 't Goij, borgen Bastiaen en Boudewijn de Moelre, alle 't Goij. Boudewijn de Moelre, borgen Anthonij Willemsz Vernoij en Bastiaen de Moelre. Jan Joosten de Kruijff, borgen Willem en Hendrick Eelgisz. Jan van Bemmel, borgen Cornelis Tonisz van Nijkerken en Anthonij van Bemmel Spijkhorst voor all. Willem Jansz van Benk, borgen Jan Hol en Huijbert Wttewael. Jan Hol, borgen Jan Jansz van Scherpenzeel en Cornelis Dircksz Hol. Rosch Jansz van Broeckhuijsen, borgen Jan Anthonisz van Ommeren en Cornelis Jansz van Broeckhuijsen. Teunis Cornelis Cornelis Vernoij in Nederlangbroek, borgen Erris Jansz van Spijkhorst. Cornelis van den Nijendijk. Bastiaen de Moelre. Jan Anthonisz van ommeren, borgen Thonis en Rosch Jansz van Broekhuijsen. Herman Volckensz, borgen Thonis en Rosch Jansz. Jan van Bemmel. Jan Cornelisz de Jongh, borgen Anthonij Vernoij en Evert Bennekom. Jan Jansz van Scherpenzeel, borgen Jan Hol en Huijch Jansz van Scherpenzeel. Cornelis van den Nijendijck. Cornelis Jansz Vosch, borgen Jan Anthonisz van Ommeren en Ros Jansz van Broekhuijsen. Jan van Bemmel. Pieter Voorburgh. Bastiaen de Moelre. Johannes de Pauw. Jacob Petersz van Kuijk, borgen Jan Jansz Lego en Dirk Pappelendam. Cornelis Jacob Spijkhoven. Jacob Cornelisz Spijkhoven. Dirk Gijsbertsz Vort, borgen Hendrick Gijsbertsz Croes en Anthonis Jansz Bouman. Jan van Bemmel. Adriaen van Swol, borgen Jan Hol en Huijbert Wttewael. Peter van Velpen, borg Peter van Velpen de jonge. Jan Jansz Lego, borgen Teunis Cornelisz van Cothen, smid te Neerlangbroek, en Anthonij van Nijkerken. Peter Adriaensz van Velpen. Adriaen Anthonisz van Swol. Wouter Jacobsz Woertsz. Hermen Vernoij. Cornelis van Schaijck, borgen Hendrick Willemsz en Lubbert Petersz. Jacob Hendricksz tHoen. Jan Cornelisz driftharder. Dirck Beernts van Cothen. Jan Carre, borg Eerst Dircksz van Doorn. Steven Aertsz van Montfoort.
20-7-1699: Condities waarnaar Pieter Voorburg, advocaat op de Horst te Driebergen, in het openbaar verkopen zal zijn derde gerf bij Jacob Cornelisse te velde gebracht. 1/3 uit 2 akkers in het Papenbosch ingezet bij Peter Hendricksz van Leersum voor 33 gl, borgen Oth Jacobsz van Garderen en Gerrit Eliasz van Daetselaer. Het derdegarf uit alldaer ingezet bij Oth Jacobsz van Garderen om 34 gl, borgen Jacob Cornelisz Spijkhoven en Jochem Anthonisz van Doorn. 1/3 uit 2 akkers boekweit gelegen aan de oostzijde van de Gooijerwetering ingezet bij Claes Arisz van Dijck om 33 gl, borgen Cornelis Gerritsz van Eck en Wouter Jacobsz Woerts. Nog 1/3 van 2 akkers aan de zuidzijde van de voorsz ingezet bij Rijck Reijersz van Elst om 34 gl. Opgehouden. Later ingezet Cornelis Anthonisz vant Hoogland voor 39 gl, borgen Abraham van Selm en Jacob Anthonisz Hoogland. Nog 1/3 uit 2 akkers uts in het middelste gemeijt naast de drift, ingezet bij Anthonis Gijsbertsz Woerts op 39 