Archieven

Uw zoekacties: Doop-, Trouw-, en Begraafregisters

065 Doop-, Trouw-, en Begraafregisters

beacon
 
 
Inleiding
Deze inventaris bevat de doop-, huwelijks-, (lidmaten-) en begraafregisters van kerken en gerechten op het grondgebied van de zes gemeenten Bunnik, Houten, Utrechtse Heuvelrug, Rhenen, Vijfheerenlanden en Wijk bij Duurstede, die samen het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) vormen.
De archiefstukken, behalve die afkomstig zijn van het grondgebied van de gemeente Vianen, zijn in april 1997 overgebracht uit Het Utrechts Archief (HUA) (toen nog: Rijksarchief Utrecht) naar de gemeenschappelijke archiefbewaarplaats van het Streekarchivariaat Kromme-Rijngebied - Utrechtse Heuvelrug in Wijk bij Duurstede, de rechtsvoorganger van het RAZU.
Als gevolg van een provinciale grenswijziging werd de gemeente Vianen op 1 januari 2002 ingedeeld bij de provincie Utrecht. Naar aanleiding van deze nieuwe indeling werd in 2006 de verzameling doop-, huwelijks- en begraafregisters overgebracht van het Nationaal Archief naar het Utrechts Archief. In maart 2014 vond de overdracht van Het Utrechts Archief naar het toenmalige RHC Zuidoost Utrecht plaats.
De archiefstukken hebben een omvang van 7,2 strekkende meter.
Alle archiefstukken zijn openbaar.
De oorspronkelijke inventaris was een uittreksel uit de Inventaris van de verzameling doop-, huwelijks-, (lidmaten-) en begraafregisters van kerken in de provinvie Utrecht 1549-1811 door S.A.L. de Graaf (Utrecht, 1985, Inventaris 45). Daar vindt u ook een uitgebreide inleiding op deze archieven.
1. Aanwijzingen voor de gebruiker
2. Zoekgeraakte stukken
3. Nadere toegangen
Inventaris
4. Rooms Katholieke Parochies
4.8. Rooms-katholieke parochie van Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming te Werkhoven
065 Doop-, Trouw-, en Begraafregisters
Inventaris
4. Rooms Katholieke Parochies
4.8.
Rooms-katholieke parochie van Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming te Werkhoven
NB:
De parochie Werkhoven was in feite van ca. 1690 tot 1838 een dubbelparochie met Cothen. Er werd in de schuilkerk te Cothen door de gezamenlijke pastoor getrouwd en gedoopt maar de inschrijvingen daarvan staan in de boeken van Werkhoven, waar de pastoor woonde. Niet bij alle inschrijvingen staat de woonplaats van de gedoopte. Zie hiervoor A. van Bemmel en K. Vernooy, Acht eeuwen katholiek Cothen en honderd jaar H.H. Petrus en Pauluskerk. Cothen: Bestuur R.K. Parochie H.H. Petrus en Paulus, 2006.

Kenmerken

Datering:
1597-1811 (1895)
Plaatsnaam:
Ameide, Tienhoven, Amerongen, Bunnik, Vechten, Cothen, Doorn, Driebergen, Everdingen, Hagestein, Hei- en Boeicop, Houten, Kedichem, Leerbroek, Leerdam, Leersum, Lexmond, Meerkerk, Nederlangbroek, Nieuwland, Odijk, Oosterwijk, Overlangbroek, Rhenen, Rijsenburg, Schalkwijk, Schoonrewoerd, Honswijk, Vianen, 't Waal, Werkhoven, Wijk bij Duurstede, Zijderveld
Omvang:
6,75
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Soort archief:
Archieven van kerkgenootschappen en religieuze organen; gerechtsbesturen
Herkomst:
Particulier
Auteur:
S.A.L. de Graaff, T.L.H. van de Sande, H.J. Postema
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 065 Doop-, Trouw-, en Begraafregisters 1597-1811 (1895)
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 065