Bibliotheek

Uw zoekacties: Gemeentebestuur Doorn
164 Gemeentebestuur Doorn
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Doorn kwam tot ontwikkeling op de Utrechtse Heuvelrug in het noorden en in het Kromme Rijngebied in het zuiden.
In de vroege middeleeuwen was de Heuvelrug, een stuwwal uit de ijstijd, bebost.
Ook in die tijd al erkende men het belang van bossen, getuige het bestaan van organisaties die van de "gemene bossen" gebruik maakten en die deze tevens in stand probeerden te houden. Deze maalschappen of bosmarken zijn daar niet in geslaagd; aan het eind van de vijftiende eeuw werden de laatste bomen gekapt en ontstonden er uitgestrekte heidevelden waar schapen op graasden.
In de negentiende eeuw werd begonnen met het bebossen van de heidegronden. Gemeenten en domeinen verkochten voor weinig geld de grond aan particulieren die een goede investering zagen in productiebossen van dennen, beuken en eiken. Rondom de buitenplaatsen die ook in deze periode gesticht werden, verschenen parkachtige landschappen zoals Hydepark en Aardenburg, aangelegd door de tuinarchitect H. Copijn.
De formele tuinen uit de zeventiende en achttiende eeuw waren inmiddels te kostbaar in het onderhoud geworden en bovendien waren de rijke stedelingen de stad ontvlucht om tot rust te komen te midden van de "vrije" natuur. De boeren van het agrarische Doorn waren niet blij met het verdwijnen van de hei. Zij hielden er schapen omwille van de mest, die verkocht werd aan de tabakstelers in Amerongen en omgeving. Ook het houden van bijen was een bron van inkomsten. Daar tegenover stond dat de vestiging van buitenplaatsen een uitbreiding van de werkgelegenheid met zich meebracht: er was immers bedienend personeel nodig, zoals tuinlieden, dienstbodes en ambtelijk geschoolden.
Deze vraag komt tot uitdrukking in een sterke groei van het aantal inwoners. Bestond de bevolking in 1632 nog uit 267 zielen, in 1808 was dit aantal al gestegen tot 555 en in 1880 woonden er maar liefst 1327 mensen in Doorn, 682 mannen en 645 vrouwen.
Langzaam maar zeker werd het dorp ook ontsloten voor de buitenwereld. In het begin van de negentiende eeuw was Doorn slechts te bereiken via twee zandwegen, die in de zomer haast niet te bereiden waren. De ene liep van Utrecht naar Amerongen en de andere langs de Kromme Rijn. Later werden de wegen verhard en zorgde de diligence voor het openbaar vervoer.
Een Kromme Rijnse schuit onderhield een verbinding naar Utrecht en terug, alleen op zaterdag en dan nog hoofdzakelijk voor goederenvervoer.
In 1880 stelde E. Melchior een omnibus in tussen Doorn en Driebergen. 's Morgens om één minuut voor negen vertrok de bus, die om drie voor elf diezelfde ochtend weer terugkeerde. De komst van de Ooster Stoomtram Maatschappij maakte permanent forensisme mogelijk; de tram vertrok twee maal per dag, 's morgens en 's middags en kwam 's middags en 's avonds weer terug. De vertrektijden sloten aan op die van de nieuwe omnibuslijn naar Wijk bij Duurstede en op die van de trein in Driebergen.
Behalve met de goede verbindingen adverteerde de gemeente met de lage plaatselijke belastingen, de landelijke rust en het natuurschoon. Zij noemde zichzelf de "Parel van de Stichtse Lustwarande".
In het begin van deze eeuw werd Doorn een bekend vakantieoord en iedereen die voor langere tijd zijn intrek nam in hotel of pension werd gesignaleerd in de Doornse Courant "De Kaap".
1. Bestuur
2. De ex-keizer
3. De archieven
4. Aanwijzingen voor de gebruiker
6. Literatuur
Kenmerken
Datering:
1811-1933 (1961)
Plaatsnaam:
Doorn
Omvang:
35,50
Openbaarheid:
Beperkt
Soort archief:
Archieven van gemeentelijke organen
Herkomst:
Overheid_U
Auteur:
Brita Pilger; met wijzigingen door Eddy Hinders 2012
Rechtsvoorgangers:
Gerechtsbestuur Doorn / Gemeentebestuur Doorn
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 164 Gemeentebestuur Doorn 1811-1933 (1961)
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 164
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS