Archieven

Uw zoekacties: Dorpsgerechten

064 Dorpsgerechten

beacon
 
 
Inleiding
Deze inventaris bevat de archieven van de dorpsgerechten die hebben gefunctioneerd op het grondgebied van de zes gemeenten die zijn aangesloten bij het Regionaal Archief Zuid-Utrecht.
De archieven van de dorpsgerechten, behalve van die gerechten die functioneerden op het grondgebied van de huidige gemeente Vianen, zijn in april 1997 overgebracht uit Het Utrechts Archief naar de gemeenschappelijke archiefbewaarplaats van het Streekarchivariaat Kromme-Rijngebied-Utrechtse Heuvelrug, de voorganger van het RHC Zuidoost Utrecht, in Wijk bij Duurstede.
Als gevolg van een provinciale grenswijziging werd de gemeente Vianen op 1 januari 2002 ingedeeld bij de provincie Utrecht. Naar aanleiding van deze nieuwe indeling werden in 2008 de "Viaanse" gerechtelijke archieven overgebracht van het Nationaal Archief naar Het Utrechts Archief. In maart 2014 vond vandaar de overdracht plaats naar het RHC Zuidoost Utrecht.
Eind november 2019 zijn de dorpsgerechten van de gerechten die ressorteerden onder de voormalige gemeenten Leerdam en Zederik overgebracht vanuit het Nationaal Archief in 's-Gravenhage naar het RHC Zuidoost Utrecht.
De inventaris is, wat betreft de Utrechtse dorpsgerechten, een uittreksel uit de Inventaris van de archivalia afkomstig van de dorpsgerechten in de provincie Utrecht 1489-1811, door D.T. Koen (Utrecht, 1985; Inventaris 49). Daar vindt u ook een uitgebreide inleiding op deze archieven.
Een aantal inventarisnummers ontbreekt. Deze waren al niet meer aanwezig tijdens de overdracht naar Wijk bij Duurstede. Dit is in de toegang steeds aangegeven.
1. Aanwijzingen voor de gebruiker
Inventaris
39. Gerecht Zuilenstein, Leersum en Ginkel
39.2. Vrijwillige rechtspraak
743-746 Protocollen van akten, voornamelijk van overdracht, hypotheek, verhuur, taxatie, procuratie en testament; gedeeltelijk afschriften
743 1723-1749
064 Dorpsgerechten
Inventaris
39. Gerecht Zuilenstein, Leersum en Ginkel
39.2. Vrijwillige rechtspraak

