Nieuw boek: ' De dam bij Wijk en het Kromme Rijngebied in de Middeleeuwen’

Gepubliceerd op 28 mei in Nieuws. 

Negenhonderd jaar geleden – 1122-2022 – werd besloten de (Kromme) Rijn bij Wijk bij Duurstede af te dammen. Met de aanleg van de dam werd de Lekdijk van Amerongen naar Vreeswijk geheel gesloten. Het land in de lage broeklanden achter de dijk kon nu worden ontgonnen voor de landbouw. Zonder dam, zonder dijk en zonder ontginning zou het Kromme Rijngebied er tegenwoordig heel anders uitzien. Daarom dit herdenkingsboek, voorzien van veel illustraties en een groot aantal oude én nieuwe kaarten waarvan een deel nooit eerder is gepubliceerd. Het boek beschrijft hoe het landschap er vóór de afdamming uitzag, waar mensen toen woonden en hoe zij het land gebruikten. Het beantwoordt vragen als hoe en door wie het gebied is ontgonnen, welke rol de Utrechtse bisschop had en hoe het water buiten de deur werd (en wordt) gehouden. Daarnaast gaat het in op de latere ontwikkeling van dorpen en kastelen. Bijna veertig jaar geleden verscheen het standaardwerk van Dekker ‘Het Kromme Rijngebied in de Middeleeuwen’. Deze publicatie borduurt voort op dat werk en biedt nieuwe inzichten en bevindingen.

Achterflap boek - De dam bij Wijk en het Kromme Rijngebied in de Middeleeuwen
Omslag boek- De dam bij Wijk en het Kromme Rijngebied in de Middeleeuwen
Auteurs

Aan het boek hebben meegewerkt als auteur: Ad van Bemmel, Kim Cohen, Jan van Doesburg, Taco Hermans, Jan Huiting, Hans Renes en Kaj van Vliet, en als cartograaf: Eddie Poppe.

Bestelinformatie

Het boek verschijnt op 9 september 2022 en kost € 25,-. Het boek is te koop via de boekhandel en rechtstreeks te bestellen via de website van Uitgeverij Verloren of stuur hiervoor een e-mail naar bestel@verloren.nl.