Kadasterviewer beschikbaar

Gepubliceerd op 21 januari 2021 in Handig.

Het RAZU heeft sinds kort een abonnement op de ‘Kadaster Archiefviewer’. Als u onderzoek doet naar de geschiedenis van een huis of een perceel, kan de Archiefviewer voor u een nuttig instrument zijn.

De Archiefviewer geeft u toegang tot scans van allerlei kadastrale archiefstukken. Daarmee kunt u de geschiedenis van een bepaald perceel volgen vanaf 1832, het begin van het kadaster, tot in ieder geval de jaren tachtig van de vorige eeuw. Wat kunt u zoal vinden? Uiteraard gegevens over de opvolgende eigenaren van een bepaald perceel. Verder vindt u kaartmateriaal: bij iedere wijziging van een perceel werd er een zogenaamde ‘hulpkaart’ gemaakt. U ziet de precieze ligging van het perceel, met de plattegrond van eventueel daarop aanwezige gebouwen. Vaak zijn ook ‘veldwerk’-kaartjes aanwezig, met daarop precieze meetgegevens. De Archiefviewer geeft toegang tot informatie van geheel Nederland, dus u kunt ook onderzoek doen naar percelen buiten het werkgebied van het RAZU.

Niet alle kadastrale informatie is. Zo ontbreken de overzichtskaarten met de bijbehorende ‘oorspronkelijke aanwijzende tafels’, ofwel OAT’s. Dit materiaal is te raadplegen via de Beeldbank van de Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed.

De Archiefviewer is gratis te raadplegen in de studiezaal van het RAZU. De Archiefviewer is bedoeld voor historisch onderzoek. Als u op zoek bent naar de actuele perceelsgeschiedenis (vanaf ca. 1980) moet u bij het Kadaster zelf zijn.

Een screenshot van Kadasterviewer
Een screenshot van Kadasterviewer

Handleiding Kadasterviewer

Dhr. Van den Heijkant heeft voor het RAZU een handleiding gemaakt voor Kadasterviewer. De handleiding is online en op de studiezaal beschikbaar.

Klik hier om de handleiding te downloaden (PDF-bestand)