gl, borgen Jan Hendricksz van Renswoude en Hendrick Gijsbertsz Woerts. Daaraan zuidzijde naast gelegen nog een akker ingezet bij Cornelis van Eck om 20 gl, borgen Claes Adriaensz van Dijk en Adriaen Anthonisz van Doorn. Nog een akker van 3 geweijnt naast de drift ingezet bij Jan Huijbertsz om 19 gl. Opgehouden en naderhand ingezet om 21 gl, borgen Herman van Reumst en Olof Fransz. Nog 2 akkers zonder de rogge ingezet bij Jochem Anthonisz om 33 gl. Een kamp van de wetering ingezet bij Heijman van Selm voor 40 gl, verhoogd bij Rijck Reijersz van Elst met een gulden, borgen Saar Jansz en Rijck Jansz de Beer aan de Odijkersteeg. En de helft van de voorstaande partij aan de zuidzijde gelegen intgezet bij Claes Adriaensz van Dijk om 48 gl. Dehelft van het kampje rogge gelegen bij Peter Petersz besembinder ingezet bij Hendrick Gijsbertsz Woerts op 12 gl, verhoogd bij Harmen van Reumst met 1 gl, borg Oth Jacobsz van Garderen. De derde garf uit een akker boekweit staande achter de heer verkopers hofstede Bosschervelt aan de zuidzijde van de rogge getekend nr. 1 en is bij de heer verkoper ingezet om 21 gl en koper gebleven met 3 gl hoger. En de derde garf van het volgende geweijnt getekend nr. 2, ingezet bij Jochem Anthonisz van Doorn om 14 gl en bij dhr verkoper opgehouden met 4 gl hoger. Nog 1/3 van een akker aan de zuidzijde van dezelve gelegen getekend nr. 3 ingezet bij Mees Jacobsz van Garderen om 24 gl en bij dhr verkoper verhoogd met 5-10. Nog een derde garf van 2 akkers in het derde geweijnt naast de drift getekend nr. 4 is ingezet bij dhr verkoper om 40 gl en door hem verhoogd met 3 gl. Nog nr. 5 aan de zuidzijde van het voorsz perceel gelegen ingezet bij Rijk Reijersz van Elst om 36 gl bij dhr verkoper verhoogd met 3 gl. Nog de derde garf van 2 akkers naast de drift int 4e geweijnt getekend nr. 6, ingezet bij Mees Jacobsz van Garderen om 42 gl, bij de verkoper verhoogd met 2 gl. Nog de derde garf van 2 akkers aan de zuidzijde van dezelve gelegen getekend nr 7 ingezet bij Oth Jacobsz van Garderen om 44 gl en bij de verkoper verhoogd met 4 gl. Nog de helft van het buntcampje staande aan de oostzijde van de Herenweg, wezende tiendvrij door de koper moet selfs bearbeiden getekend nr. 8, is ingezet bij Jan Hendricksz van Renswoude om 40 gl, bij de verkoper verhoogd met 3 gl. Nog de wederhelft ingezet bij de verkoper om 44 gl en door hem verhoogd met 2 gl. En een tiendvrij akkertje rogge verkocht aan Cornelis Jansz Backer ende gelegen Peter Petersz van Amersfoort besembinder ingezet bij Oth Jacobsz om 24 gl, borg Herman van Reumst. Naderhand overgenomen bij Hendrick Gijsbertsz Woerts. En een kamp boekweit aan de zuidzijde van de Beverweerdsesteeg t hoogste te bergwaart bij Claes Adriaensz van Dijk om 70 gl. De slag verhoogd bij Saar Jansz met 2 gl, borgen Rijck Jansz de Beer en Rijck Reijersz van Elst.