743-746 Protocollen van akten, voornamelijk van overdracht, hypotheek, verhuur, taxatie, procuratie en testament; gedeeltelijk afschriften
743
1723-1749
Opmerkingen:
Regesten door H.J. Postema, december 2011.
3-1-1724: Henriette de Nassau, gravin van Athlone, moeder en legitime voogdesse over Godart Adriaen van Reede en Fredrik Guillaume van Rheede en Ursulina Cristina Reijnira van Reede, mitsgaders als gemachtigde van Thomas Vos van Avesaat, als voogd over de drie voorsz onmondige kinderen en zich sterkmakende voor Godart baron van Reede, heer van Herrevelt etc en voor Rhijnhard baron van Rheede, heer van Ginkel, Middagten etc als voogden over deze onmondige kinderen, transporteert aan Dirk van Woudenberg een hofstede met huijs bergen en schuure en het landt daer aghter en voorgeleegen strekkende vanden boovenweg off gemeene utregsen wegh tot inde gemeene bunte ow naest de hofstede en het land van Peter Dirksen c.s. ww het land van Jan Willemsen Knoppert c.s.. Mitsgaders een perceel lant int broek, met een schaapschoth daer op staende strekkende vande gemeene bunte tot inde goijerweetering ow Jorden Cornelissen Vos ww Aert Woutersz. Item een akker inde weijen strekkende van de els akkers tot in de zouwe ow heeren van den Dom en ww Jan Willemse Knoppert c.s. Met nog een akker genaamt den elsakker strekkende vande gemeene utregtse wegh tot aen het block genaemt de weijen ow kerk van Leersum ende de Poth tot Amersfoort, en ww het capittel van St Maria tot Utrecht. Mitsgaders nogh verscheijde stukken en akkertjes inden Engh aende noortsijde vanden utregsen wegh. Zoals het voorsz goet op 26-2-1678 is getransporteerd aan Godart Adriaen baron van Rheede en in huur gebruikt geweest bij Jan Woutersen.
6-6-1736: Aanbreng der goederen door Hendrik van Nassau. Godart Adriaan baron van Reede, heer van Harreveld, richter van Arnhem en Veluwezoom, x Maria de Nassau, Henrietta de Nassau, en Frederik van den Honert als gemachtigde van Frederik de Nassau, graaf van Rochford en Hendrik de Nassau, capiteijn van een compagnie dragonders. Met uitgebreide beschrijving van alle goederen. Hendrik van Nassau heeft 5 morgen bouwland onder Zuilenstein gekomen vant Convent van WbD, een huis en hofstede met land waartoe ook behoort het land gekomen van dhr Broekhuizen, aan verscheijde groote en kleijne perceelen. En 19 morgen land behoorende aen en annex de huijsinge en hofstede door wijlen heer Mourits de Nassau particulier aangekocht van de Poth tot Amersfoort. Nog een huis en klein erfje gebruikt bij Jan Vos. Nog een klein huisje en erfje in de bunt gebruijkt bij Jacob Louwen. Een huis en hofstede te Ginkel gebruik bij Cornelis Floren. Nog een huis en hofstede in Ginkel gekomen van de Heer van Opdam. Een huis en hofstede met 45 morgen land waaronder begrepen zijn de zgn 16 morgen onder Amerongen aan de Lekkendijk genaamd Collandt gekomen van de vrouw van Waarden. Een stuk bouw- en bosland te Amerongen aan de Lekdijk 7 morgen gekomen van professor Leusden. Een huis en hofstede met 2 morgen inden Nieuwen Eng tot Amerongen eertijts gekomen vande wed Wijkerslooth. Een uijterweert van 12 morgen te Eck inde Nederbetuwe bij t sluisje gekomen van de Wed Verweij. En een uiterweerd van 8 morgen ten oosten naast de voorstaande uijterweert gekomen van Jan Claagen.
12-9-1741: Gerecht estimeert ten verzoeke van de collaterale erfgenamen van Hendrik van Nassau een hofstede met 14 morgen genaamd Schevichoven op 2525 gl, en een stuk land van 12 morgen gekomen van het kapittel van St Marie gebruikt door de kinderen van Gijsbert Antonissen gelegen in de broeken op 790 gl. En een stuk land van 11 morgen in de broeken met enige kleine stukjens landt die verhuurt worden gelegen in de eng, gekomen van de heer van Honsbroek op 925 gl. En een stuk land van 5 morgen daar een kleijn huijsjen van een daghuurder op staat sijnde 't landt mede gekomen van de heeren van St Maria gebruijkt wordende t land bij Gerrit Oosterbeek en t huisje bij Louw Jacobs op 610 gl. En een huisinge hofstede met 26 morgen land gebruijkt wordende bij Gerrit Tonissen op 1450 gl. En een stuk land in de broeken groot 11 morgen voorheen gekomen van dhr Broekhuizen op 775 gl. En 5 morgen land bij Zuilenstein gekomen van het klooster te WbD gebruikt wordende bij Huijbert Errissen op 110 gl. En een huisinge hofstede met 19 morgen gekomen van de heren van de Poth tot Amersfoort, gebruikt wordende bij Gerrit Oosterbeek op 1960 gl. En een daghuurdershuisje met een erfje daar achter gebruikt wordende bij wed Jan Vos op 136 gl. En een daghuurdershuisje met het erf en land van 1 morgen gebruikt wordende bij Rijk Aertsen op 150 gl. En een hoekje land van 75 roeden sijnde tinsgoed geleegen aen de schuijnse steeg tot Leersum et els beplant op 20 gl. En 6-7 morgen land aan verscheide perseelen gebruikt wordende ende mede gelegen tot Leersum gekomen van Jan Woutersen op 300 gl. En een huijsinge hofstede met 24 morgen gebruikt door Andries Tijssen op 1510 gl. En een huisinge hofstede met 12 morgen gebruikt door Willem Jacobsen te Ginkel op 750 gl. Met extract uit de griffie van t Prerogative Hoff van Canterbury door Hendrik van Nassau.

Kenmerken

Datering:
1505-1811 (1836)
Plaatsnaam:
Amelisweerd, Amerongen, Bolgerijen, Bunnik, Cothen, Darthuizen, Doorn, Driebergen, Dwarsdijk, Everdingen, Hagestein, Hardenbroek, Heemstede, Hei- en Boeicop, Honswijk, Houten, Kedichem, Grote en Kleine Koppel, Maarschalkerweerd, Lakerveld, Lexmond, Maarn, Maarsbergen, Meerkerk, Middelkoop, Nederlangbroek, Nieuwland, Odijk, Oosterwijk, Oudwulven, Overlangbroek, Schalkwijk, Schonauwen, Schoonrewoerd, Sterkenburg, Tienhoven, Tull en 't Waal, Werkhoven, Wulven, Leersum, Ginkel, Autena, Elst, 't Goy
Omvang:
37,25
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Soort archief:
Archieven van rechterlijke organen
Herkomst:
Overheid_A
Auteur:
D.T. Koen, H.J. Postema
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 064 Dorpsgerechten 1505-1811 (1836)
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 064