Kinderboekenweek op basisschool in Doorn

Gepubliceerd op 7 oktober 2020 in Nieuws.

Het RAZU heeft dit jaar voor het eerst meegewerkt aan de Kinderboekenweek. Het thema van 2020 was En toen? De coördinator archieven, Herman Postema, vertelde op de Voetiusschool in Doorn voor de groepen 5 tot en met 8 een spannend verhaal over ridder Fulco en het ontstaan van Maarsbergen. In zijn betoog wees hij ook op het ontstaan van het dorp Langbroek, dat in dezelfde tijd is begonnen als Maarsbergen en onder vergelijkbare condities.

De kinderen luisterden ademloos naar de strijd die Fulco voerde vanuit zijn kasteel, hoe hij de boeren in de omgeving uitkneep en uiteindelijk al zijn goederen aan de kerk schonk. Tot die goederen behoorde ook een stuk land dat zijn vrouw tijdens hun huwelijk meebracht. Op dit stuk land is vanaf de 12e eeuw het dorp Maarsbergen gebouwd.

Postema nam ter illustratie van zijn verhaal een grote kist mee die bij de archiefdienst in Wijk bij Duurstede ooit is afgeleverd vol met archiefstukken. Hij haalde hieruit een eeuwenoud charter. Aan de hand daarvan liet hij de kinderen zien hoe mensen vroeger schreven.

De Kinderboekenweek wordt sinds 1955 ieder jaar in oktober gehouden. Tijdens het tien dagen durende evenement zijn er in het hele land allerlei activiteiten rond het kinderboek. Op grote schaal haken bibliotheken, het onderwijs, boekhandels en culturele centra hierop in. Het jaarlijks wisselende thema van de Kinderboekenweek dient als leidraad bij de organisatie van de vele activiteiten.

Dhr. Postema vertelt, met een oude kist en archiefstukken aan de kinderen het verhaal. Foto C. Molhoek
Dhr. Postema vertelt, met een oude kist en archiefstukken aan de kinderen het verhaal. Foto C. Molhoek
Dhr. Postema laat een oud archiefstuk zien. Foto C. Molhoek
Dhr. Postema laat een oud archiefstuk zien. Foto C. Molhoek