Wietse Bakker wint Duparc Prijs

Gepubliceerd op 17 juni 2022 in Nieuws.

Wietse Bakker, informatieadviseur en -manager bij het RAZU, heeft met zijn afstudeerscriptie de F.J. Duparcprijs gewonnen. De prijs wordt sinds 1973 elke 3 jaar uitgereikt aan de meest innovatieve of waardevolle studie op het gebied van archiefwetenschap door jonge archivarissen.

Wietse heeft de prijs afgelopen maandag, 13 juni, tijdens de KVAN Archiefdagen in Alkmaar in ontvangst genomen. Omdat de inzendingen dit jaar van zeer hoog niveau waren heeft de jury de prijs dit jaar tweemaal uitgereikt, naast Wietse won ook Merel Geerlings de prijs voor haar studie Records in Context.

Bericht van het Nationaal Archief betreffende de Duparcprijsuitreiking 2022
Foto van juryvoorzitter Frits Duparc en Wietse Bakker tijdens het voorlezen van het juryoordeel op de KVAN Archiefdagen 2022 in Alkmaar.
Foto van juryvoorzitter Frits Duparc en Wietse Bakker tijdens het voorlezen van het juryoordeel op de KVAN Archiefdagen 2022 in Alkmaar.
Juryoordeel

The case of records as networked digital objects

Wietse Bakker, adviseur Digitale Informatie en Informatiemanager bij het Regionaal Archief Zuid-Utrecht, laat in zijn onderzoek zien hoe door met een andere bril naar digitale archiefstukken te kijken, aspecten aan het licht komen die binnen de archiefwereld nog weinig aandacht hebben gekregen. De conclusies zijn aanleiding om goed te kijken naar de huidige standaarden. De jury geeft aan dat het onderzoek een eyeopener van betekenis is.

F.J. Duparcprijs 2022 voor jonge archivarissen uitgereikt | Nationaal Archief

Wietse reageert:

Mijn scriptie, geschreven als eindproduct voor mijn archivistiek master in 2020, gaat over het bepalen en behouden van authenticiteit en betrouwbaarheid van zaakdossiers, waarbij ik door een dossier als relaties te beschrijven heb getracht nieuw licht te schetsen op de toepassing van deze twee archivistische kernbegrippen.

De scriptie is al anderhalf jaar oud, maar dient als één van de vele schakeltjes en stapjes die ons er toe hebben geleid afgelopen december het bestuur te vragen om een e-depot op basis van Common Ground te realiseren. De Duparcprijs versterkt mij in het idee dat wij (Bram Klapwijk en ik) legitieme vraagtekens hebben gezet en nog steeds zetten bij de omgang met digitale archieven en de mogelijkheden van bestaande oplossingen. De Duparcprijs werd maandag een aanmoedigingsprijs genoemd en ik voel me zeker aangemoedigd om de huidige koers voort te zetten!

De Duparcprijs met bijbehorend boeket