Jubileumviering 15 oktober

Gepubliceerd op 20 oktober 2021 in Nieuws.

Op 15 oktober 2021 vond de aftrap van ons jubileumjaar plaats in Fort bij Vechten. Tijdens een geslaagde en gezellige middag werd teruggeblikt op het ontstaan van het RAZU en de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen 25 jaar. De terugblik werd verzorgd door voormalig directeur-archivaris Ria van der Eerden, onder wiens leiding het archief in 30 jaar van een gemeentearchief uitgroeide tot een regionaal archief voor zes gemeenten, samen goed voor 215.000 inwoners en vele kilometers aan waardevolle archiefstukken. Haar afscheid stond centraal in de overhandiging van het aan haar opgedragen liber amicorum door Raymond Uppelschoten; en in de bijdrage van Hans van der Pas namens het bestuur van het RAZU. Huidig directeur-archivaris Erika Hokke blikte vooruit op de toekomst van het RAZU als verbonden en dynamische archiefdienst. Fred Gaasbeek gaf een lezing over de verbindende rol van het archief in archeologische opgravingen van 18e eeuwse massagraven bij veldhospitalen. Tot slot kondigde het Stadsmuseum Rhenen een tentoonstelling aan over de veldhospitalen in Rhenen, Vianen en Wijk bij Duurstede.

De bijeenkomst werd afgesloten met een staande ovatie voor Ria van der Eerden, gevolgd door een afsluitende borrel.

Het RAZU bedankt alle organisatoren, sprekers en aanwezigen voor hun bijdrage aan deze geslaagde aftrap van een mooi jubileum jaar!

Het liber amicorum is bij uitgeverij Verloren te bestellen. Klik hier om naar hun webshop te gaan.

Bekijk hier een korte sfeerimpressie van de bijeenkomst. 

Dankwoord van Ria van der Eerden

Foto 25 jaar jubileum RAZU op 15 oktober 2021 door Hans Dirksen. Foto van Ria van der Eerden.

Ria van der Eerden

Voormalig directeur-archivaris

Met veel plezier kijk ik terug op de bijeenkomst in Fort Vechten. Het programma bood een mooi overzicht in woord en beeld van het wel en wee van de archiefdienst in de afgelopen drie decennia. Dat ik daar als eerste directeur-archivaris een bijdrage aan heb mogen leveren, vervult me met grote voldoening.

Jammer genoeg heb ik lang niet iedereen die er was persoonlijk kunnen spreken. En alle aanwezigen achteraf per mail bedanken, staat de bescherming van jullie persoonlijke levenssfeer niet toe. Ik was geroerd door alle lof en waardering die ik van de sprekers kreeg toegezwaaid. Een grote eer waren ook de staande ovatie van de zaal en natuurlijk het prachtige Liber Amicorum dat ik kreeg. Samen met de vele mooie cadeaus, vergezeld van vriendelijke woorden, vormen ze een dierbare herinnering aan wat sinds september 1991 een belangrijk deel van mijn leven is geweest.

Ik dank iedereen hartelijk voor dit mooie afscheid. We zullen elkaar vermoedelijk nog wel eens ergens zien!