Archieven

Uw zoekacties: Dorpsgerechten

064 Dorpsgerechten

beacon
 
 
Inleiding
Deze inventaris bevat de archieven van de dorpsgerechten die hebben gefunctioneerd op het grondgebied van de zes gemeenten die zijn aangesloten bij het Regionaal Archief Zuid-Utrecht.
De archieven van de dorpsgerechten, behalve van die gerechten die functioneerden op het grondgebied van de huidige gemeente Vianen, zijn in april 1997 overgebracht uit Het Utrechts Archief naar de gemeenschappelijke archiefbewaarplaats van het Streekarchivariaat Kromme-Rijngebied-Utrechtse Heuvelrug, de voorganger van het RHC Zuidoost Utrecht, in Wijk bij Duurstede.
Als gevolg van een provinciale grenswijziging werd de gemeente Vianen op 1 januari 2002 ingedeeld bij de provincie Utrecht. Naar aanleiding van deze nieuwe indeling werden in 2008 de "Viaanse" gerechtelijke archieven overgebracht van het Nationaal Archief naar Het Utrechts Archief. In maart 2014 vond vandaar de overdracht plaats naar het RHC Zuidoost Utrecht.
Eind november 2019 zijn de dorpsgerechten van de gerechten die ressorteerden onder de voormalige gemeenten Leerdam en Zederik overgebracht vanuit het Nationaal Archief in 's-Gravenhage naar het RHC Zuidoost Utrecht.
De inventaris is, wat betreft de Utrechtse dorpsgerechten, een uittreksel uit de Inventaris van de archivalia afkomstig van de dorpsgerechten in de provincie Utrecht 1489-1811, door D.T. Koen (Utrecht, 1985; Inventaris 49). Daar vindt u ook een uitgebreide inleiding op deze archieven.
Een aantal inventarisnummers ontbreekt. Deze waren al niet meer aanwezig tijdens de overdracht naar Wijk bij Duurstede. Dit is in de toegang steeds aangegeven.
1. Aanwijzingen voor de gebruiker
Inventaris
5. Gerecht Cothen
5.1. Vrijwillige rechtspraak
66 Protocol van akten, met enkele van aanstelling van personeel, 1785-1810
064 Dorpsgerechten
Inventaris
5. Gerecht Cothen
5.1. Vrijwillige rechtspraak
66
Protocol van akten, met enkele van aanstelling van personeel, 1785-1810
Datering:
1785-1810
Omvang:
1 deel
Opmerkingen:
Regesten door A.A.B. van Bemmel.
29-4-1788: Transport in het gerechtshuis ten overstaan van Hendrik Jan van Loenen, schout, Bart van Bemmel, Willem van de Leemkolk, schepenen van Cothen, door Rijk van Eck, gerechtsbode van Cothen, als gemachtigde van Cornelis Tellinger te Wijk bij Duurstede bij procuratie van 21-10-1787 voor de stad Cleeve gepasseerd, en als gemachtigde van 1) Teuntje de Cruijff (weduwe Gijsbert Vervorst en zuster van wijlen Cornelia de Cruijff, weduwe Cornelis van den Nieuwendijk, overleden 20-10-1787 binnen Wijk bij Duurstede), 2) Dirk Vernooij x Cornelia de Cruijff, met 'geboorte in leven', 3) Cornelis Uijttewaal x Maria de Cruijff (met 'geboorte in leven'); Cornelia en Maria de Cruijff zijn de enig overgebleven kinderen van Joost de Cruijff, de broer van wijlen Cornelia de Cruijff, 4) Crijn van Hasendonk, Gerrit van Hasendonk, Huyg van Hasendonk, Willem van Hasendonk, Hannes Spaan x Maria van Hasendonk (met 'geboorte in leven'), Hendrik Werkhooven x Jannigje van Hasendonk welke Hasendonken de enige nog in leven zijnde kinderen zijn van Willem van Hasendonk x Maria de Cruijff, en medegerechtigd in de nalatenschap van wijlen Cornelia de Cruijff volgens procuratie van koopconditie van 15-1-1788 voor notaris Ernestus van Goudoever binnen dit gerecht gepaseerd, te zullen transporteren aan Berent de Cruijff een huis, erf en boomgaard van ongeveer 1 morgen groot, onder Cothen met oostwaarts Willem Klomp, zuidwaarts het gemene Sandpad, westwaarts Pons van Achthoven en noordwaarts de Kromme Rijn, met daaronder een erfje van omtrent 4 roeden breed en 24 roeden land wezende tinsgoed van Domeinen; (was getekend) W.H. Vroome, secretaris.
