Archieven

Uw zoekacties: Dorpsgerechten

064 Dorpsgerechten

beacon
 
 
Inleiding
Deze inventaris bevat de archieven van de dorpsgerechten die hebben gefunctioneerd op het grondgebied van de zes gemeenten die zijn aangesloten bij het Regionaal Archief Zuid-Utrecht.
De archieven van de dorpsgerechten, behalve van die gerechten die functioneerden op het grondgebied van de huidige gemeente Vianen, zijn in april 1997 overgebracht uit Het Utrechts Archief naar de gemeenschappelijke archiefbewaarplaats van het Streekarchivariaat Kromme-Rijngebied-Utrechtse Heuvelrug, de voorganger van het RHC Zuidoost Utrecht, in Wijk bij Duurstede.
Als gevolg van een provinciale grenswijziging werd de gemeente Vianen op 1 januari 2002 ingedeeld bij de provincie Utrecht. Naar aanleiding van deze nieuwe indeling werden in 2008 de "Viaanse" gerechtelijke archieven overgebracht van het Nationaal Archief naar Het Utrechts Archief. In maart 2014 vond vandaar de overdracht plaats naar het RHC Zuidoost Utrecht.
Eind november 2019 zijn de dorpsgerechten van de gerechten die ressorteerden onder de voormalige gemeenten Leerdam en Zederik overgebracht vanuit het Nationaal Archief in 's-Gravenhage naar het RHC Zuidoost Utrecht.
De inventaris is, wat betreft de Utrechtse dorpsgerechten, een uittreksel uit de Inventaris van de archivalia afkomstig van de dorpsgerechten in de provincie Utrecht 1489-1811, door D.T. Koen (Utrecht, 1985; Inventaris 49). Daar vindt u ook een uitgebreide inleiding op deze archieven.
Een aantal inventarisnummers ontbreekt. Deze waren al niet meer aanwezig tijdens de overdracht naar Wijk bij Duurstede. Dit is in de toegang steeds aangegeven.
1. Aanwijzingen voor de gebruiker
Inventaris
39. Gerecht Zuilenstein, Leersum en Ginkel
39.2. Vrijwillige rechtspraak
743-746 Protocollen van akten, voornamelijk van overdracht, hypotheek, verhuur, taxatie, procuratie en testament; gedeeltelijk afschriften
745 1766-1798 maart
064 Dorpsgerechten
Inventaris
39. Gerecht Zuilenstein, Leersum en Ginkel
39.2. Vrijwillige rechtspraak

