Archieven

Uw zoekacties: Steuncomité te Vianen

435 Steuncomité te Vianen

beacon
 
 
Inleiding
Door de Eerste Wereldoorlog verslechterde de Nederlandse economie en nam de werkloosheid in bepaalde sectoren sterk toe. Om getroffen inwoners te helpen, werden in veel plaatsen op particulier initiatief steuncomités opgericht. In 1914 gebeurde dat ook in Vianen. Het comité bestond uit gegoede burgers, de predikant, de pastoor en de burgemeester. De gemeente participeerde in het comité. Inwoners konden bij het comité een verzoek indienen om steun. Deze bestond uit verstrekking van voedsel en goederen en uit financiële ondersteuning. Als koepelorganisatie fungeerde het Koninklijk Nationaal Steun Comité (KNSC). Tijdens een ministerraad op 2 april 1919 werd besloten om het landelijk comité op te heffen. In navolging daarvan werd per 1 september 1919 het Steuncomité te Vianen opgeheven.
Het archief is niet compleet, zo zijn er behalve een aantal facturen, van het jaar 1914 geen stukken. Het archief is 12 centimeter.
1. Aanwijzingen voor de gebruiker

Kenmerken

Datering:
1914-1919
Plaatsnaam:
Vianen
Omvang:
0,12
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Soort archief:
Archieven van verenigingen, stichtingen en genootschappen
Herkomst:
Particulier
Auteur:
E. Hinders en D. Ruiter
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 435 Steuncomité te Vianen 1914-1919
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 435