1-11-1788: Verzoek van Hendrik Jan van Loenen, namens Dirk Vernooij, aan Willem Hendrik Vroome, secretaris van Cothen, om de navolgende extract scheiding in het ËœGerechts Register" te mogen registreren: Op 3-5-1788 compareerden voor notaris Hendrik Jan van Loenen te Utrecht, Cornelis Tellingen te Wijk bij Duurstede bij procuratie van 21-10-1787 voor de stad Cleeve gepasseerd, en als gemachtigde van 1) Teuntje de Cruijff (weduwe Gijsbert Vervorst en zuster van wijlen Cornelia de Cruijff, weduwe Cornelis van den Nieuwendijk, overleden 20-10-1787 binnen Wijk bij Duurstede), 2) Dirk Vernooij x Cornelia de Cruijff, met 'geboorte in leven', 3) Cornelis Uijttewaal x Marta de Cruijff (met 'Ëœgeboorte in leven'); Cornelia en Marta de Cruijff zijn de enig overgebleven kinderen van Joost de Cruijff, de broer van wijlen Cornelia de Cruijff, 4) Crijn van Hasendonk, Gerrit van Hasendonk, Huyg van Hasendonk, Willem van Hasendonk, Hannes Spaan x Maria van Hasendonk (met 'geboorte in leven), Hendrik Werkhooven x Jannigje van Hasendonk welke Hasendonken de enige nog in leven zijnde kinderen zijn van Willem van Hasendonk x Maria de Cruijff, en medegerechtigd in de nalatenschap van wijlen Cornelia de Cruijff, allen woonachtig te Cothen, verklaren dat op ... [niet ingevuld] november 1787 zijn verdeeld de penningen van de verkochte boedel van wijlen Cornelia de Cruijf en dat nu de nog resterende goederen zullen worden verdeeld:- aan Teuntje de Kruijff 3,5 morgen bouwland op de Oude Wetering onder Wijk bij Duurstede: f... [niet ingevuld];- aan Dirk Vernooij 14 hont bouwland, genaamd het Moolenland, onder Cothen met ten oosten de kinderen van Jan Jansen van Schalkwijk, ten westen het Domkapittel: f600 plus f45 aan penningen en 10 hont bouwland aan de Stinkersteeg onder Cothen met boven de kerk van Cothen, beneden de kinderen van Looij Aertse en achter het kapittel van St. Jan [ws. te Utrecht]: f500 plus f37,10 aan penningen en een kwart van 3,5 morgen bouwland aldaar strekkend van de Wijkerslooth
23-6-1795: Estimatie door schout en schepenen van Cothen ten verzoeke van de collaterale erfgenamen van Joan Schadé van:- het herenhuis Roijensteyn met bouwhuis (bouwhuis verhuurd aan Hendrik Wennekens voor f30 p.j.), berg en schuur met de annex landerijen van 5m, op f3.000;- 9m bouwland naast de laan van Roijensteyn, genaamd De Geer, verhuurd aan Dirk Vernooij voor f135 p.j., op f1.800;- 8m bouwland, waarvan 1m boomgaard (vanouds genaamd De Spiegel) boven 's heren ongelden met een uitgang aan de Buurkerk te Utrecht van een mudde weit, geredimeerd wordend met f5-10 en f1-6 aan tins, verhuurd aan Harmen van Hasendonk voor f104 p.j., op f1.400;- 8m bouwland, genaamd De Gulde Akkers, verhuurd aan Bart van Bemmel voor f85 p.j., op f900;- 2m bouwland gelegen tussen de Trekweg en de Wijkersloot en nog 1m over de Trekweg voor de boomgaard van St.Jan te Utrecht, leenroerig aan het graafschap Culemborg, verhuurd aan Harmen van Hasendonk voor f39 p.j., op f400;- 3m bouwland aan het Koeijkampje, genaamd De Cloot, verhuurd aan Harmen van Hasendonk voor f39 p.j., op f300;- een huis, schuur en smidshuis met de boomgaard, verhuurd aan Hendrik Roskam voor f80 p.j. boven de toepacht van 6 jonge hoenderkuikens, op f700;- 3m land zijnde elsenbos en 3,5m boomgaard, waarvan de weide is verhuurd aan Hendrik Roskam voor f25 p.j., op f1.400;- 5m boomgaard en een huis zijnde een herberg, met een boomgaardje aan de laan van Roijensteyn, verhuurd met de 5m boomgaard aan Willem Reijntjes voor f75 p.j., op f1.700; (was getekend) W.H. Vroome, secretaris.
