RAZU verzamelt informatie voor coronacollectie

Gepubliceerd op 22 september 2020 in Nieuws.

Het coronavirus houdt de wereld, Nederland en ook onze gemeenten dagelijks bezig. De impact op onze samenleving is enorm. Als uw regionale archiefdienst voor het zuiden van de provincie Utrecht willen wij ook toekomstige generaties laten zien hoe het was om te leven met corona om ons heen.

Naast de archieven van gemeenten, die we uiteindelijk overgebracht krijgen zoeken wij specifiek informatie van particulieren, van bedrijven en van particuliere instellingen uit alle plaatsen van ons werkgebied (de gemeenten Bunnik, Houten, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, Vijfheerenlanden en Wijk bij Duurstede). We zitten nog midden in de crisis, maar de geschiedenis wordt ook nu gemaakt.

Waar kunt u dan aan denken?
 • Foto’s en bewegend beeld uit uw eigen omgeving, uw huis, tuin of balkon die iets zeggen over deze periode. Bijvoorbeeld foto’s van de berenjacht van u en uw kinderen of een bezoek aan grootouders via een balkon of achter een heg.
 • Opnames van digitale lessen op scholen.
 • Foto’s en bewegend beeld van lege straten en gesloten winkels en horecagelegenheden.
 • Flyers en posters (mag ook digitaal) over corona-maatregelen van winkels en restaurants.
 • Persoonlijke aantekeningen of gedichten. Het briefje van uw kleinkind. Misschien hield u wel een dagboek bij?
 • Foto’s en bewegend beeld van de sfeeracties: het klappen voor de zorg, muzikanten bij verpleegtehuizen.

Wij verzamelen alleen foto’s, bewegend beeld en documenten (posters e.d.), het zogenaamde platte materiaal. Wij stellen geen prijs op voorwerpen. Krantenknipsels zijn ook niet nodig, die verzamelen wij al op een andere wijze.

Dodenherdenking 2020 in Langbroek, foto van Winfried Leeman
Onderwijs op het Wellantcollege in Houten
Hoe kunt u materiaal aanleveren?

Digitaal materiaal aanleveren:

Vul ons webformulier in, zodat wij alle gegevens hebben om uw materiaal goed op te bergen. Klik hier om naar het webformulier te gaan.

Per post aanleveren:

Stuur uw brief of pakket op naar het RAZU, o.v.v. Corona, Postbus 64, 3960 BB Wijk bij Duurstede. Vermeld ook uw naam en een (e-mail) adres voor de ontvangstbevestiging en eventueel later contact. Vul daarnaast ook dit formulier  in en voeg het toe aan uw poststuk.

Persoonlijk afgeven:

Dat heeft op dit moment niet onze voorkeur en kan alleen maar na het maken van een afspraak. U kunt het materiaal dus niet zonder afspraak bij ons afgeven. U moet dan eerst bellen en een afspraak maken. Dat kan via info@razu.nl of via telefoonnummer 088 5300170.

Voorwaarden

Als u materiaal ter beschikking stelt aan het corona-archief dan zijn de volgende voorwaarden van toepassing:

 • U schenkt de foto(’s), film(s) en/of document(en) aan het RAZU.
 • U verklaart dat u zelf de maker bent van de foto(’s), film(s) en/of document(en) en dat er geen andere rechthebbenden zijn.
 • Het RAZU mag het materiaal opnemen in de corona-collectie en beschikbaar stellen via de beeldbank op de website van het RAZU.
 • U voorziet het RAZU van de gevraagde informatie over de foto(’s), film(s) en/of document(en).
 • Het RAZU houdt zich het recht voor om de foto(’s), film(s) en/of document(en) niet te bewaren en/of te publiceren.
 • Het RAZU mag de genoteerde persoonsgegevens m.b.t. de foto(’s), film(s) en/of document(en) opslaan en publiceren, met uitzondering van het e-mailadres.
 • De maker van geschonken foto(’s), film(s) en/of document(en) verklaart dat eventuele personen op het beeld genoemd in het document ofwel genoemd in de persoonsgegevens ermee akkoord zijn dat de maker deze beelden en gegevens afstaat c.q. overdraagt aan het RAZU.
 • U mag natuurlijk zelf de door u gemaakte foto(’s), film(s) en/of document(en) blijven gebruiken en verspreiden.
Vragen?

Heeft u vragen over een het aanleveren? Twijfelt U of wij iets wel of niet willen ontvangen? Neemt u dan gerust contact met ons op. Dat kan via info@razu.nl of via telefoonnummer 088 5300170.