743-746 Protocollen van akten, voornamelijk van overdracht, hypotheek, verhuur, taxatie, procuratie en testament; gedeeltelijk afschriften
745
1766-1798 maart
Opmerkingen:
Regesten door H.J. Postema, december 2011.
12-8-1773: Gerrit Hendriksz van Davelaar transporteert aan Cornelis van Alewijk zekere hofstede bestaande in een huijzinge twee bergen schaaps en duijvenhok met 2 morgen 230 roeden, alwaar het getimmerte op staat daar ow Maurits Versteeg, ww Jan van Vossestein. En een stuk land ten noorden van gem. hofstede groot 0,5 morgen ow en ww Maurits Versteeg. En een stuk land in den Eng in de zgn Pluijsakkers 1 morgen 60 roeden ow, ww en nw mevr Swemmelaar. En een hoek land genaamd het dwarsland 514 roeden groot ow Swemmelaar, ww Dirk van de Geer en Rochford en zw Maurits Versteeg. En een stuk land genaamd den Crommenhoek 1 morgen 142 roeden ow Cornelis Velthuijzen en ww Dirk van de Geer. En een akkertje gelegen ten oosten van het laatst gem. stuk, alwaar ow den eigenaar onbekend, ww Cornelis van Velthuijzen, groot 163 roeden. Idem een akker agter de pastorie groot 155 roeden daar zw en ww Maurits Versteeg. En een stuk land gelegen achter de pastorie 3 morgen 420 roeden nw de gemene berg en ww de kerkweg. En een hoek land ten westen van het dorp, groot 500 roeden alwaar ow Jacob Ederveen en ww Rochford. En een stuk land gelegen in de Heetkamp groot 2 morgen 70 roeden ow en ww Lammert Tonen Lagerweij. En nog 1 morgen 472 roeden genaamd 't Kostverlooren ow Dirk van de Geer en ww de gemene Buntweg. En een akker genaamd den Biezenakker groot 1 morgen 288 roeden nw Jan van Vossestein zw de erven Frederik van den Honert en ww Maurits Versteeg. En nog 4 kampen in de Broeken groot te zamen 16 morgen 484 roeden ow Maurits Versteeg, ww en zw Dirk van de Geer. En nog een stuk land genaamd Alsberg en Evertjes Egge gelegen ten oosten het gad van den Berg, leenroerig aan Heulestein en gedeeltelijk tinsplichtig aan huize Amerongen. En nog 5 percelen land in de Bund op de kaart getekend no 214, 228, 188, 215 en 224 te samen 2 morgen 405 roeden tinsplichtig aan Zuilestein.
6-10-1796: Voorwaarden van verkoop door Rochford van een hofstede aan de oostzijde van Zuilenstein, met 38 morgen land, zijnde nr. 2, 5, 10, 12, 36 en 50 voor de helft en nr 57, 58, 60-63, 78 en 136 alsmede de slagen in de Amerongerwetering en collandsesloot, gepacht bij Jan Janse van Apeldoorn voor 200 gl/jr. En een hofstede aan de westzijde van Zuilenstein met 20 morgen land, gepacht door Andries Beukhof voor 200 gl/jr. En een huis en herberg met het bijbehorende land groot 1 morgen. Met conditie dat het raadhuis blijft ten dienste van het gerecht dezer hoge heerlijkheden. Gelijk meede ten dienste van het Gerecht en Justitie moet blijven de kelder en het kamertie op de zolder omme haare gevangenen in te konnen bewaaren. Gepacht door Willem van Laar voor 145 gl/jr. En een huijsberg en hoff met 3 morgen land vanouds genaamd de Hofsteede. Gepacht door wed Cornelis van Alewijk voor 80 gl/jr. En een huis en hof met de helft van de schuur die er achter staat in het dorp, gepacht door Klaas Gerestein voor 34 gl/jr. En een huis met hof met een varkenshok daar achter, gepacht door Cornelis Overeem voor 25 gl/jr. En een huis en hof en schuur in het dorp aan de Utrechtse weg, gepacht door Joost Vink voor 43 gl/jr. En een huis en hof met de helft van de schuur die er achter staat, in het dorp, gepacht door Willem van Groenveld voor 33 gl/jr. En een huis en schuur met een hof in het dorp, gepacht door Gerrit Versteeg voor 50 gl/jr. En een huis en schuur en hof naar het vorige huis in het dorp, gepacht door Hendrik Takken voor 50 gl/jr. En een huis en hof in het dorp, gepacht door Willem van den Bogaard voor 42 gl/jr. En de ridderhofstad Waijesteijn met 4 morgen land, gelegen te Amerongen, gepacht door Tijmen Keu voor 90 gl/jr. En een partij bouw- weij- en heijlanden 36 morgen te Ginkel, gepacht door Willemijntje en Aaltje Hannissen voor 100 gl/jr. En een huis en boomgaard buiten de poort van Zuilenstein, gepacht door Jan Strak voor 60 gl/jr.

Kenmerken

Datering:
1505-1811 (1836)
Plaatsnaam:
Amelisweerd, Amerongen, Bolgerijen, Bunnik, Cothen, Darthuizen, Doorn, Driebergen, Dwarsdijk, Everdingen, Hagestein, Hardenbroek, Heemstede, Hei- en Boeicop, Honswijk, Houten, Kedichem, Grote en Kleine Koppel, Maarschalkerweerd, Lakerveld, Lexmond, Maarn, Maarsbergen, Meerkerk, Middelkoop, Nederlangbroek, Nieuwland, Odijk, Oosterwijk, Oudwulven, Overlangbroek, Schalkwijk, Schonauwen, Schoonrewoerd, Sterkenburg, Tienhoven, Tull en 't Waal, Werkhoven, Wulven, Leersum, Ginkel, Autena, Elst, 't Goy
Omvang:
37,25
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Soort archief:
Archieven van rechterlijke organen
Herkomst:
Overheid_A
Auteur:
D.T. Koen, H.J. Postema
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 064 Dorpsgerechten 1505-1811 (1836)
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 064