Mini-expositie ‘Speuren naar sporen van het koloniaal verleden in de archieven’

Gepubliceerd op 18 juni 2024 in Nieuws.

Wat vind je als je in de archieven van het Regionaal Archief Zuid-Utrecht zoekt naar sporen van het koloniaal verleden? Met deze vraag startte ruim een jaar geleden het project ‘Speuren naar sporen van het koloniaal verleden in de archieven’.

Met hulp van vrijwilligers heeft het RAZU gezocht naar bronnen over het koloniaal verleden. In een fraai vormgegeven bronnengids worden de gevonden bronnen gepresenteerd. Van persoonlijke brieven en testamenten tot zakelijke rekeningen en akten. Een aantal bronnen is door de vrijwilligers  verder uitgezocht. De belasting op koffie, een testament waarin tot slaafgemaakten worden vrijgemaakt, of de gezinnen die achterbleven als een man vertrok op een VOC-schip. Het verslag van die onderzoeken leest u als verhaal in de bronnengids.

De bronnen en verhalen maken zichtbaar dat het koloniaal verleden op allerlei manieren is terug te vinden in het leven van mensen. Deze zomer worden ze getoond op een mini-expositie die langs 6 bibliotheken in de regio reist.

De bronnengids kunt u bij de expositie inzien. Ook zijn er exemplaren beschikbaar om mee te nemen.

De mini-expositie is te zien:

  • Van 1 juli t/m 25 juli in Doorn (Kerkplein 4) en Vianen (Spekdam 2)
  • Van 26 juli t/m 23 augustus in Bunnik (Camminghalaan 27c) en Wijk bij Duurstede (Karel de Grotestraat 30)
  • Van ca. 24 augustus t/m 20 september in Houten (Onderdoor 158) en Rhenen (Nieuwe Veenendaalseweg 75)
Rekeningen van ontvangsten en uitgaven van collecteurs van de impost op koffie en thee, wijn, brandewijn en bier over 1755-1777, archieftoegang 413, inv.nr. 128, fotograaf Winfried Leeman
Rekeningen van ontvangsten en uitgaven van collecteurs van de impost op koffie en thee, wijn, brandewijn en bier over 1755-1777, archieftoegang 413, inv.nr. 128, fotograaf Winfried Leeman