Even voorstellen: Maartje Slijkhuis

Gepubliceerd op 13 april 2023 in Nieuws.

Mijn naam is Maartje Slijkhuis en ik ben in april gestart bij het RAZU als medewerker archieven.  

Van jongs af aan hebben verhalen een belangrijk element gevormd in mijn leven. De verhalen die ik las of als kleine ballerina vertelde waren een prachtige vorm van escapisme. Tijdens mijn bachelor kunstgeschiedenis was het aan mij om de verhalen die de kunstwerken verbeelden in woorden te vatten en te analyseren. Hier kwam ik ook in aanraking met middeleeuwse handschriften en miniaturen. De scènes die getoond worden, het maakproces van het boek en de gebruikerssporen kunnen ons als lezer meenemen naar een andere tijd. 

 De middeleeuwse handschriften en oude drukken waarmee ik tijdens mijn master boekwetenschap in aanraking ben gekomen, hebben mij geleerd dat miniaturen, prenten en foto’s ook waardevolle informatie bevatten. Ik kijk er daarom naar uit om in mijn functie bij het RAZU aan de slag te gaan met de topografisch-historische atlassen om deze beter te ontsluiten en vindbaar te maken voor onderzoekers. Hopelijk nemen de stukken de onderzoekers even mee terug in de tijd en komen ze hier tot mooie ontdekkingen.  

 

Portret van Maartje Slijkhuis, door Winfried Leeman, 2023
Portret van Maartje Slijkhuis, door Winfried Leeman, 2023