Bibliotheek

Uw zoekacties: Familie Van Hamel te Vianen

440 Familie Van Hamel te Vianen

beacon
 
 
Inleiding
Het betreft een archief van 0,36 m1, dat in oktober 1996 en maart 2005 is geschonken aan de gemeente Vianen door de heer mr. C.W.D. Vrijland uit Overveen, een nazaat van het geslacht Van Hamel. In oktober 2013 is het archiefje overgebracht naar het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht. In juni 2014 is het aangevuld met twee stukken.
Het archief betreft voornamelijk stukken rond de persoon en het voor- en nageslacht van Daniel Theodorus van Hamel (1719-1782), medisch doctor te Vianen.
Behalve archiefstukken en publicaties, heeft de heer Vrijland in 1996 ook 24 houten wapenschildjes, vier olieverfschilderijen (portretten) van groot formaat, een pastelportret van groot formaat en waarschijnlijk ook zes kleine portretten en een ingelijst, papieren rouwbordje aan de gemeente Vianen geschonken. Deze voorwerpen maken geen deel uit van dit archief, maar van de gemeentelijke kunstcollectie en bevinden zich in het stadhuis van Vianen. De portretten en wapenafbeeldingen hebben alle betrekking op leden van de familie Van Hamel en de aanverwante families Van Wykersloot, Van Herzeele, Wessels, Scheffer, Van Gansepoel, Gaertz, Van Uchelen, De Kempenaer, Van Riebeek, Beukelaar, Ouzeel, Ribbius, Versteegh, De Visscher en Lepper.
De heren Van Hamel bewoonden in Vianen het huis Ameliastein, dat rond 1814 is afgebroken.
1. Aanwijzingen voor de gebruiker

Kenmerken

Datering:
1710-1996
Plaatsnaam:
Vianen
Omvang:
0,36
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Soort archief:
Archieven van huizen, heerlijkheden, families en personen
Herkomst:
Particulier
Auteur:
H.J. Postema, M.A. van der Eerden-Vonk
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 440 Familie Van Hamel te Vianen 1710-1996
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 440
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.