Archieven

Uw zoekacties: Gemeentebestuur Leerdam

532 Gemeentebestuur Leerdam

beacon
 
 
Inleiding
Bij keizerlijk decreet van 21 oktober 1811 werd Schoonrewoerd als afzonderlijke gemeente van het voormalige graafschap Leerdam gescheiden. Zij was reeds van 1795-1806 zelfstandig. In het laatste jaar werd zij echter weer met Leerdam tot één gemeente verenigd.
Het bestuur van de gemeente bestond uit een conseil municipal en een maire. In het systeem van straffe centralisatie behoorde tot de taak van de conseil municipal het verstrekken van adviezen aan de maire, die op zijn beurt volkomen ondergeschikt was aan het centraal gezag, zeg maar de prefect.
Ingevolge Koninklijk Besluit van 9 oktober 1816, waarbij de bestuursinrichting van plattelandsgemeenten werd geregeld, trof men in Leerdam aan een gemeenteraad en een schout, terwijl twee raadsleden als assessoren optraden. De benoeming van de leden van de gemeenteraad had plaats door Gedeputeerde Staten. De aanstelling van de schout geschiedde door de Koning. De bevoegdheid van de bestuursorganen onderging weinig verandering. Van autonomie was zo goed als geen sprake.
Op 23 juli 1825 kwam een reglement tot stand waarin de samenstelling, inrichting en bevoegdheid van de besturen van de plattelandsgemeenten werd geregeld. In de wijze van verkiezing van de schout, nu burgemeester genoemd, en van de gemeenteraad kwam volgens dit reglement geen verandering. Het bestuur werd gevoerd door een gemeenteraad, een burgemeester en burgemeester en assessoren. De raad en het college van burgemeester en assessoren hebben ons van die tijd af regelmatig notulen nagelaten. Als bijzonderheid zij hier vermeld dat de secretaris werd benoemd door de Koning terwijl de ontvanger door Gedeputeerde Staten werd aangesteld.
Inmiddels was de politieke belangstelling van de burgerij toegenomen, niet alleen landelijk maar ook plaatselijk. Deze uitte zich in een verlangen om te komen tot een gemeentelijke bestuurshervorming. Niettemin heeft de bestaande bestuursorganisatie zich weten te handhaven tot 1851, in welk jaar de gemeentewet tot stand kwam, de grondslag leggend voor een bloeiender gemeentelijk leven.
Voor de geschiedenis van dit archief en een uitgebreide inleiding zij verwezen naar de vorige versie van deze inventaris.
Een aantal stukken is niet openbaar. Dit is in de inventaris aangegeven.
Stukken uit dit archief kunnen worden aangevraagd door vermelding van de naam van het archief en het archiefbeheersnummer tussen ronde haken:
- Gemeentebestuur Leerdam, 1812-1931 (532);
- het of de inventarisnummers van de stukken.
Inventaris
3. Gedeponeerde archieven
3.8. Archief van de inspecteur van politie
532 Gemeentebestuur Leerdam
Inventaris
3. Gedeponeerde archieven
3.8.
Archief van de inspecteur van politie
Datering:
, 1918-1940
Omstreeks de eeuwwisseling bestond de politiemacht ter plaatse uit een gemeente-veldwachter en een rijksveldwachter. In 1916 waren er al vier gemeenteveldwachters, die in 1918 de benaming kregen van agenten van politie. Door de toeneming van het personeel ontstond in de jaren 1914-1918 een afzonderlijke politie-administratie, aanvankelijk onder de chef-veldwachter, later onder de inspecteur of hoofdagent van de politie. Als bewijs hiervoor is over het jaar 1918 een register van ingekomen en uitgegane stukken aanwezig. Daarom is dit jaar beschouwd als het beginjaar van het eigen archief van de inspecteur van politie. Na een onderbreking van vier jaren ontstaan dan ook in dat jaar series processen-verbaal met registers van verzonden processen-verbaal. In de praktijk gat nu de inspecteur van politie, chef-veldwachter of hoofdagent de taak overnemen, die voordien door de burgemeester werd uitgeoefend als hulpofficier van justitie. Dit neemt echter niet weg, dat de burgemeester zijn bevoegdheid als zodanig blijft behouden.
Aangezien voor de politie-administratie op 1 januari 1941 het registratuurstelsel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten werd ingevoerd, is 1940 beschouwd als eindjaar van dit archief. Als bijzonderheid zij vermeld, dat ook registers van verzonden processen-verbaal van de rijkspolitie aanwezig zijn.

Kenmerken

Datering:
1812-1931
Plaatsnaam:
Leerdam
Omvang:
54,4
Openbaarheid:
Beperkt openbaar
Herkomst:
Overheid_V
Auteur:
N.N.
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 532 Gemeentebestuur Leerdam 1812-1931
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 532