14-5-1700: Boedelinventaris van Anthonis Jansz Haerman, wed. Jannigje Anthonis Haarman, overleden 10-2-1700. Hij had een huis, hofstede en verder getimmer onder Driebergen, strekkende van de Sterkenburgerweg ow tot het land competerende Willem Jansz van Dijck toe daar deze boedel ten zuiden en N.N. als eigenaar en Jan Gerritsz van Renswoude als bruiker ten noorden aan gelegen zijn, vrij allodiaal goed, groot 4 morgen. En drie morgen te Sterkenburg, strekkende van de voornoemde weg tegen zekere nabeschreven 8 morgen deses boedels landt aan, waar Jan Jansz Westenengh of zijn rechthebbende ten zuiden en ten noorden deze boedel met de voorsz hofstede naast geland zijn, wezende leenroerig aan Sterkenburg. Nog een stuk land als buntveld onder Doorn aangebracht jegens 8 morgen strekkende van de voorsz drie mergen tot de Herenweg toe waar de kinderen van Jan Jansz Westeneng ten noorden als zuiden naast geland zijn, leenroerig aan grafelijkheid van Culemborg. Nog een stuk land als onland gelegen als voren waar de meent of heiveld nw en ow ten zuiden Jan Jansz Haarman en ww weduwe Evert Hendricksz van Cronenburg naast geland zijn, tinsgoed van de domeinen van Utrecht, groot ongeveer 5 morgen. Actien en crediten: van Gerrit Jansz, won. Leusbroek, als rest van koop van 2 paarden 56 gl. Sander Willemsz Damen van houtkoop 22 gl. Diderik Vinck wegens koop en leverantie van 2 mudden rogge 16-14. Van Anthonis Gijsbertsz een halve mud rogge 3-10. En van 2 jaren landpacht 90 gl. En van Jan Hendricksz van Renswoude wegens een halve mud rogge 3-10. En verder inboedel en have. De boedel is schuldig aan de kinderen van Gerrit Jansz Haerman zaliger wegens haer grootmoeders uitcoopspenningen en 't aenhouden vanden vaste goederen 240 gl. Noch rest over van deselve kinderen yder 10 gl van renten compt samen 20 gl. De selve resten noch renten van de voorsz 240 gl 8 gl. En aan Reijer Jansz Westneengh aan rente van een afgelost kapitaal 15 gl. En aan Thonis Jansz Westenengh 8 gl. En aan dhr. Everhard van Noortwijck als rentmeester-generaal van de domeinen van Utrecht de jura en leges van de nieuwe tijnsbrief 9 gl. De exploicteur Braemhorst terzake van salaris veroorzaakt uit een overlevering van ongelden over de voorsz 8 morgen verschuldigd ten tijden als daarover dispuut voor de Staten van Utrecht was hangende naar gissing 10 gl. De rentmeester van Beverweert wegens de pacht van 8 morgen land 26 gl. De rentmeester van Vrouwenklooster over 12 morgen met de huizinge 67 gl. De leengriffier van Sterkenburg over 3 morgen 40 gl. Aan Herman van Reumst, schoenmaker terzake van 2 paar schoenen 3-12. Aan Elias Jans timmerman voor de doodkist 7 gl. Hendrick van der Pijl tot Wijk voor 2 tonnen bier 16 gl. Willem Gerritsz hoedemaker te Amersfoort voor een hoed 2-8.Hendrick Hermsz te Amersfoort tot het stof aan een hembtrock 8-19. Adriana van Ruijtenbeecq voor een paar koussen en een paar handschoenen 13-17. de Koster en doodgraver te Doorn 7-14. De wed. Abraham van Stuevenberch voor het rouwmaal 17-16-12. De gerechtigheid van de kerk te Driebergen en materialen tot het rouwmaal 22-2. Nog voor medicimale recepten en medicamenten als aan dhr Doctor te Cothen 1-2, een vrouw te Utrecht, Aertje genaamd, 0-12, en 1-4 de apotheek van Amersfoort 1-17, noch uit Leusbroek gehaald 1-8 en uit de Betuwe gehaald 2-18, door Gerrigje van Daetselaer aan de voorsz Aertje betaald 0-12 noch aan Maria voor wachten en waren van de overledene 3 gl en aan een Brabantse meester 3 gl. En voor de rouwklederen 50 gl. En voor alle reizen naar Utrecht, Amersfoort, Betuwe en elders 25 gl.

Kenmerken

Datering:
1620-1935
Plaatsnaam:
Amerongen, Doorn, Driebergen, Houten, Leerdam, Leersum, Lexmond, Meerkerk, Nieuwland, Rhenen, Vianen, Werkhoven, Wijk bij Duurstede
Omvang:
161
Openbaarheid:
Beperkt openbaar
Soort archief:
Archieven van notarissen
Herkomst:
Overheid_A
Auteur:
W.B. Heins, J.A.C. Mathijsen, G.H.C. Breesnee, H.J. Postema, E.F.W. Hinders
Rechtsvoorgangers:
Notariële archieven 1896-1905, Notariële archieven, 1906-1915 en Notariële archieven, 1916-1935
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 063 Notariële archieven 1620-1935
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 063
Categorie: