Bouwdossiers

Uw zoekacties: Stichting Welzijn Ouderen Houten (SWOH) en Stichting van Houten & co

656 Stichting Welzijn Ouderen Houten (SWOH) en Stichting van Houten & co

beacon
 
 
Inleiding
De stichting Welzijn Ouderen Houten (SWOH) werd opgericht in 1979 als koepel boven de zelfstandig opererende werkgroepen (bewonersinitiatieven) in de dorpen Houten, Schalkwijk, 't Goy en Tull en 't Waal (de gemeente Houten). De doelgroep was ouderen (55-plussers) en de activiteiten waren gericht op het welzijn: ontmoetingsmogelijkheden, bewegingsactiviteiten, cursussen, workshops, Tafeltje Dek Je etc. De stichting kreeg en krijgt subsidie van de gemeente Houten.
Tijdens de groei van Houten (Vinex) werd vanaf 2001 een professionaliseringsslag gemaakt, de doelgroep breder en de activiteiten verder uitgebreid. Van een kleine groep beroepskrachten met een meewerkend bestuur en een coördinator, naar een bestuur op afstand en een directeur en vanaf 2013 een Raad van Toezicht en een directeur-bestuurder.
Naast de hoofdvestiging, het nieuwe dienstcentrum voor ouderen (Lorech), ontstonden er meerdere wijkcentra (de Vuurtoren, Markant, wijkcentrum/cultuurhuis Schoneveld, de wijkwerkplaats de Meerkoet) waarvan de stichting het beheer en de exploitatie op zich nam.
De naam van de organisatie veranderde in 2005 in stichting Welzijns Ontwikkeling Houten (SWOH).
In 2009 fuseerde SWOH met stichting Enter (het lokale welzijnswerk voor jongeren, voorheen de Witte Vlek) en de nieuwe naam ‘van Houten&co’ was een feit. De locatie Jongerencentrum Enter werd toegevoegd aan de locaties van ‘van Houten&co’. De naam refereert aan de lokale zetting (gemeente Houten) en de ‘co’ staat voor de samenwerking met bewoners (vrijwilligers) en lokale initiatieven en organisaties.
Na een periode van groei en bloei van de organisatie betekende de eerste bezuinigingsmaatregelen in 2013 het maken van een van keuze voor een andere werkwijze (Welzijn nieuwe stijl). De volgende bezuinigingsronde betekende het kiezen voor de activiteiten en het sluiten van wijkcentrum de Vuurtoren (juli 2015) en centrum Markant (januari 2016). We vertrokken uit dienstencentrum Lorech (februari 2016) en trokken in het Huis van Houten (december 2015).
Bijzondere jaren waren 2020 en 2021. De Corona pandemie zorgde voor geheel of gedeeltelijke sluiting van locaties, digitale bijeenkomsten en creatieve vormen van activiteiten om contact te houden met de diverse doelgroepen. Een uitdaging die de kern van het werkt raakte.
Anno 2023 staat ‘van Houten&co’ nog steeds waarvoor ze is opgericht, het bevorderen van het welzijn van inwoners van de gemeente Houten.
'van Houten&co' is de welzijnspartner die midden in de Houtense samenleving staat en inwoners in staat stelt hieraan actief deel te nemen. Actief meedoen, omdat het mensen in staat stelt zich te ontwikkelen en omdat het voor iedereen kansen biedt, ook in kwetsbare momenten. Meedoen doe je altijd samen met anderen en samen leveren we een bijdrage aan een betrokken Houtense samenleving.

Met een grote maatschappelijke betrokkenheid dragen wij als welzijnspartner bij aan de zelfredzaamheid en maatschappelijk deelname van iedereen, jong en oud in Houten. In direct contact met inwoners weten we wat er speelt, kennen we mensen in kwetsbare situaties en weten samen met inwoners kansen te benutten. We stimuleren mensen om mee te doen en ondersteunen initiatieven waardoor we de sociale verbondenheid kunnen vergroten
'van Houten&co' boort de kracht van de samenleving aan! Dit doen we door te signaleren, verbinden en te faciliteren.
•Signaleren: we zijn aanwezig en weten wat er speelt, zoeken actief contact en kunnen advies geven of hulp inschakelen.
•Verbinden: door te verbinden komen ideeën, mensen en organisaties bij elkaar: wij stimuleren dit of nemen zelf het initiatief.
•Faciliteren: we faciliteren bewonersinitiatieven en ondersteunen mensen waar nodig, met behoud van eigen regie.

Leidende principes ‘van Houten&co’
het klantperspectief is voor ieders handelen leidend
we werken vanuit waarden (de bedoeling), in plaats vanuit regels en protocollen
we werken effectief en efficiënt
we toetsen de kwaliteit van ons werk
we werken altijd samen en streven naar slimme en duurzame samenwerking
we werken samen in een lerende omgeving en delen kennis
professionals hebben de ruimte om eigen professionele afwegingen te kunnen maken
de relaties kenmerken zich door hun wederkerigheid en gelijkwaardigheid
Het archief is met groot enthousiasme bewerkt door van Houten&co zelf, zodat het archief een mooi beeld geeft van 40 jaar welzijnswerk in de gemeente Houten. Het archief werd in 2023 geschonken aan het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU). De omvang is 5 meter. Het is in principe volledig openbaar.

Kenmerken

Datering:
1979-2023
Plaatsnaam:
Houten
Omvang:
5 meter
Openbaarheid:
In principe volledig openbaar
Herkomst:
Particulier Houten
Auteur:
Carla Titulaer, Fleur Esmeijer en Willy Lageveen
Rechtsvoorgangers:
Stichting Welzijn Ouderen Houten, Witte Vlek en stichting Enter
Archiefvormer:
Stichting van Houten & co
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 656 Stichting Welzijn Ouderen Houten (SWOH) en Stichting van Houten & co 1979-2023
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 656