Start archiefonderzoek naar het koloniaal verleden in Zuid-Utrecht

Gepubliceerd op 18 april 2023 in Nieuws.

Op 1 juli 2023 gaat het Herdenkingsjaar Slavernijverleden van start, waarin in het hele Koninkrijk der Nederlanden wordt stilgestaan bij een pijnlijk, belangrijk en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze gedeelde geschiedenis. Ook het RAZU zal aandacht geven aan het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Lang werd gedacht  dat slavernij en koloniaal-verleden in de regio Zuid-Utrecht niet heeft gespeeld, maar deze gedachte lijkt geen stand te houden. Echter, momenteel is het nog niet duidelijk welke bronnen het archief in haar collectie heeft over deze moeilijke geschiedenis.

De komende maanden gaat het RAZU samen met een vrijwilligersgroep onderzoek doen naar stukken in ons archief die ons meer vertellen over het koloniaal – en het slavernijverleden in onze regio. Vanuit de gevonden archiefstukken worden verhalen uitgewerkt door middel van diepgaander onderzoek. Zo hoopt het RAZU een steentje bij te dragen aan het beter bespreekbaar maken van dit verleden.

Doet u ook onderzoek naar dit onderwerp of bent u geïnteresseerd in ons project? Neem dan contact op met Ruth Werkhoven. Klik hier voor het contactformulier.

Kaart Nederlandsch Oost-Indië, Topografisch-Historische Atlas Algemeen (400), inv.nr. 15
Kaart Nederlandsch Oost-Indië, Topografisch-Historische Atlas Algemeen (400), inv.nr. 15