9-12-1801: Transport voor Hendrik Jan van Loenen, schout, Jan de Graaf en Wouter van der Horst, schepenen van Cothen, door Anthonie van Cooten, als gemachtigde van Jan van Hazendonk, meerderjarige zoon, Jacobus van Rooijen en Jan Spaan, bij akte dd. 28-1-1800 voor het gemeentebestuur alhier door wijlen Gerdina van Rooijen (weduwe Crijn van Hazendonk) aangesteld als voogden over de minderjarige kinderen (Hendrik, Cornelis, Josijntje van Hasendonk), ingevolge appointement van autorisatie van het Hof van Justitie van het voormalig gewest Utrecht dd. 1-10-1801 en koopconditie dd. 6-10-1801 voor notaris Hendrik Jan van Loenen te Cothen gepasseerd, aan Balthazar Constantijn van Lijnden van Lunenburg van onder Cothen:- een groot weldoortimmerd huis of huismanswoning, voorzien van verscheidene kelders en zolders, een spatieus achterhuis met kleine stalling voor paarden, bergen, tuin en boomgaard, aan het Kerkhof, strekkend voor van de Brink tot achter in de Kromme Rijn met ten oosten het hierna gemelde huisje, ten westen Barend van Leur;- een huisje, erfje en boomgaard mede aan het Kerkhof, strekkend voor van het Kerkhof tot achter in de Kromme Rijn met ten oosten het Predikantshuis met den hof, ten westen het bovengemelde huis en ten zuiden het Kerkhof en ten noorden de Kromme Rijn;- 9m van 12m bouwland, strekkend van de Rhijnslooth over de Hooge Cootherweg tot aan de Wijkerslootse weg, met boven de 12m het Domkapittel en beneden de Domproostdij, leenroerig geweest aan het Domkapittel; (was mede getekend) A. van Cooten, secretaris.
24-10-1807: Verklaring van de stadhouder der lenen en tinsen van de Domproosdij dat Hendrik van der Sluis junior, gemachtigde van Joachim van Vliet (ambachtsheer van Hardenbroek) x Gosuina Spengen (volgens procuratie dd. 26-9-1807 voor notaris Leendert van Schaik te Hardenbroek gepasseerd), ingevolge plecht dd. 25-8-1807 f50.000 schuldig zijn aan Petrus Judocus van Oosthuizen (heer van Rijzenburg) met als onderpand oa. te Cothen 4m 4 hont bouwland op een weerd tussen Bloemerweerd en Weerdestein, met aan beide zijden het Domkapittel en boven Hendrik Stevense; aangehangen copie van de erfpachtpachtbrief dd. 6-9-1807 tbv. het Domkapittel met als gehele onderpand 35m erfpachtgoed van het Domkapittel te weten onder Cothen (resp. Hardenbroek):- 13m bouwland, genaamd de Harthals, strekkend van de Stamerweg ofwel van de tussen beide gelegen Herenweg zuidwaarts op tot aan het Zandpad, met ten oosten de Herenweg, ten westen de Stamerweg;- 1m bouwland, genaamd de Stamerweg of Stamerakker, strekkend van de Stamerweg af met de Herenweg zuidwaarts, over het Zandpad tot aan de Kromme Rijn, met ten oosten de Harthals mitsgaders de heren Luls en Stoetwegen, en ten westen het kosterland van de Heiligenweerd;- 4m bouwland, genaamd het Korteland, strekkend van de landen behorend tot de hofstede Meulestijn ofwel van de Herenweg zuidwaarts op tot aan de Heiligeweerd ofwel het Zandpad, met ten oosten de Stamerweg en ten westen de landen behorend aan de ridderhofstad Hardenbroek;- 9m bouwland, genaamd de Heiligeweerd, strekkend van het Korteland ofwel van het tussen beide gelegen Zandpad zuidwaarts op tot in de Kromme Rijn met ten oosten de Stamerweg en ten westen de Kromme Rijn en het visgat van Hardenbroek;- 8m onder Hardenbroek, strekkend uit de Langbroekerwetering tot aan de Goijerwetering met ten oosten het kapittel van St.Marie en ten noorden de heer van Lauwrecht.
1-7-1809: Registratie voor het gerecht Cothen van het extract van de boedelscheiding dd. 17-2-1809 voor notaris Hendrik Jan van Loenen van wijlen Willemijntje van Zijl, weduwe Anthonie Vernooij, 30-8-1808 te Cothen overleden, waarbij genoemd Doortje Vernooij x Everd de Bie, Geertruy Vernooij (Cothen), Willem van Zoest x Cornelia Vernooij (Harmelen), Gijs Vernooij (Hoge en Lage Weide), Cornelis Vernooij (Cothen), Jan Vernooij (Cothen), Cornelis Kronenburg x Maria Vernooij (Werkhoven) met onder:- Wijk bij Duurstede 14m bouw- en weiland in de Legemaat, strekkend van de Wijkersloot tot aan de Molenwetering met aan de ene zijde Gerrit Vernooij en aan de andere zijde het kapittel van Oudmunster op f3.800;- Schonauwen 5m wei- en hooiland in de polder Groot Vuilkoop, strekkend van de Hoorn zuidwaarts tot aan het land van de heer Gentman met oostwaarts de Molenwetering en westwaarts Croos op f1.200;- Cothen 14 hont bouwland, strekkend van de Trechtweg tot aan de Wijkersloot met aan de ene zijde de weduwe Avezaat en aan de andere zijde het kapittel van St.Jan te Utrecht op f700;- Cothen 3m en 12m bouwland met boven naast de ene 6m van het Domkapittel en naast de andere 6m van de Domproosdij, strekkend de gehele 12m van de Hogen Kotherweg tot aan de Wijkerslootseweg, zijnde bevorens leengoed van de provincie Utrecht geweest, op f900;- Cothen 11 hont bouwland, genaamd het Moolenland, met oost- en zuidwaarts de Hogenweg, westwaarts de kerk te Cothen en noordwaarts de vicarie van de Dom op f700;- Cothen 10 hont dito naast gelegen en strekkend en belendend als het voorgaande op f600.

Kenmerken

Datering:
1505-1811 (1836)
Plaatsnaam:
Amelisweerd, Amerongen, Bolgerijen, Bunnik, Cothen, Darthuizen, Doorn, Driebergen, Dwarsdijk, Everdingen, Hagestein, Hardenbroek, Heemstede, Hei- en Boeicop, Honswijk, Houten, Kedichem, Grote en Kleine Koppel, Maarschalkerweerd, Lakerveld, Lexmond, Maarn, Maarsbergen, Meerkerk, Middelkoop, Nederlangbroek, Nieuwland, Odijk, Oosterwijk, Oudwulven, Overlangbroek, Schalkwijk, Schonauwen, Schoonrewoerd, Sterkenburg, Tienhoven, Tull en 't Waal, Werkhoven, Wulven, Leersum, Ginkel, Autena, Elst, 't Goy
Omvang:
37,25
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Soort archief:
Archieven van rechterlijke organen
Herkomst:
Overheid_A
Auteur:
D.T. Koen, H.J. Postema
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 064 Dorpsgerechten 1505-1811 (1836)
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 064