Archieven

Uw zoekacties: Dorpsgerechten

064 Dorpsgerechten

beacon
 
 
Inleiding
Deze inventaris bevat de archieven van de dorpsgerechten die hebben gefunctioneerd op het grondgebied van de zes gemeenten die zijn aangesloten bij het Regionaal Archief Zuid-Utrecht.
De archieven van de dorpsgerechten, behalve van die gerechten die functioneerden op het grondgebied van de huidige gemeente Vianen, zijn in april 1997 overgebracht uit Het Utrechts Archief naar de gemeenschappelijke archiefbewaarplaats van het Streekarchivariaat Kromme-Rijngebied-Utrechtse Heuvelrug, de voorganger van het RHC Zuidoost Utrecht, in Wijk bij Duurstede.
Als gevolg van een provinciale grenswijziging werd de gemeente Vianen op 1 januari 2002 ingedeeld bij de provincie Utrecht. Naar aanleiding van deze nieuwe indeling werden in 2008 de "Viaanse" gerechtelijke archieven overgebracht van het Nationaal Archief naar Het Utrechts Archief. In maart 2014 vond vandaar de overdracht plaats naar het RHC Zuidoost Utrecht.
Eind november 2019 zijn de dorpsgerechten van de gerechten die ressorteerden onder de voormalige gemeenten Leerdam en Zederik overgebracht vanuit het Nationaal Archief in 's-Gravenhage naar het RHC Zuidoost Utrecht.
De inventaris is, wat betreft de Utrechtse dorpsgerechten, een uittreksel uit de Inventaris van de archivalia afkomstig van de dorpsgerechten in de provincie Utrecht 1489-1811, door D.T. Koen (Utrecht, 1985; Inventaris 49). Daar vindt u ook een uitgebreide inleiding op deze archieven.
Een aantal inventarisnummers ontbreekt. Deze waren al niet meer aanwezig tijdens de overdracht naar Wijk bij Duurstede. Dit is in de toegang steeds aangegeven.
1. Aanwijzingen voor de gebruiker
Inventaris
16. Gerecht Houten en 't Goy
16.2. Vrijwillige rechtspraak
385 Minuten van akten van verkoop, 1630-1632, 1658-1781, 1800
064 Dorpsgerechten
Inventaris
16. Gerecht Houten en 't Goy
16.2. Vrijwillige rechtspraak
385
Minuten van akten van verkoop, 1630-1632, 1658-1781, 1800
Datering:
1630-1632, 1658-1781, 1800
Omvang:
1 omslag
18-7-1758: Everard van Wachendorf, oud-raad in de vroedschap en secretaris van het gerecht Utrecht, verkoopt aan Gijsbert Dirk Casius, rentmeester van de balij der Duitse Orde te Utrecht, als gemachtigde van Unico Wilhelm grave van Wassenaar, baanderheer van Wassenaar en Zuijdwijk, vrijheer van Obdain, Lage, etc., een huis met berg en boomgaard, vanouds genaamd het Schoutenhuis met 1,5 morgen weiland daarachter gelegen te Schonauwen naast de Bijboomgaard. En 4,5 morgen weiland, zijnde de 2e en 3e kamp na de Hoornwetering. En 2,5 morgen weiland in Schonauwen, genaamd de Kievit, strekkende uit de Schalkwijkse wetering tot aan de tweede dwarssloot, wordende thans bewoond en gebruikt door Hendrik Putman. En 7 morgen weiland bestaande in drie kampen naast elkaar gelegen te Schonauwen. En 5-6 morgen bouwland in zes akkers, strekkende uit de Houtense wetering tot aan de Krommesloot. En 2,5 morgen bouwland tussen de Krommesloot en de Groeneweg, strekkende van de Vuilebrug tot aan het land dat de weduwe van Teunis Gijsen gebruikt. En 3 morgen bouwland op de Kamp, strekkende van het land dat Wouter Claasse gebruikt tot aan de Goijerweg. En 0,5 morgen bouwland in drie akkers annex de Goijerweg. En 1 morgen in 't Goy, thans gebruikt door Jan de Heus. En 5,5 morgen bouwland met 0,5 morgen weiland in Houten, thans in huur gebruikt door Anthonij van Oostrum. En 6 morgen bouwland te Houten tegenover het Schoutenhuis, bestaande in zes akkers, thans gebruikt door Teunis van Schaik. En 0,5 morgen gemeen liggende met de heren van Oudmunster, thans gebruikt door Dirk Gerritse Visser.
