Archieven

Uw zoekacties: Hofje van Aerden

521 Hofje van Aerden

beacon
 
 
Inleiding
Het Hofje van Aerden in Leerdam is een vrouwenhofje, gesticht uit de nalatenschap van Maria Ponderus, weduwe van Pieter van Aerden.
Maria Ponderus is geboren te Monster bij ’s Gravenhage op 27 januari 1672 als dochter van de chirurgijn Antonius Ponderus en Françoise van Barthem. Op 20-jarige leeftijd huwde zij de bijna 30 jaar oudere weduwnaar Pieter van Aerden, notaris en procureur te Den Haag. Niet alleen overleefde zij haar man 45 jaar maar ook stierven hun twee zonen en dochter vóór haar zonder kleinkinderen na te laten.
Zij besloot een deel van haar aanzienlijk kapitaal te bestemmen voor het oprichten van een Familie Vrouwenhofje voor dames uit haar familie ofwel uit die van haar man. Zij moesten allen van protestantse huize zijn. Bij haar overlijden op 20 april 1764 op 92-jarige leeftijd bleek de doelgroep voor het Hofje niet meer in Den Haag te wonen maar in Leerdam.
Door de goede banden van de familie met het Huis van Oranje mocht het hofje worden gebouwd op de ruïne van het kasteel van Leerdam, die nog in het bezit was van de erfstadhouder Prins Willem V. Bij testament heeft Maria bepaald dat er bij haar overlijden een stichting moest worden opgericht. Stichting Familie Vrouwenhofje is vanaf 1764 actief en eigenaresse van het Hofje.
Tegenwoordig wordt het Hofje nog steeds bewoond door dames, maar niet meer afkomstig uit de familie. Wel zijn alle huidige regenten conform testament nog steeds familie van de stichteres. Allen zijn nazaten van Cornelis de Milde en Emilia van Barthem, een zuster van Françoise van Barthem, de moeder van de stichteres.
Het archief is in bewaring gegeven aan de gemeente Leerdam in 1977. Het archief is door de gemeentelijke herindeling van Leerdam, Vianen en Zederik tot de gemeente Vijfheerenlanden in november 2019 verhuisd naar de archiefbewaarplaats van het Regionaal Archief Zuid-Utrecht in Wijk bij Duurstede. Hier is het in januari 2020 geïnventariseerd. In november 2020 bracht dhr. T. Blom, voorzitter van de historische vereniging Leerdam, een aanvulling van 10 centimeter.
Alle stukken zijn openbaar.
Stukken uit dit archief kunnen worden aangevraagd door vermelding van de naam van het archief en het archiefbeheersnummer tussen ronde haken:
- Hofje van Aerden, 1769-1954 (521);
- het of (de) inventarisnummer(s) van de stukken.
In de zomer van 2022 wordt er een kleine aanvulling aangeleverd, die hebben de nummers vanaf 700 gekregen.
Inventaris

Kenmerken

Datering:
(1688) 1769-1954
Plaatsnaam:
Leerdam
Omvang:
5,15
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Herkomst:
Particulier
Auteur:
H.J. Postema
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 521 Hofje van Aerden (1688) 1769-1954
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 521
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.