RAZU verzamelt informatie voor coronacollectie

Gepubliceerd op 22 september 2020 in Nieuws.

Het coronavirus houdt de wereld, Nederland en ook onze gemeenten dagelijks bezig. De impact op onze samenleving is enorm. Als uw regionale archiefdienst voor het zuiden van de provincie Utrecht willen wij ook toekomstige generaties laten zien hoe het was om te leven met corona om ons heen.

Naast de archieven van gemeenten, die we uiteindelijk overgebracht krijgen zoeken wij specifiek informatie van particulieren, van bedrijven en van particuliere instellingen uit alle plaatsen van ons werkgebied (de gemeenten Bunnik, Houten, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, Vijfheerenlanden en Wijk bij Duurstede). We zitten nog midden in de crisis, maar de geschiedenis wordt ook nu gemaakt.

Waar kunt u dan aan denken?
 • Foto’s en bewegend beeld uit uw eigen omgeving, uw huis, tuin of balkon die iets zeggen over deze periode. Bijvoorbeeld foto’s van de berenjacht van u en uw kinderen of een bezoek aan grootouders via een balkon of achter een heg.
 • Opnames van digitale lessen op scholen.
 • Foto’s en bewegend beeld van lege straten en gesloten winkels en horecagelegenheden.
 • Flyers en posters (mag ook digitaal) over corona-maatregelen van winkels en restaurants.
 • Persoonlijke aantekeningen of gedichten. Het briefje van uw kleinkind. Misschien hield u wel een dagboek bij?
 • Foto’s en bewegend beeld van de sfeeracties: het klappen voor de zorg, muzikanten bij verpleegtehuizen.

Wij verzamelen alleen foto’s, bewegend beeld en documenten (posters e.d.), het zogenaamde platte materiaal. Wij stellen geen prijs op voorwerpen. Krantenknipsels zijn ook niet nodig, die verzamelen wij al op een andere wijze.

Dodenherdenking 2020 in Langbroek, foto van Winfried Leeman
Onderwijs op het Wellantcollege in Houten
Hoe kunt u materiaal aanleveren?

Digitaal materiaal aanleveren:

Vul ons webformulier in, zodat wij alle gegevens hebben om uw materiaal goed op te bergen. Klik hier om naar het webformulier te gaan.

Per post aanleveren:

Stuur uw brief of pakket op naar het RAZU, o.v.v. Corona, Postbus 64, 3960 BB Wijk bij Duurstede. Vermeld ook uw naam en een (e-mail) adres voor de ontvangstbevestiging en eventueel later contact. Vul daarnaast ook dit formulier  in en voeg het toe aan uw poststuk.

Persoonlijk afgeven:

Dat heeft op dit moment niet onze voorkeur en kan alleen maar na het maken van een afspraak. U kunt het materiaal dus niet zonder afspraak bij ons afgeven. U moet dan eerst bellen en een afspraak maken. Dat kan via info@razu.nl of via telefoonnummer 088 5300170.

Voorwaarden

Als u materiaal schenkt geeft u het RAZU gebruiksrechten. Dit houdt in dat u en het RAZU akkoord gaan met een aantal voorwaarden.

 

U verklaart:

 • De maker of eigenaar te zijn van het materiaal en dat niemand anders rechthebbende is van het materiaal;
 • Alle afgebeelde en vermeldde personen in uw materiaal het er mee eens zijn dat u dit materiaal aan ons geeft.

 

U geeft het RAZU toestemming om:

 • Uw materiaal te bewaren en  publiceren in onze beeldbank en in drukwerk;
 • Uw persoonsgegevens op te slaan zodat we uw materiaal kunnen identificeren.

 

Het RAZU verklaart:

 • Uw persoonsgegevens te beschermen en alleen te gebruiken om uw materiaal te identificeren;
 • Uw persoonsgegevens te vernietigen als u daar om vraagt of als uw materiaal niet meer onder ons gebruiksrecht valt;
 • Op uw verzoek uw materiaal te vernietigen.
Tot slot

Na het ontvangst wordt uw materiaal eerst tijdelijk opgeslagen. Na verloop van tijd zal het RAZU door al het materiaal heen gaan en het beste, leukste en mooiste materiaal uitkiezen om daarmee een compleet beeld te vormen.  Uiteraard kan het zijn dat we delen van het ingezonden materiaal besluiten niet te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan foto’s die erg op elkaar lijken. We zullen u daarover altijd inlichten.

Heeft u vragen over een het aanleveren? Twijfelt u of wij iets wel of niet willen ontvangen? Neemt u dan gerust contact met ons op. Dat kan via info@razu.nl of via telefoonnummer 088 5300170.