Bibliotheek

Uw zoekacties: Kiesvereniging Amerongen van de Staatkundig Gereformeerde Partij
391 Kiesvereniging Amerongen van de Staatkundig Gereformeerde Partij
beacon
 
 
Inleiding
Al vijf jaar na de start van de landelijke Staatkundig Gereformeerde Partij, volgde de oprichting van de kiesvereniging Overberg op 27 april 1923. Op die dag belegde ouderling B. Toes een bijeenkomst waarin ds. H. Kieviet sprak over Ps. 81:17. Deze predikant van de Gereformeerde Gemeenten van Veenendaal was hoofdbestuurslid van de SGP. De kiesvereniging telde aanvankelijk 33 leden.
Op 12 februari 1929 ging de kiesvereniging Overberg op in de kiesvereniging Amerongen-Leersum-Overberg. Op die dag sprak ir. Van Dis, secretaris van het landelijk bestuur van de SGP in Elst voor mensen uit Leersum, Amerongen, Elst en Overberg. Er volgde stichting van een nieuwe kiesvereniging.
Vanaf 1931 maakten vertegenwoordigers van de lokale SGP deel uit van de gemeenteraad van Amerongen in de persoon van Wijnand van Deelen uit Overberg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de kiesvereniging op last van de bezetter op non-actief gesteld. Van 1946 tot 1958 leverde de SGP een wethouder, opnieuw W. van Deelen. Hij is in 1958 als raadslid opgevolgd door Arie van den Dikkenberg uit Overberg. Deze is 28 jaar secretaris van de kiesvereniging geweest en 30 jaar raadslid.
In de zestiger jaren steeg het ledenaantal tot 48. Vanaf die tijd werd niet meer bij een bestuurslid aan huis vergaderd, maar in een kerkzaal van de Gereformeerde Kerk te Amerongen. In 1983 bedroeg het ledental 75.
Van 1974 tot aan de opheffing van de gemeente Amerongen is G. van de Grift raadslid en, een aantal jaren, wethouder geweest.
Sinds 2010 is de kiesvereniging Amerongen-Overberg opgenomen in de plaatselijke kiesvereniging Utrechtse Heuvelrug.
Het archief is, zoals te doen gebruikelijk, steeds in handen en in huis geweest van de fungerende secretaris. Deze heeft de restanten van het archief eind 2010 in een grote doos gebracht bij de secretaris van de kiesvereniging Utrechtse Heuvelrug. De secretaris heeft het archiveren na goedkeuring van het bestuur gedelegeerd aan ondergetekende.
Stukken uit dit archief kunnen worden aangevraagd door vermelding van de naam van het archief en het archiefbeheersnummer tussen ronde haken:
- Kiesvereniging Amerongen van de Staatkundig Gereformeerde Partij, 1979-2010;
- het of (de) inventarisnummer(s) van de stukken.

Kenmerken

Datering:
1979-2010
Plaatsnaam:
Amerongen, Overberg
Omvang:
0,22
Openbaarheid:
Beperkt openbaar
Herkomst:
Particulier
Auteur:
H.J. Postema
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 391 Kiesvereniging Amerongen van de Staatkundig Gereformeerde Partij 1979-2010
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 391