30-12-1766: Matheus van Spall als gemachtigde van Henricus Wilhelmus Molman, speciaal gemachtigde van Elisabeth Molman, huisvrouw van Diderik Bohnen, en namens Catharina Margareta Molman, tezamen kinderen en erfgenamen van Jan Willem Molman, die een broer was van Hermen Molman, en voor de helft gerechtigd in de goederen die Hermen Molman en zijn vrouw Josina de Cruijff bezaten, en als gemachtigde van Hendrick Willem Molman als gemachtigde van Elizabeth Molman, wed. Bernard Backens, en Barend Hendrick Molman en namens Catharina Molman en Anna Maria Molman, allen kinderen en erfgenamen van Hendrick Molman die eveneens een broer was van Hermen Molman en gerechtigd in de wederhelft, en als gemachtigde van Cornelis de wijs als speciale gemachtigde van Cornelis de Cruijff, die een broer was van Josina de Cruijff en zo voor ¼ van de helft gerechtigd, en als speciale gemachtigde van Jacob van Oostrom, Antoni van Oostrom, Gerrit van Oostrom, Jacobus van Koot, gehuwd met Maria van Oostrom, Adriana van Oostrom, wed. Hendrick Hol, en Johanna van Oostrom, kinderen en erfgenamen van Hendrik van Oostrom, die een halve broer was van Josina de Cruijff, en van Anthonij van der Worp en Adriana van der Worp, tezamen kinderen en erfgenamen van Albertus van der Worp, in echt verwekt bij Petronella Block, die een halve zuster was van Josina de Cruijff, en van Jan den Hertog, gehuwd met Jacoba de Cruijff, dochter en universele erfgename van Jacobus de Cruijff, die een broer was van Josina de Cruijff, tezamen gerechtigd tot ¾ van de helft, transporteren aan Willem van Doorn 2 morgen bouwland strekkende voor van de uiterdijk over de Gooijerwetering tot aan de landscheiding van Schalkwijk, daar boven het Domkapittel en beneden Theodorus Bosch naast gelegen zijn, gemeen liggende met 2 morgen die leenroerig zijn aan Moersbergen. En 1,5 morgen genaamd Den Tuur, strekkende voor uit de Oosterlaak tot achter in de Engsloot, waar Hannes Koot noord- en westwaarts naast geland is.

Kenmerken

Datering:
1505-1811 (1836)
Plaatsnaam:
Amelisweerd, Amerongen, Bolgerijen, Bunnik, Cothen, Darthuizen, Doorn, Driebergen, Dwarsdijk, Everdingen, Hagestein, Hardenbroek, Heemstede, Hei- en Boeicop, Honswijk, Houten, Kedichem, Grote en Kleine Koppel, Maarschalkerweerd, Lakerveld, Lexmond, Maarn, Maarsbergen, Meerkerk, Middelkoop, Nederlangbroek, Nieuwland, Odijk, Oosterwijk, Oudwulven, Overlangbroek, Schalkwijk, Schonauwen, Schoonrewoerd, Sterkenburg, Tienhoven, Tull en 't Waal, Werkhoven, Wulven, Leersum, Ginkel, Autena, Elst, 't Goy
Omvang:
37,25
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Soort archief:
Archieven van rechterlijke organen
Herkomst:
Overheid_A
Auteur:
D.T. Koen, H.J. Postema
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 064 Dorpsgerechten 1505-1811 (1836)
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 064